2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

"Ett besök som gav stor energi"

KARLSKOGA: Liberalerna besökte Häsängsskolan

Liberalernas Christina Örnebjer besökte på fredagen Karlskoga och gjorde ett besök på Häsängsskolan. En skol där sex pensionerade lärare undervisar asylsökande barn.
– Det var ett besök som gav mycket positiv energi, säger Christina Örnebjer.

Häsängsskolan som las i malpåse för några år sedan har nu återuppstått som skola för asylsökande barn från bland annat Syrien. På fredagen fick skolan besök av Liberalerna riksdagskvinna Christina Örnebjer tillsammans med lokalpolitikerna Anneli Lyckebors och Lars Hultkrantz.

Glada barn

– Vi möttes av otroligt glada barn som brinner för att gå i skolan de ville läxor med sig hem när skoldagen var slut, säger Christina Örnebjer. De har haft tolv skoldagar och på den tiden har många lärt sig läsa. I klassen har de även en syrisk kvinna som heter Noa och som hjälper till när det blir språkförbistringar.

Förenkla regelverket

Christina Örnebjer anser att det är mycket som måste ändras i regelverket för att det ska finnas en möjlighet att ge utbildning till alla asylsökande som kommer.

– Man måste göra annorlunda nu när det kommer så många, säger Örnebjer. Måste bli enklare att ställa om, byggande för att det ska gå och regelverket måste förenklas, utan att för den skull tumma på kvaliteten. Vi måste fråga oss om vi gör rätt saker på rätt sätt.

Delmål

Skolinspektionen har hittat stora brister i skolan i Karlskoga med exempelvis elever som inte haft godkända betyg i grundskolan. Liberalerna i Karlskoga tyckte att man skulle sätta upp delmål i undervisningen.

– Vi är glada över den kritiken då det har varit mycket gnabbande mellan partierna, säger Lars Hultkrantz. Vi sitter i samma båt och efter kritiken, så släpper vi på delmålen och gör som Skolinspektionen vill ha det. Varje elev ska klara grundskolan med godkända betyg. Inför budgetarbetet ska se över det här tillsammans med de andra partierna.

Stor utmaning

Hultkrantz säger vidare att ambitionen med undervisningen av asylsökande barn på Häsängsskolan är att eleverna ska ut i vanliga klasser. Precis som innan skolan las i malpåse.

– Vi anstänger oss hårt för att det ska kunna ske, säger Hultkrantz. Men det är en större utmaning när det kommer så många asylsökande som nu.

Häsängsskolan som las i malpåse för några år sedan har nu återuppstått som skola för asylsökande barn från bland annat Syrien. På fredagen fick skolan besök av Liberalerna riksdagskvinna Christina Örnebjer tillsammans med lokalpolitikerna Anneli Lyckebors och Lars Hultkrantz.

Glada barn

– Vi möttes av otroligt glada barn som brinner för att gå i skolan de ville läxor med sig hem när skoldagen var slut, säger Christina Örnebjer. De har haft tolv skoldagar och på den tiden har många lärt sig läsa. I klassen har de även en syrisk kvinna som heter Noa och som hjälper till när det blir språkförbistringar.

Förenkla regelverket

Christina Örnebjer anser att det är mycket som måste ändras i regelverket för att det ska finnas en möjlighet att ge utbildning till alla asylsökande som kommer.

– Man måste göra annorlunda nu när det kommer så många, säger Örnebjer. Måste bli enklare att ställa om, byggande för att det ska gå och regelverket måste förenklas, utan att för den skull tumma på kvaliteten. Vi måste fråga oss om vi gör rätt saker på rätt sätt.

Delmål

Skolinspektionen har hittat stora brister i skolan i Karlskoga med exempelvis elever som inte haft godkända betyg i grundskolan. Liberalerna i Karlskoga tyckte att man skulle sätta upp delmål i undervisningen.

– Vi är glada över den kritiken då det har varit mycket gnabbande mellan partierna, säger Lars Hultkrantz. Vi sitter i samma båt och efter kritiken, så släpper vi på delmålen och gör som Skolinspektionen vill ha det. Varje elev ska klara grundskolan med godkända betyg. Inför budgetarbetet ska se över det här tillsammans med de andra partierna.

Stor utmaning

Hultkrantz säger vidare att ambitionen med undervisningen av asylsökande barn på Häsängsskolan är att eleverna ska ut i vanliga klasser. Precis som innan skolan las i malpåse.

– Vi anstänger oss hårt för att det ska kunna ske, säger Hultkrantz. Men det är en större utmaning när det kommer så många asylsökande som nu.