2015-12-03 06:00

2015-12-03 10:52

Har hittat kanonfundamenten

KARLSKOGA: Mer och mer av den gamla skjutplatsen kom fram ur jorden.

Bofors första skjutplats anlades 1886 för utprovning av kanoner. Efter årens lopp har mycket av skjutplatsen fallit i glömska, och tidigare i år började en grupp entusiaster att röja undan vegetationen och fram kommer den gamla skjutplatsen. Av en ren slump så har de nu hittat de gamla fundamenten där kanonerna stod.

Skogen mellan Norrleden och Bofors station gömmer många gamla hemligheter som fallit i glömska och försvunnit i växligheten. Här låg Bofors första skjutfält. Denna skjutplats hade stor betydelse för Bofors och vapenindustrin. I dag håller en grupp entusiaster på att röja undan växtligheten så att de gamla lämningarna ser dagen ljus.

Under ledning av Göran Sundmar har en grupp jobbat hela sommaren och hösten med att röja undan vegetationen. Den gamla provbanan för kanoner har nu sett dagen ljus och de har markerat upp både vägar och gamla staket.

Trodde var borta

Själva skjutplatsen och fundamenten där kanonerna stod trodde de var borta. Nu står ett pumphus där och kommunen har en vägstump fram till pumphuset.

– För några veckor sedan när vi bar fram stubbar till en container så snubblade en av gubbarna. Han reste sig och tittade på vad han snubblat på och märkte att hörnet på ett fundament stack upp, berättar Göran Sundmar.

De började gräva fram fundamentet och fram kom alla bultar och det visade sig att de funnit fundamentet där en av kanonerna stått.

– Vi blev så glada, vi trodde att fundamenten för länge sedan var borta, säger han och tar fram en gammal bild på skjutplatsen och kanonerna. Han visar på bilden var fundamenten står och även en tall som finns kvar än i dag.

– Den där tallen är så grov så den är säker flera hundra år. Med den så är det lättare att orientera sig.

Efter någon dag så påträffade de ytterligare ett fundament.

– Hittar vi det tredje så har vi hittat alla tre. Det vore så roligt.

Han tar fram den gamla bilden igen.

– En av kanonerna som är med på bilden finns i dag i ett förråd på Bofors nuvarande skjutfält. Det roligaste vore om vi kunde få hit den och montera fast den på fundamentet igen för att visa hur det en gång i tiden såg ut.

Arendt Silfersparre var ingenjören som byggde skjutplatsen 1886.

– Han dog även här på platsen. 1902 dog han och fyra andra ingenjörer efter att bakstycket på en kanon exploderat. Metalldelar flög så långt som 500 meter och påträffades där Bofors tågstation finns i dag.

På plats finns även Sif Eklund från Karlskoga hembygdsförening.

– Vi har i uppdrag från kommun att sätta upp kulturskyltar över gamla ställen. Här skulle jag vilja sätta upp flera skyltar med gamla bilder, kartor och text, säger hon.

– Varför inte bygga en park här, det är historisk mark vi står på. De flesta karlskogaborna har inte en aning om vad som fanns här, säger Göran Sundmar.

Skogen mellan Norrleden och Bofors station gömmer många gamla hemligheter som fallit i glömska och försvunnit i växligheten. Här låg Bofors första skjutfält. Denna skjutplats hade stor betydelse för Bofors och vapenindustrin. I dag håller en grupp entusiaster på att röja undan växtligheten så att de gamla lämningarna ser dagen ljus.

Under ledning av Göran Sundmar har en grupp jobbat hela sommaren och hösten med att röja undan vegetationen. Den gamla provbanan för kanoner har nu sett dagen ljus och de har markerat upp både vägar och gamla staket.

Trodde var borta

Själva skjutplatsen och fundamenten där kanonerna stod trodde de var borta. Nu står ett pumphus där och kommunen har en vägstump fram till pumphuset.

– För några veckor sedan när vi bar fram stubbar till en container så snubblade en av gubbarna. Han reste sig och tittade på vad han snubblat på och märkte att hörnet på ett fundament stack upp, berättar Göran Sundmar.

De började gräva fram fundamentet och fram kom alla bultar och det visade sig att de funnit fundamentet där en av kanonerna stått.

– Vi blev så glada, vi trodde att fundamenten för länge sedan var borta, säger han och tar fram en gammal bild på skjutplatsen och kanonerna. Han visar på bilden var fundamenten står och även en tall som finns kvar än i dag.

– Den där tallen är så grov så den är säker flera hundra år. Med den så är det lättare att orientera sig.

Efter någon dag så påträffade de ytterligare ett fundament.

– Hittar vi det tredje så har vi hittat alla tre. Det vore så roligt.

Han tar fram den gamla bilden igen.

– En av kanonerna som är med på bilden finns i dag i ett förråd på Bofors nuvarande skjutfält. Det roligaste vore om vi kunde få hit den och montera fast den på fundamentet igen för att visa hur det en gång i tiden såg ut.

Arendt Silfersparre var ingenjören som byggde skjutplatsen 1886.

– Han dog även här på platsen. 1902 dog han och fyra andra ingenjörer efter att bakstycket på en kanon exploderat. Metalldelar flög så långt som 500 meter och påträffades där Bofors tågstation finns i dag.

På plats finns även Sif Eklund från Karlskoga hembygdsförening.

– Vi har i uppdrag från kommun att sätta upp kulturskyltar över gamla ställen. Här skulle jag vilja sätta upp flera skyltar med gamla bilder, kartor och text, säger hon.

– Varför inte bygga en park här, det är historisk mark vi står på. De flesta karlskogaborna har inte en aning om vad som fanns här, säger Göran Sundmar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.