2015-12-07 11:33

2015-12-07 15:52

Fängelse för mannen som hade spritfabrik

KARLSKOGA: Ett plåtskåp dolde ingången till hemlig källare

Den 32-årige mannen och hans medhjälpare tillverkade under flera år stora mängder sprit, i en fabriksliknande lokal i en dold källare. Båda har nu dömts till fängelse av Örebro tingsrätt.

I dag föll domen mot den 32-årige mannen som under flera år tillverkat stora mängder sprit på en gård norr om Karlskoga. Mannen dömdes, mot sitt nekande, till fem års fängelse för grovt narkotikabrott, grov olovlig befattning med sprit samt grov olovlig försäljning av alkohol.

Den 25-årige man som hjälpt 32-åringen med sprittillverkningen fälldes också för grov olovlig befattning med sprit och dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Han var även misstänkt för grovt narkotikabrott men friades då det inte ansågs bevisat att han kände till cannabisodlingen.

Hemlig källare

Polisen slog till mot gården i maj i år efter en tids spaning. Stark cannabislukt hade känts från ett uthus och vid husrannsakan hittades både plantor och torkad cannabis. Någon dag senare gjordes husrannsakan i bostadshuset där polisen bland annat hittade en dunk med sprit och torkad cannabis i frysen. I en container hittades 1 000 femlitersdunkar samt 150 kilo aktivt kol och bakom en verkstadslokal låg hundratals kilo socker i säckar.

Det var dock inne i verkstadslokalen som det stora fyndet gjordes. Bakom ett plåtskåp fanns en öppning som ledde ner till en hemlig källare och där nere fanns en stor anläggning för tillverkning av både sprit och cannabis.

Polisen hittade bland annat 110 000 kronor i kontanter, 7 440 liter mäsk och drygt 1 000 liter sprit, tillräckligt för att färdigställa över 4 000 liter färdig 40-procentig sprit, samt tillräckligt med jäst för att framställa ytterligare över 20 000 liter sprit.

Den totala mängden cannabis som hittades uppgår, efter skörd och torkning, till nästan tio kilo.

Enligt åklagaren ska 32-åringen ha byggt den dolda källaren 2009, i samband med att fastigheten byggdes om. Han ska ha anlitat svart arbetskraft för sprittillverkningen och 25-åringen ska ha arbetat för honom mot en avlöning på cirka 140 000 kronor per år.

Grova brott

Gärningarna bedömdes som grova då både sprit- och narkotikatillverkningen bedrivits på ett yrkesmässigt sätt, med en industriell karaktär och under en längre tid.

Den 32-årige mannen har nekat till brotten, bland annat har han uppgett att fastigheten skulle säljas och att han byggt hembränningsanläggningen på uppdrag av köparna

Åklagaren ville att avspärrningen kring gården skulle kvarstå en månad efter att domen vunnit laga kraft. Rätten ogillade yrkandet då det inte ansågs finnas några skäl för detta.

De 110 000 kronorna och det övriga beslagtagna godset, så som tunnor, odlingsredskap, fläktar och aggregat förverkas. Båda männen ska stanna kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft.

I dag föll domen mot den 32-årige mannen som under flera år tillverkat stora mängder sprit på en gård norr om Karlskoga. Mannen dömdes, mot sitt nekande, till fem års fängelse för grovt narkotikabrott, grov olovlig befattning med sprit samt grov olovlig försäljning av alkohol.

Den 25-årige man som hjälpt 32-åringen med sprittillverkningen fälldes också för grov olovlig befattning med sprit och dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Han var även misstänkt för grovt narkotikabrott men friades då det inte ansågs bevisat att han kände till cannabisodlingen.

Hemlig källare

Polisen slog till mot gården i maj i år efter en tids spaning. Stark cannabislukt hade känts från ett uthus och vid husrannsakan hittades både plantor och torkad cannabis. Någon dag senare gjordes husrannsakan i bostadshuset där polisen bland annat hittade en dunk med sprit och torkad cannabis i frysen. I en container hittades 1 000 femlitersdunkar samt 150 kilo aktivt kol och bakom en verkstadslokal låg hundratals kilo socker i säckar.

Det var dock inne i verkstadslokalen som det stora fyndet gjordes. Bakom ett plåtskåp fanns en öppning som ledde ner till en hemlig källare och där nere fanns en stor anläggning för tillverkning av både sprit och cannabis.

Polisen hittade bland annat 110 000 kronor i kontanter, 7 440 liter mäsk och drygt 1 000 liter sprit, tillräckligt för att färdigställa över 4 000 liter färdig 40-procentig sprit, samt tillräckligt med jäst för att framställa ytterligare över 20 000 liter sprit.

Den totala mängden cannabis som hittades uppgår, efter skörd och torkning, till nästan tio kilo.

Enligt åklagaren ska 32-åringen ha byggt den dolda källaren 2009, i samband med att fastigheten byggdes om. Han ska ha anlitat svart arbetskraft för sprittillverkningen och 25-åringen ska ha arbetat för honom mot en avlöning på cirka 140 000 kronor per år.

Grova brott

Gärningarna bedömdes som grova då både sprit- och narkotikatillverkningen bedrivits på ett yrkesmässigt sätt, med en industriell karaktär och under en längre tid.

Den 32-årige mannen har nekat till brotten, bland annat har han uppgett att fastigheten skulle säljas och att han byggt hembränningsanläggningen på uppdrag av köparna

Åklagaren ville att avspärrningen kring gården skulle kvarstå en månad efter att domen vunnit laga kraft. Rätten ogillade yrkandet då det inte ansågs finnas några skäl för detta.

De 110 000 kronorna och det övriga beslagtagna godset, så som tunnor, odlingsredskap, fläktar och aggregat förverkas. Båda männen ska stanna kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft.