2015-12-16 06:00

2015-12-16 12:44

"Väldigt rolig och mäktig upplevelse"

KARLSKOGA/DEGERFORS: Karlskoga-Degerforstjejer serverade på Nobelmiddagen

I somras ansökte Matilda Kotkamaa och Julia Kvick om att få servera på årets nobelfest. I augusti kom beskedet att de skulle komma till Stockholm för att provjobba.
– Vi provjobba på flera mindre banketter och sedan blev vi antagna, säger Matilda Kotkamaa.

250 servitriser och servitörer såg till att gästerna vid årets nobelmiddag blev serverade. Bland dem fanns Matilda Kotkamaa från Karlskoga och Julia Kvick från Degerfors. Båda har gått restaurangskolan på Möckelngymnasiet och har nu arbete som servitriser.

Provjobbade

– Det man fick göra var att ansöka om att få bli en av de som skulle få servera på nobelmiddagen, säger Matilda Kotkamaa. Beskedet om provjobb kom i augusti och då var det bara att åka upp till Stockholm. Det blev jobb på några mindre banketter och finare fester.

40 som dukade

Matilda och Julia antogs och sedan var det bara att åka hem och vänta på att den stora dagen skulle komma.

– Dagen innan nobelmiddagen var det 40-talet servitörer som såg till att duka upp alla borden med allt som skulle finnas där, berättar Matilda Kotkamaa. Vi andra började klockan 12.30 och sedan gick hovmästarna i genom allt som skulle ske. Allt som skulle göras var uppstyrt på sekunden. Vi delades upp i tre grupper där några serverade maten och andra vinet och en tredje grupp som serverade vatten.

Lång väntetid

– Det var en spännande upplevelse, men lång väntetid, säger Julia Kvick. Alla som jobbade där var jättetreliga och de som gjort det tidigare berättade hur man skulle göra hela tiden. Man kände sig trygg och visste att ingenting kunde gå fel.

Klockan 19.00 startade middagen och tre timmar senare var den färdig.

– Det var någon som sa att Kungen inte ville sitta mer än tre timmar, men jag vet inte om det är på det viset, säger Julia Kvick som är nöjd med upplevelsen.

Alla kontrollerades

Säkerheten kring nobelmiddagen var rigorös och alla som jobbade kontrollerades innan de släpptes in.

– Vi hade id-kort som visade att vi var anställda för det här uppdraget, säger Matilda Kotkamaa. Det var mycket bevakning på utsidan och inne i gångarna stod det säkerhetsvakter. Det var en mäktig och jätterolig upplevelse att få vara med om det här och jag kommer nog att ansöka om det fler gånger.

Julia Kvick tycker även hon att det var en upplevelse som hon gärna gör om.

– Många har varit där många gånger och jag kommer att ansöka igen. Det var häftigt att vara så nära alla berömdheter, avslutar Julia Kvick.

250 servitriser och servitörer såg till att gästerna vid årets nobelmiddag blev serverade. Bland dem fanns Matilda Kotkamaa från Karlskoga och Julia Kvick från Degerfors. Båda har gått restaurangskolan på Möckelngymnasiet och har nu arbete som servitriser.

Provjobbade

– Det man fick göra var att ansöka om att få bli en av de som skulle få servera på nobelmiddagen, säger Matilda Kotkamaa. Beskedet om provjobb kom i augusti och då var det bara att åka upp till Stockholm. Det blev jobb på några mindre banketter och finare fester.

40 som dukade

Matilda och Julia antogs och sedan var det bara att åka hem och vänta på att den stora dagen skulle komma.

– Dagen innan nobelmiddagen var det 40-talet servitörer som såg till att duka upp alla borden med allt som skulle finnas där, berättar Matilda Kotkamaa. Vi andra började klockan 12.30 och sedan gick hovmästarna i genom allt som skulle ske. Allt som skulle göras var uppstyrt på sekunden. Vi delades upp i tre grupper där några serverade maten och andra vinet och en tredje grupp som serverade vatten.

Lång väntetid

– Det var en spännande upplevelse, men lång väntetid, säger Julia Kvick. Alla som jobbade där var jättetreliga och de som gjort det tidigare berättade hur man skulle göra hela tiden. Man kände sig trygg och visste att ingenting kunde gå fel.

Klockan 19.00 startade middagen och tre timmar senare var den färdig.

– Det var någon som sa att Kungen inte ville sitta mer än tre timmar, men jag vet inte om det är på det viset, säger Julia Kvick som är nöjd med upplevelsen.

Alla kontrollerades

Säkerheten kring nobelmiddagen var rigorös och alla som jobbade kontrollerades innan de släpptes in.

– Vi hade id-kort som visade att vi var anställda för det här uppdraget, säger Matilda Kotkamaa. Det var mycket bevakning på utsidan och inne i gångarna stod det säkerhetsvakter. Det var en mäktig och jätterolig upplevelse att få vara med om det här och jag kommer nog att ansöka om det fler gånger.

Julia Kvick tycker även hon att det var en upplevelse som hon gärna gör om.

– Många har varit där många gånger och jag kommer att ansöka igen. Det var häftigt att vara så nära alla berömdheter, avslutar Julia Kvick.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.