2015-12-09 16:05

2015-12-09 16:05

Begär hjälp att riva

DEGERFORS: Bygg- och miljönämnden vänder sig till Kronofogden

Bygg- och miljönämnden tar nu Kronofogdens hjälp, särskild handräckning som det heter, för att jämna den gamla Strömtorpskolan med marken.

– Ärendet har mer eller mindre pågått sen början av 1990-talet. Det vi sagt nu är att byggnaden är i så uselt skick att den helt enkelt måste ner. Vi har förelagt ägaren att riva den, men han har inte gjort det, säger bygg- och miljönämndens ordförande Torbjörn Holm (v) och fortsätter:

– Då finns möjlighet att gå in och riva på den försumliges bekostnad, men vi måste ha täckning för det om det är så att den som äger fastigheten inte har pengar. Vi går därför till kommunstyrelsen och begär pengar till att göra det här, riva och sen röja upp på tomten. Kalkylen som gjorts ligger på en halv miljon kronor.

– Rent lagmässigt går vi in till Kronofogden och begär att de ska verkställa beslutet som ägaren inte verkställt själv. Det här är en människa som haft chans efter chans att göra rätt för sig, men inte gjort det. Nu säger vi att det får vara nock och tycker Kronofogden likadant så ser de till att kåken blir riven, medan vi står för fiolerna, förklarar Holm.

– Sen får vi kräva den som äger kåken på pengar, det heter ju att det utförs på den försumliges bekostnad enligt plan- och bygglagen.

Tidigare föreläggande

Redan i april 2012 beslutade bygg- och miljönämnden förlägga fastighetsägaren att riva den före detta skolbyggnaden och transportera bort avfallet till godkänd anläggning samt att försätta tomten i vårdat skick och avlägsna skrotbilar och annat avfall som står där, som vitvaror, skrot och bildelar, till godkänd anläggning. Senast i januari 2013 skulle det vara gjort.

Vid inspektion för ett par veckor sedan konstaterades att inga åtgärder enligt föreläggandet hade utförts.

Någon ytterligare kommunicering med anledning av det här anser inte nämnden är nödvändig, då fastighetsägaren fick veta möjligheterna för att vidta åtgärder i protokollsutdraget från april 2012, som denne löste ut ett par månader senare.

– Om vi får 500 000 kronor från kommunstyrelsen, som en garanti för utläggen, så får nämnden efter det ta beslut att gå till Kronofogdemyndigheten. Anledningen är att personen som utsätts för myndighetsutövningen ska få veta att det är på gång och kunna agera själv. Vi visar att det inte bara är prat utan nu händer det något här, avslutar Holm.

– Ärendet har mer eller mindre pågått sen början av 1990-talet. Det vi sagt nu är att byggnaden är i så uselt skick att den helt enkelt måste ner. Vi har förelagt ägaren att riva den, men han har inte gjort det, säger bygg- och miljönämndens ordförande Torbjörn Holm (v) och fortsätter:

– Då finns möjlighet att gå in och riva på den försumliges bekostnad, men vi måste ha täckning för det om det är så att den som äger fastigheten inte har pengar. Vi går därför till kommunstyrelsen och begär pengar till att göra det här, riva och sen röja upp på tomten. Kalkylen som gjorts ligger på en halv miljon kronor.

– Rent lagmässigt går vi in till Kronofogden och begär att de ska verkställa beslutet som ägaren inte verkställt själv. Det här är en människa som haft chans efter chans att göra rätt för sig, men inte gjort det. Nu säger vi att det får vara nock och tycker Kronofogden likadant så ser de till att kåken blir riven, medan vi står för fiolerna, förklarar Holm.

– Sen får vi kräva den som äger kåken på pengar, det heter ju att det utförs på den försumliges bekostnad enligt plan- och bygglagen.

Tidigare föreläggande

Redan i april 2012 beslutade bygg- och miljönämnden förlägga fastighetsägaren att riva den före detta skolbyggnaden och transportera bort avfallet till godkänd anläggning samt att försätta tomten i vårdat skick och avlägsna skrotbilar och annat avfall som står där, som vitvaror, skrot och bildelar, till godkänd anläggning. Senast i januari 2013 skulle det vara gjort.

Vid inspektion för ett par veckor sedan konstaterades att inga åtgärder enligt föreläggandet hade utförts.

Någon ytterligare kommunicering med anledning av det här anser inte nämnden är nödvändig, då fastighetsägaren fick veta möjligheterna för att vidta åtgärder i protokollsutdraget från april 2012, som denne löste ut ett par månader senare.

– Om vi får 500 000 kronor från kommunstyrelsen, som en garanti för utläggen, så får nämnden efter det ta beslut att gå till Kronofogdemyndigheten. Anledningen är att personen som utsätts för myndighetsutövningen ska få veta att det är på gång och kunna agera själv. Vi visar att det inte bara är prat utan nu händer det något här, avslutar Holm.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.