2015-12-10 12:31

2015-12-10 12:31

Inventerar rovdjuren

DEGERFORS/LÄNET: Kameraövervakning i skog och mark

Degerfors kommun har fått en ansökan från länsstyrelsen på remiss gällande kameratillstånd i skogs och mark. Det handlar, än en gång, om övervakning av rovdjursförekomst.

Sedan tidigare har länsstyrelsen Örebro tillstånd till kameraövervakning till årets slut. Ett tillstånd som då beslutades i Gävleborgs länsstyrelse.

Nu ansöker de om att förnya tillståndet och då under lite friare former.

– Nuvarande tillstånd innebär att en kamera som max får sitta uppe på en plats under två veckor i taget och ibland sitter den där bara några dagar innan den flyttas. Vi har ansökt om lite friare tider för övervakningen, berättar David Höök, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Ansökan den här gången gäller dessutom tillstånd i fem år, mot tidigare två år.

Undviker människor

Markägarens tillstånd krävs för att länsstyrelsen ska få placera kameror i terrängen och man undviker att sätta dem intill vägar, vandringsleder, grillplatser, elljusspår eller andra platser som regelbundet används av människor för att skydda enskildas integritet.

I det tidigare tillståndet nekades till ljudupptagning, men nu vill man vid inventering av järv få spela in ljud av ungarna vid lya.

Lodjur

I Degerfors är det framför allt lodjursinventering man är ute efter och enligt David Höök är det framför allt familjegrupper man vill inventera. Överhuvudtaget är föryngringen av rovdjuren något man vill dokumentera.

Placering av kameror kan exempelvis ske i anslutning till djurhagar där rovdjursangrepp skett, vid rovdjursslagna byten eller där man har god chans att få rovdjur på bild, enligt ansökan.

Sedan tidigare har länsstyrelsen Örebro tillstånd till kameraövervakning till årets slut. Ett tillstånd som då beslutades i Gävleborgs länsstyrelse.

Nu ansöker de om att förnya tillståndet och då under lite friare former.

– Nuvarande tillstånd innebär att en kamera som max får sitta uppe på en plats under två veckor i taget och ibland sitter den där bara några dagar innan den flyttas. Vi har ansökt om lite friare tider för övervakningen, berättar David Höök, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Ansökan den här gången gäller dessutom tillstånd i fem år, mot tidigare två år.

Undviker människor

Markägarens tillstånd krävs för att länsstyrelsen ska få placera kameror i terrängen och man undviker att sätta dem intill vägar, vandringsleder, grillplatser, elljusspår eller andra platser som regelbundet används av människor för att skydda enskildas integritet.

I det tidigare tillståndet nekades till ljudupptagning, men nu vill man vid inventering av järv få spela in ljud av ungarna vid lya.

Lodjur

I Degerfors är det framför allt lodjursinventering man är ute efter och enligt David Höök är det framför allt familjegrupper man vill inventera. Överhuvudtaget är föryngringen av rovdjuren något man vill dokumentera.

Placering av kameror kan exempelvis ske i anslutning till djurhagar där rovdjursangrepp skett, vid rovdjursslagna byten eller där man har god chans att få rovdjur på bild, enligt ansökan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.