2015-12-03 20:38

2015-12-03 20:38

Historisk tragedi i Mellanöstern

KARLSKOGA: Lars Adaktusson (KD) tog upp förföljelsen av kristna

En humanitär kris men också en värderingskris där egenintresset får råda över solidaritet och det gemensamma intresset. De orden yttrade Lars Adaktusson när han på torsdagskvällen pratade inför 30-35 personer i bibliotekets hörsal.

Lars Adaktusson är kristdemokrat och ledamot i Europaparlamentet. Han inledde besöket i Karlskoga med att träffa representanter för Saab Dynamics och BAE Systems Bofors innan han avrundade med ett möte i hörsalen dit alla som ville lyssna var välkomna.

Adaktusson såg utvidgningen av EU österut som en historisk framgång. 100 miljoner människor som levt bakom järnridån har integrerats i det europeiska samarbetet sedan Sverige blev medlem. Men han konstaterade också att det sliter och drar i EU och önskar en återgång till de kristna värderingar som låg till grund för bildandet av kol och stålunionen som var EU:s föregångare.

– Som varm Europavän är det tungt konstatera att EU inte fungerar som det ska. Det är bedrövligt att en stor del av medlemsländerna smiter ifrån sitt ansvar genom att stänga sina gränser, säger Lars Adaktusson och går igenom de problem som EU brottas med. Han kommer så småningom in på en fråga som hamnat i medieskugga.

– Förföljelsen av kristna i Mellanöstern, norra Irak och Iran. Det är nödvändigt att göra känt för omvärlden vad som pågår. Det som sker i den regionen är en historisk tragedi, säger Lars Adaktusson och berättar att antalet kristna i Irak minskat från 1,5 miljon till knappt 300 000 och i Syrien har 600 000 av de 2 miljoner kristna som fanns i landet tvingats fly.

Lars Adaktusson är kristdemokrat och ledamot i Europaparlamentet. Han inledde besöket i Karlskoga med att träffa representanter för Saab Dynamics och BAE Systems Bofors innan han avrundade med ett möte i hörsalen dit alla som ville lyssna var välkomna.

Adaktusson såg utvidgningen av EU österut som en historisk framgång. 100 miljoner människor som levt bakom järnridån har integrerats i det europeiska samarbetet sedan Sverige blev medlem. Men han konstaterade också att det sliter och drar i EU och önskar en återgång till de kristna värderingar som låg till grund för bildandet av kol och stålunionen som var EU:s föregångare.

– Som varm Europavän är det tungt konstatera att EU inte fungerar som det ska. Det är bedrövligt att en stor del av medlemsländerna smiter ifrån sitt ansvar genom att stänga sina gränser, säger Lars Adaktusson och går igenom de problem som EU brottas med. Han kommer så småningom in på en fråga som hamnat i medieskugga.

– Förföljelsen av kristna i Mellanöstern, norra Irak och Iran. Det är nödvändigt att göra känt för omvärlden vad som pågår. Det som sker i den regionen är en historisk tragedi, säger Lars Adaktusson och berättar att antalet kristna i Irak minskat från 1,5 miljon till knappt 300 000 och i Syrien har 600 000 av de 2 miljoner kristna som fanns i landet tvingats fly.