2015-12-14 13:32

2015-12-14 13:33

Skickar stickade sockor till behövande

KARLSKOGA: Omvälvande resa i Rumänien fick Kajsa och Jörn Andersen att samla in kläder

För ett år sedan träffade Jörn Andersen åkaren Per Strid i Skara . Per Strid kör förnödenheter till sju länder för Slättmissionens Hjälpande hand. Jörn fick frågan om han ville åka med till Rumänien och göra en 20-minuter lång film om verksamheten.

– Det var i november förra året som jag åkte med ner till Rumänien för att göra en film till Per Strid, säger Jörn Andersen. Det var en omvälvande resa där man hamnade i mycket fattigdom och träffade människor som i princip bodde i brädhögar. När jag kom hem pratade jag med hustrun och vi bestämde oss för att börja med insamlingar av kläder och annat.

Ramlade in

När det började spridas vad makarna Andersen höll på med ramlade det in kläder, skor, möbler och porslin. Degerfors- och Karlskogabor skänkte massor och på kort tid kom det in cirka fyra ton.

– Vi fick ett antal förfrågningar om vi vill ta emot kläder och andra grejer, berättar Jörn. Mest kläder och skor har det varit, men även andra saker som exempelvis möbler. Det blev så mycket att vi fick köpa en släpkärra för att kunna transportera ner det till Slättmissionen i Skara.

– Det kommer in saker hela tiden och det är en äldre dam i Karlskoga som sitter och stickar sockor och skänker, säger Kajsa Andersen. Vi vet inte vad hon heter, men hon bidrar med mycket. Någon köper garnet åt henne och hon stickar.

Sju länder

Per Strid kör på Slättmissionens Hjälpande hand och första halvåret har de kört ner tolv ton till bland annat Baia De Arama i Rumänien.

– Allt som samlas in sorteras hos Slättmissionen i Skara, säger Jörn Andersen. Allt är helt och rent och körs sedan till något av de sju länder som Per Strid kör till. Det är förutom Rumänien, Ryssland, Moldavien, Estland, Ukraina, Gambia och RCA Centralafrikanska Republiken.

Hönseri

Jörn Andersen berättar att en rumän har via EU-medel fått ett svenskt hönseri där han har 26 000 höns.

– Äggen åker han runt med och skänker bort till de som behöver, berättar Jörn. När han var ute på en sådan resa träffade han en gammal gumma som bodde i en brädhög. Nu har han byggt henne ett hus av lecablock och hon har fått möbler som samlats in i Sverige.

”Vi fortsätter”

Omvälvande blev det för Jörn Andersen när han gjorde filmen i Rumänien och det har känts bra att kunna bidra med något.

– Det känns bra att göra det här och vi fortsätter så länge folk vill skänka saker, säger Kajsa och Jörn Andersen. Vi har även visats uppskattning från en man i Rumänien via facebook som tycker att det lilla vi gjort som vi ser det, är fantastiskt. För några dagar sedan kom en julhälsning via post från honom.

Kajsa och Jörn Andersen fortsätter alltså att samla in kläder, skor och annat som kan komma till pass i de aktuella länderna.

– Det var i november förra året som jag åkte med ner till Rumänien för att göra en film till Per Strid, säger Jörn Andersen. Det var en omvälvande resa där man hamnade i mycket fattigdom och träffade människor som i princip bodde i brädhögar. När jag kom hem pratade jag med hustrun och vi bestämde oss för att börja med insamlingar av kläder och annat.

Ramlade in

När det började spridas vad makarna Andersen höll på med ramlade det in kläder, skor, möbler och porslin. Degerfors- och Karlskogabor skänkte massor och på kort tid kom det in cirka fyra ton.

– Vi fick ett antal förfrågningar om vi vill ta emot kläder och andra grejer, berättar Jörn. Mest kläder och skor har det varit, men även andra saker som exempelvis möbler. Det blev så mycket att vi fick köpa en släpkärra för att kunna transportera ner det till Slättmissionen i Skara.

– Det kommer in saker hela tiden och det är en äldre dam i Karlskoga som sitter och stickar sockor och skänker, säger Kajsa Andersen. Vi vet inte vad hon heter, men hon bidrar med mycket. Någon köper garnet åt henne och hon stickar.

Sju länder

Per Strid kör på Slättmissionens Hjälpande hand och första halvåret har de kört ner tolv ton till bland annat Baia De Arama i Rumänien.

– Allt som samlas in sorteras hos Slättmissionen i Skara, säger Jörn Andersen. Allt är helt och rent och körs sedan till något av de sju länder som Per Strid kör till. Det är förutom Rumänien, Ryssland, Moldavien, Estland, Ukraina, Gambia och RCA Centralafrikanska Republiken.

Hönseri

Jörn Andersen berättar att en rumän har via EU-medel fått ett svenskt hönseri där han har 26 000 höns.

– Äggen åker han runt med och skänker bort till de som behöver, berättar Jörn. När han var ute på en sådan resa träffade han en gammal gumma som bodde i en brädhög. Nu har han byggt henne ett hus av lecablock och hon har fått möbler som samlats in i Sverige.

”Vi fortsätter”

Omvälvande blev det för Jörn Andersen när han gjorde filmen i Rumänien och det har känts bra att kunna bidra med något.

– Det känns bra att göra det här och vi fortsätter så länge folk vill skänka saker, säger Kajsa och Jörn Andersen. Vi har även visats uppskattning från en man i Rumänien via facebook som tycker att det lilla vi gjort som vi ser det, är fantastiskt. För några dagar sedan kom en julhälsning via post från honom.

Kajsa och Jörn Andersen fortsätter alltså att samla in kläder, skor och annat som kan komma till pass i de aktuella länderna.