2015-12-03 13:38

2015-12-03 13:38

Svensk-amerikansk stjärnduo i Karlskoga

MUSIK: Workshop i låtskrivande på Kulturskolan och spelning på Ellas Event

Den som vill veta hur en låt ska byggas upp är välkommen till eftermiddagens workshop i Kulturskolans aula. ”Alla är välkomna, alltså inte bara elever, och det kostar ingenting att delta” säger Daniel Boman, gitarrpedagog på skolan, och påpekar att ingen föranmälan krävs.

– Det var Hans Greek som kontaktade mig och frågade om vi ville haka på” tillägger Daniel Boman.

Hans Greek är ordförande i Karlskoga rock och bluesförening och eftersom föreningen bokat Sofie Reed och Susan Gibson för en spelning lördag kväll undrade han om det fanns intresse för en workshop dagen före.

– De som deltar i workshopen får rabatt på lördagens konsert, säger Hans Greek och hoppas på mycket folk på båda evenemangen.

Daniel Boman berättar att Kulturskolan ska starta en kurs i låtskivande 19 januari och tycker därför att det här var ett erbjudande skolan inte kunde tacka nej till.

– Vi ser workshopen som en kick off inför kursstarten i januari, säger Daniel Boman, som huvudsakligen undervisar i akustisk eller klassisk gitarr, och ska leda låtskrivarkursen tillsammans med Jimmy Lundin, elgitarr.

– Vi ska också starta en kurs i foto och film i början av januari och den leds av mig och Sanna Andersson, bildlärare, tillägger Daniel Boman.

Dixie Chicks-hit

Sofie Reed och Susan Gibson som dels leder workshopen och dels kommer att uppträda på Ellas Event på lördagskvällen är inga noviser. Sofie Reed växte upp i Ludvika men har sedan 1987 bott i USA och först på senare år börjat turnera mer regelbundet i Sverige. Susan Gibson är singer-songwriter och har på meritlistan fem soloplattor förutom att hon 1999 belönades med CMA Songwriter of the Year för att ha skrivit Wide Open Spaces, en låt som Dixie Chicks spelade in och toppade listorna med, och BMI Writer of the Year. Det kan tilläggas att CMI står för Country Music Association och BMI är en förkortning för Broadcast Music Inc.

Susan Gibson började turnera 1996 när hon sjöng i bandet The Groobees, som beskrivs som ett alternativt countryband. The Groobees hann göra fyra plattor innan de upplöstes 2002 men det dröjde inte längre än till följande år innan Susan Gibson åter begav sig ut på vägarna med första soloplattan Chin Up i bagaget. Den senaste skivan heter The Second Hand och är en liveplatta, inspelad på The Bugle Boy i La Grange, Texas.

Ray Charles dotter

Sofie Reed har hunnit med en hel del under sitt 46-åriga liv. Hon växte upp i Ludvika och funderade på att gå Bredsjö Teaterskola men när hennes mamma dog flyttade hon 1987 till Minneapolis i USA. Då var hon 18 och eftersom hon gillade svart musik bosatte hon sig i Minneapolis svarta kvarter där hon försörjde sig som städare, kläddesigner, alternativmedicinare och musiker. Sheila Charles, en av Ray Charles döttrar, engagerade henne som bakgrundssångerska och jobben blev fler och fler. En tid uppträdde hon tillsammans med sin dåvarande make, gitarristen Preston Reed, men äktenskapet sprack och därmed samarbetet. Sofie Reed flyttar efter millennieskiftet till Colorado och bor numera i Buffalo Creek i Klippiga bergen. Hon vet vad hon vill musikaliskt och håller sig till det. Första plattan Baby Boo Got Gone kom 2003 och på den medverkar ett antal välrenommerade musiker. Men hon insåg att hon inte hade råd att ta med sig grabbarna på turné eftersom musiker vill ha betalt och frågade sig varför hon ska spela in i en studio med fina musiker om hon inte kan återskapa musiken på scenen. Det var ett incitament till satsningen på att bli ett One Women Band.

Självlärd

Sofie Reed har aldrig tagit en musiklektion utan lärt sig allt på egen hand och allt innebär att lira munspel, lapsteel, dulcimer samtidigt som hon stampar på en gammal vinlåda av trä och sjunger.

Den danskättade munspelsfantomen Lee Oskar, som bland annat spelade med Eric Burdon i gruppen War, tycker Sofie Reed är ett fenomenalt One Women Band och berömmer även hennes munspelande.

Den som lyssnat på hennes andra platta Simplicity Chased Trouble Away från 2012 kan bara instämma i Lee Oskars beröm.

Envis svensk

Sofie Reed har själv sagt att hon klarar sig för att hon är så envis och berättar att ”stubborn as a Swede” faktiskt är ett talesätt i USA. Hon har vant sig vid att ha ont om pengar och berättat att hon tvingats byta värderingar. För kan man inte göra som andra gäller det att lära sig uppskatta grejer som inte kostar skjortan.

Sofie Reed vill beskriva sig som artist men protesterar inte om någon klistrar etiketten roots eller americana med stark bluesdoft på hennes musik. En och annan kanske vill lägga till visa efter att ha hört hennes versioner av Somliga går med trasiga skor och Vem kan segla förutan vind. Det är två låtar som kan höras på hennes tredje platta Red Hen som kom i fjol, bara någon månad efter hennes gig på Gamla Pumphusets café i Karlskoga.

Nu är det dags igen. Missa inte det.

– Det var Hans Greek som kontaktade mig och frågade om vi ville haka på” tillägger Daniel Boman.

Hans Greek är ordförande i Karlskoga rock och bluesförening och eftersom föreningen bokat Sofie Reed och Susan Gibson för en spelning lördag kväll undrade han om det fanns intresse för en workshop dagen före.

– De som deltar i workshopen får rabatt på lördagens konsert, säger Hans Greek och hoppas på mycket folk på båda evenemangen.

Daniel Boman berättar att Kulturskolan ska starta en kurs i låtskivande 19 januari och tycker därför att det här var ett erbjudande skolan inte kunde tacka nej till.

– Vi ser workshopen som en kick off inför kursstarten i januari, säger Daniel Boman, som huvudsakligen undervisar i akustisk eller klassisk gitarr, och ska leda låtskrivarkursen tillsammans med Jimmy Lundin, elgitarr.

– Vi ska också starta en kurs i foto och film i början av januari och den leds av mig och Sanna Andersson, bildlärare, tillägger Daniel Boman.

Dixie Chicks-hit

Sofie Reed och Susan Gibson som dels leder workshopen och dels kommer att uppträda på Ellas Event på lördagskvällen är inga noviser. Sofie Reed växte upp i Ludvika men har sedan 1987 bott i USA och först på senare år börjat turnera mer regelbundet i Sverige. Susan Gibson är singer-songwriter och har på meritlistan fem soloplattor förutom att hon 1999 belönades med CMA Songwriter of the Year för att ha skrivit Wide Open Spaces, en låt som Dixie Chicks spelade in och toppade listorna med, och BMI Writer of the Year. Det kan tilläggas att CMI står för Country Music Association och BMI är en förkortning för Broadcast Music Inc.

Susan Gibson började turnera 1996 när hon sjöng i bandet The Groobees, som beskrivs som ett alternativt countryband. The Groobees hann göra fyra plattor innan de upplöstes 2002 men det dröjde inte längre än till följande år innan Susan Gibson åter begav sig ut på vägarna med första soloplattan Chin Up i bagaget. Den senaste skivan heter The Second Hand och är en liveplatta, inspelad på The Bugle Boy i La Grange, Texas.

Ray Charles dotter

Sofie Reed har hunnit med en hel del under sitt 46-åriga liv. Hon växte upp i Ludvika och funderade på att gå Bredsjö Teaterskola men när hennes mamma dog flyttade hon 1987 till Minneapolis i USA. Då var hon 18 och eftersom hon gillade svart musik bosatte hon sig i Minneapolis svarta kvarter där hon försörjde sig som städare, kläddesigner, alternativmedicinare och musiker. Sheila Charles, en av Ray Charles döttrar, engagerade henne som bakgrundssångerska och jobben blev fler och fler. En tid uppträdde hon tillsammans med sin dåvarande make, gitarristen Preston Reed, men äktenskapet sprack och därmed samarbetet. Sofie Reed flyttar efter millennieskiftet till Colorado och bor numera i Buffalo Creek i Klippiga bergen. Hon vet vad hon vill musikaliskt och håller sig till det. Första plattan Baby Boo Got Gone kom 2003 och på den medverkar ett antal välrenommerade musiker. Men hon insåg att hon inte hade råd att ta med sig grabbarna på turné eftersom musiker vill ha betalt och frågade sig varför hon ska spela in i en studio med fina musiker om hon inte kan återskapa musiken på scenen. Det var ett incitament till satsningen på att bli ett One Women Band.

Självlärd

Sofie Reed har aldrig tagit en musiklektion utan lärt sig allt på egen hand och allt innebär att lira munspel, lapsteel, dulcimer samtidigt som hon stampar på en gammal vinlåda av trä och sjunger.

Den danskättade munspelsfantomen Lee Oskar, som bland annat spelade med Eric Burdon i gruppen War, tycker Sofie Reed är ett fenomenalt One Women Band och berömmer även hennes munspelande.

Den som lyssnat på hennes andra platta Simplicity Chased Trouble Away från 2012 kan bara instämma i Lee Oskars beröm.

Envis svensk

Sofie Reed har själv sagt att hon klarar sig för att hon är så envis och berättar att ”stubborn as a Swede” faktiskt är ett talesätt i USA. Hon har vant sig vid att ha ont om pengar och berättat att hon tvingats byta värderingar. För kan man inte göra som andra gäller det att lära sig uppskatta grejer som inte kostar skjortan.

Sofie Reed vill beskriva sig som artist men protesterar inte om någon klistrar etiketten roots eller americana med stark bluesdoft på hennes musik. En och annan kanske vill lägga till visa efter att ha hört hennes versioner av Somliga går med trasiga skor och Vem kan segla förutan vind. Det är två låtar som kan höras på hennes tredje platta Red Hen som kom i fjol, bara någon månad efter hennes gig på Gamla Pumphusets café i Karlskoga.

Nu är det dags igen. Missa inte det.