2015-12-16 14:56

2015-12-16 14:56

Döms till fängelse för åldringsbrott

KARLSKOGA: 36-åring fälld för grova stölder

En 36-årig man dömdes till fängelse för ett stort antal åldringsbrott i tisdags. Han har lurat sig in i äldre personers bostäder och sedan stulit värdesaker.

En av de drabbade är en 87-årig man i Karlskoga. Det var i augusti i år som en okänd man knackade på hans dörr och bad om en hink med vatten. Under tiden som 87-åringen fyllde på vatten passade mannen på att ta hans plånbok, fruns smyckeskrin och en portmonnä.

Ville ha koden

Den äldre mannen anade oråd och ringde polisen som hjälpte honom att spärra sitt bankkort. Kort därpå ringde en man upp 87-åringen, sa sig vara från polisen, och bad om koden till bankkortet för att kunna kontrollera att tjuven inte tagit ut några pengar. Rösten var dock lik den okände mannen och 87-åringen lämnade inte ut sin kod.

Flera äldre personer, mellan 72 och 98 år gamla, runt om i Mellansverige drabbades under sommaren och stölderna utfördes på likartat sätt.

En 36-årig man, hemmahörande i Värmland, greps i slutet av september efter att vittnesmål och telefonanalyser knutit honom till flera brottsplatser. Tidigare i år hade han rymt från ett fängelsestraff i Finland. Han har dock nekat till de brott som begåtts under sommaren.

Grova stölder

På tisdagen fällde Värmlands tingsrätt mannen för 20 grova stölder, ett försök till grov stöld, 13 bedrägerier och 23 fall av bedrägeriförsök.

Han fälldes även för tre fall av grov olovlig körning, två fall av rattfylleri, två fall av ringa narkotikabrott samt en hastighetsöverträdelse.

Mannen var misstänkt för ytterligare tre fall av grov stöld samt ett bedrägeriförsök men friades då bevisningen mot honom ansågs vara otillräcklig.

Påföljden fastställdes till fyra och ett halvt års fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till de drabbade, totalt 158 939 kronor.

En av de drabbade är en 87-årig man i Karlskoga. Det var i augusti i år som en okänd man knackade på hans dörr och bad om en hink med vatten. Under tiden som 87-åringen fyllde på vatten passade mannen på att ta hans plånbok, fruns smyckeskrin och en portmonnä.

Ville ha koden

Den äldre mannen anade oråd och ringde polisen som hjälpte honom att spärra sitt bankkort. Kort därpå ringde en man upp 87-åringen, sa sig vara från polisen, och bad om koden till bankkortet för att kunna kontrollera att tjuven inte tagit ut några pengar. Rösten var dock lik den okände mannen och 87-åringen lämnade inte ut sin kod.

Flera äldre personer, mellan 72 och 98 år gamla, runt om i Mellansverige drabbades under sommaren och stölderna utfördes på likartat sätt.

En 36-årig man, hemmahörande i Värmland, greps i slutet av september efter att vittnesmål och telefonanalyser knutit honom till flera brottsplatser. Tidigare i år hade han rymt från ett fängelsestraff i Finland. Han har dock nekat till de brott som begåtts under sommaren.

Grova stölder

På tisdagen fällde Värmlands tingsrätt mannen för 20 grova stölder, ett försök till grov stöld, 13 bedrägerier och 23 fall av bedrägeriförsök.

Han fälldes även för tre fall av grov olovlig körning, två fall av rattfylleri, två fall av ringa narkotikabrott samt en hastighetsöverträdelse.

Mannen var misstänkt för ytterligare tre fall av grov stöld samt ett bedrägeriförsök men friades då bevisningen mot honom ansågs vara otillräcklig.

Påföljden fastställdes till fyra och ett halvt års fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till de drabbade, totalt 158 939 kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.