2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

"Jag har haft mina aningar en längre tid"

KARLSKOGA: Tjuvjakt på hjortar avslöjad i Björkborn

Tjuvjägare härjar i Karlskoga och det är hjortar som skjuts. Flera kapitala hjortar har försvunnit i Brickegården och natten mellan tisdag och onsdag sköts en hjort bakom kraftvärmeverket i Björkborn.
– Jag har haft mina aningar och nu fick jag det bekräftat, säger Janne Lund som är kommunjägare.

Karlskogas kommunjägare Janne Lund fick på onsdagsmorgonen klart för sig att någon eller några tjuvskjuter hjortar i Björkborn.

Föll i diket

– Jag var i det aktuella område och åkte på tisdagskvällen och då fanns det 20 hjortar här ute på gärdet, säger Janne Lund. När jag åkte ut hit på onsdagsmorgonen upptäckte jag att en hjort hade skjutits och att den hade fallit i diket efter vägen. Spåren på gärdet visare att det har varit folk och kört bil där.

Två skott

Janne Lund visar för KT/Kuriren vart han tror att den som sköt stod och det måste ha varit på nära håll som hjorten sköts.

– Det är på nära håll som den här hjorten avlivades med två skott, säger Janne Lund och visar på kulornas nedslagsplats. Hjorten ramlade sedan i diket ett par meter därifrån och sedan har den släpats ut på vägen och förstås lastats på en bil. Det var ju fruset den här morgonen, men blodet hade inte frusit och det fanns fotspår i blodet av en liten fot.

Har bra koll

Janne Lund sköter avskjutningen på hjortarna i kommunen och han har bra koll på vilka hjortar det finns i de olika områdena.

– Jag har bra koll på hjortarna och det har försvunnit hjortar som inte ska försvinna, säger Janne Lund. Här vid kraftvärmeverket är det 20 hjortar och lika många är det i Brickegården. Jag försöker att skjuta av stammen för att minsta problemen med trafiken och annat. Folk tycker ju att de är trevliga att titta på och med min matematik fattas det några hjortar nu.

Skovelhjortar

Att Janne Lund är stupsäker på det beror på att hjortarna haft brunsttid i höst och då var det mycket som inte stämde.

– I Brickegården fanns det riktigt stora hjortar med skovelhorn, men de är borta, säger Janne Lund. Under brunsten var det en stånghjort och spetsbock som gick med hindarna. Det skulle inte ha gått om de stora hjortarna varit kvar. Förmodligen är de också skjutna.

Tipsa gärna

Tjuvjakten vid kraftvärmeverket är nu polisanmäld och vill man tipsa och man hört eller sett något den aktuella natten mellan tisdag och onsdag går bra att ringa 11414 eller till Janne Lund direkt.

Karlskogas kommunjägare Janne Lund fick på onsdagsmorgonen klart för sig att någon eller några tjuvskjuter hjortar i Björkborn.

Föll i diket

– Jag var i det aktuella område och åkte på tisdagskvällen och då fanns det 20 hjortar här ute på gärdet, säger Janne Lund. När jag åkte ut hit på onsdagsmorgonen upptäckte jag att en hjort hade skjutits och att den hade fallit i diket efter vägen. Spåren på gärdet visare att det har varit folk och kört bil där.

Två skott

Janne Lund visar för KT/Kuriren vart han tror att den som sköt stod och det måste ha varit på nära håll som hjorten sköts.

– Det är på nära håll som den här hjorten avlivades med två skott, säger Janne Lund och visar på kulornas nedslagsplats. Hjorten ramlade sedan i diket ett par meter därifrån och sedan har den släpats ut på vägen och förstås lastats på en bil. Det var ju fruset den här morgonen, men blodet hade inte frusit och det fanns fotspår i blodet av en liten fot.

Har bra koll

Janne Lund sköter avskjutningen på hjortarna i kommunen och han har bra koll på vilka hjortar det finns i de olika områdena.

– Jag har bra koll på hjortarna och det har försvunnit hjortar som inte ska försvinna, säger Janne Lund. Här vid kraftvärmeverket är det 20 hjortar och lika många är det i Brickegården. Jag försöker att skjuta av stammen för att minsta problemen med trafiken och annat. Folk tycker ju att de är trevliga att titta på och med min matematik fattas det några hjortar nu.

Skovelhjortar

Att Janne Lund är stupsäker på det beror på att hjortarna haft brunsttid i höst och då var det mycket som inte stämde.

– I Brickegården fanns det riktigt stora hjortar med skovelhorn, men de är borta, säger Janne Lund. Under brunsten var det en stånghjort och spetsbock som gick med hindarna. Det skulle inte ha gått om de stora hjortarna varit kvar. Förmodligen är de också skjutna.

Tipsa gärna

Tjuvjakten vid kraftvärmeverket är nu polisanmäld och vill man tipsa och man hört eller sett något den aktuella natten mellan tisdag och onsdag går bra att ringa 11414 eller till Janne Lund direkt.