2015-12-10 06:00

2015-12-10 06:00

Högtidligt firande av Nobeldagen

KARLSKOGA

I dag är det Nobeldagen, en stolt dag för Karlskoga som bjuder på ett högtidligt firande med teater, musik och Nobelbakelse.

För att hedra Alfred Nobels minne anordnas i dag en rad aktiviteter i Karlskoga. Firandet drar i gång redan vid lunchtid med ett föredrag om Bertha von Suttner på Mötesplats Alfred Nobel, som följs av en tvårätters Nobellunch. Under lunchen följs utdelningen av Nobels fredspris direkt från Oslo.

Eftermiddagen bjuder på teaterguidning på Björkborns herrgård och på turistbyrån finns Karlskogas egen Nobelbakelse att smaka. Det är 200 bakelser som dukas upp så det är först till kvarn som gäller.

Traditionsenligt så högtidlighålls Alfred Nobels minne i Konsthallen under kvällen. Firandet börjar med glögg och pepparkakor ackompanjerat med musik. Ingrid Langaard står för sången och vid pianot sitter Thomas Larsson.

Därefter håller kyrkoherde Pernilla Rosin tal, åtföljt av fanfar av Jörgen Ärlandsback, Marcus Gustavsson och Jacob Pedersen från Kulturskolan.

Som tidigare Nobeldagar avslutas firandet med kransnedläggning vid Alfred Nobels byst i Tingshusparken.

Nobeldagen arrangeras gemensamt av Nobelvännerna, Karlskoga kommun, Svenska kyrkan, Odd Fellow-logen Alfred Nobel samt Karlskoga-Nobel Rotary-klubb.

För att hedra Alfred Nobels minne anordnas i dag en rad aktiviteter i Karlskoga. Firandet drar i gång redan vid lunchtid med ett föredrag om Bertha von Suttner på Mötesplats Alfred Nobel, som följs av en tvårätters Nobellunch. Under lunchen följs utdelningen av Nobels fredspris direkt från Oslo.

Eftermiddagen bjuder på teaterguidning på Björkborns herrgård och på turistbyrån finns Karlskogas egen Nobelbakelse att smaka. Det är 200 bakelser som dukas upp så det är först till kvarn som gäller.

Traditionsenligt så högtidlighålls Alfred Nobels minne i Konsthallen under kvällen. Firandet börjar med glögg och pepparkakor ackompanjerat med musik. Ingrid Langaard står för sången och vid pianot sitter Thomas Larsson.

Därefter håller kyrkoherde Pernilla Rosin tal, åtföljt av fanfar av Jörgen Ärlandsback, Marcus Gustavsson och Jacob Pedersen från Kulturskolan.

Som tidigare Nobeldagar avslutas firandet med kransnedläggning vid Alfred Nobels byst i Tingshusparken.

Nobeldagen arrangeras gemensamt av Nobelvännerna, Karlskoga kommun, Svenska kyrkan, Odd Fellow-logen Alfred Nobel samt Karlskoga-Nobel Rotary-klubb.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.