2015-12-10 20:31

2015-12-10 20:32

En krans för Alfred Nobel

KARLSKOGA: Pompa och ståt även i Karlskoga under Nobeldagen

Nobeldagen firades traditionsenligt i Karlskoga. Hela gårdagen genomfördes arrangemang kring Alfred Nobel. Allmänheten fick provsmaka årets Nobelbakelse, teaterguidning på Björkborns herrgården och kransnedläggningen i Tingshusparken.

Kväll i Tingshusparken. Höstvindarnas ven kring åskådarna när kyrkoherde Pernilla Rosin lade ner kransen vid hans byst. Ett 60-tal personer hade trotsat vind och regn för att vara med i den årliga kransnedläggningen.

Höll tal

Strax före höll hon ett tal om Alfred Nobel.

– Om Alfred Nobel stått här i dag så hade han kanske berättat om sitt liv, säker med glimten i ögat, berättade Pernilla Rosin. Hennes berättelse handlade om Nobel liv, hur han som barn tvingades sälja tändstickor för att få ihop till brödfödan till att nästa dag få privatundervisning i naturvetskap och olika språk.

Hamnade i Karlskoga

Hur han till slut hamnade i Karlskoga och varför just Tingshusparken är så viktig för dagens Nobelpris.

Hon berättade om att Alfred Nobel var nyfiken på nya saker, nya människor och andra kulturer. En egenskap som kunde vara bra att ha i dessa dagar. En fanfar spelades, alla stod tysta och kransen lades framför bysten.

Provsmakade Nobelbakelsen

Tidigare under dagen kunde allmänheten få provsmaka årets Nobelbakelse som Camilla Lundevall skapat i Turistbyrån. 200 bakelser fanns och regeln först till kvarn gällde.

Men regnet och blåsten hade stoppat många. I ett hörn av turistbyrån satt Ann-Britt Nordin och Monica Hallberg. De hade just ätit upp varsin bakelse.

– Den var väldigt god, speciellt lakritssmaken som kom efteråt. Jag gillade bakelsen, säger Ann-Britt Nordin.

Monica Hallberg gillar att baka och hon skulle gärna baka en Nobelbakelse.

– Receptet fanns där framme, så det ska jag nog prova. Jag bakar ofta så varför inte, säger hon och börjar ta på sig kappan.

– Nu måste vi hem och se Nobelmiddagen på TV. Sändningen är så fin, den är årets höjdpunkt. Att se alla vackra klänningar och få höra varför pristagarna vann sina Nobelpris. Det är intressant, säger Ann-Britt Nordin.

Kommuns informatörer, Sandra Lund Hageräng och Sara Malmborg Norberg serverade bakelsen.

– Bakelserna börjar ta slut, men jag tror regnet har stoppat folk. Men nu verkar de gåt åt, säger Sara Malmborg Norberg och serverar två herrar Nobelbakelse och kaffe.

Själv bakelsen ska bli en tradition. Varje år ska en ny Nobelbakelse koras.

Tidigare hölls ett föredrag om Bertha von Sutter på Björkborns herrgård. Där kunde man även avnjuta en tvårätters middag samtidigt som man kunde följa Nobels fredpris direkt från Oslo. Peter Sundh genomförde teaterguidning i Alfred Nobels gamla hem i Björkborn. I konsthallen bjöds det på musik. Ingrid Langaard sjöng och Thomas Larsson spelade piano.

Kväll i Tingshusparken. Höstvindarnas ven kring åskådarna när kyrkoherde Pernilla Rosin lade ner kransen vid hans byst. Ett 60-tal personer hade trotsat vind och regn för att vara med i den årliga kransnedläggningen.

Höll tal

Strax före höll hon ett tal om Alfred Nobel.

– Om Alfred Nobel stått här i dag så hade han kanske berättat om sitt liv, säker med glimten i ögat, berättade Pernilla Rosin. Hennes berättelse handlade om Nobel liv, hur han som barn tvingades sälja tändstickor för att få ihop till brödfödan till att nästa dag få privatundervisning i naturvetskap och olika språk.

Hamnade i Karlskoga

Hur han till slut hamnade i Karlskoga och varför just Tingshusparken är så viktig för dagens Nobelpris.

Hon berättade om att Alfred Nobel var nyfiken på nya saker, nya människor och andra kulturer. En egenskap som kunde vara bra att ha i dessa dagar. En fanfar spelades, alla stod tysta och kransen lades framför bysten.

Provsmakade Nobelbakelsen

Tidigare under dagen kunde allmänheten få provsmaka årets Nobelbakelse som Camilla Lundevall skapat i Turistbyrån. 200 bakelser fanns och regeln först till kvarn gällde.

Men regnet och blåsten hade stoppat många. I ett hörn av turistbyrån satt Ann-Britt Nordin och Monica Hallberg. De hade just ätit upp varsin bakelse.

– Den var väldigt god, speciellt lakritssmaken som kom efteråt. Jag gillade bakelsen, säger Ann-Britt Nordin.

Monica Hallberg gillar att baka och hon skulle gärna baka en Nobelbakelse.

– Receptet fanns där framme, så det ska jag nog prova. Jag bakar ofta så varför inte, säger hon och börjar ta på sig kappan.

– Nu måste vi hem och se Nobelmiddagen på TV. Sändningen är så fin, den är årets höjdpunkt. Att se alla vackra klänningar och få höra varför pristagarna vann sina Nobelpris. Det är intressant, säger Ann-Britt Nordin.

Kommuns informatörer, Sandra Lund Hageräng och Sara Malmborg Norberg serverade bakelsen.

– Bakelserna börjar ta slut, men jag tror regnet har stoppat folk. Men nu verkar de gåt åt, säger Sara Malmborg Norberg och serverar två herrar Nobelbakelse och kaffe.

Själv bakelsen ska bli en tradition. Varje år ska en ny Nobelbakelse koras.

Tidigare hölls ett föredrag om Bertha von Sutter på Björkborns herrgård. Där kunde man även avnjuta en tvårätters middag samtidigt som man kunde följa Nobels fredpris direkt från Oslo. Peter Sundh genomförde teaterguidning i Alfred Nobels gamla hem i Björkborn. I konsthallen bjöds det på musik. Ingrid Langaard sjöng och Thomas Larsson spelade piano.

  • Anders Persson