2015-12-02 18:31

2015-12-02 18:31

Rimlig ekonomi inför nästa år

DEGERFORS: Servicenämnden räknar ihop

Nollresultat. Servicenämnden prognostiserar ett nollresultat på skattekollektivet i år om det inte vräker ned en massa snö, enligt nämndordförande Per-Olow Linder.

När servicenämndens sista möte för året hölls visade den ekonomiska uppföljningen att det pekar mot ett ganska rimligt resultat inför nästa år då innevarande år räknas ihop.

Visserligen förlorade man drygt ett par miljoner vid försäljningen av gamla laboratoriet, i Bruksparken, men då det tillhör kommunens totala fastighetsbestånd anser servicenämnden sig inte kunna hållas ansvariga.

Fastighetsområdet totalt visar ett plus på 650 000 kronor vilket är på samma nivå som andra fastighetsförsäljningar, gamla brandstationen och gamla badhuset, inbringat.

Minus på skogen

Men Skogssällskapet lämnar ett större underskott, vilket enligt nämndordförande Per-Olow Linder (v) beror på att man haft väldigt mycket röjning, som inte genererat några pengar.

– Nu ska vi göra en översikt och få mer balans i hur vi sköter våra skogar. Det är många närskogar som bara ska röjas på sly, det genererar bara kostnader. Vi ska se var vi kan ta ut timmer och få betalt för det och lägga det på en mer balanserad nivå, så vi inte hamnar i det här läget, säger Linder.

Som vi berättat tidigare räknar man med ett underskott på vaktmästeriet liksom på dräneringskostnaderna på idrottsplatsen Stora Valla i somras, vilket härrörs till initialkostnader då det är första året som kommunen driver idrottsplatsen.

Förs över

VA-kollektivet ser ut att gå plus minus noll medan renhållningskollektivet går med plus 400 000 kronor.

Vad gäller investeringar finns en del som inte hunnits med under året, men som man vill föra med in i nästa år, närmare bestämt 5,4 miljoner.

– På Skärblackavägen ska det bytas vatten- och avloppsledningar och där kom man inte igång ordentligt i år. Men en maskinhall bakom Stora Vallahallen blev dyrare än budgeterad så vi använder pengarna till den i stället, säger Linder och fortsätter:

– Den övre delen på Skärblacka är klar, men den nedre är inte påbörjat så vi gör grävning och rörarbete nästa år. Asfalteringen väntar vi däremot med ännu ett år, då det behöver sätta sig över en vinter.

I reningsverket blev renoveringen av rötkammaren billigare än budgeterat, då man gjorde mycket med egen personal. De pengar som blev över tar man i stället till inloppsgallren som blev mycket dyrare än budgeterat.

– Det blev en kalldusch, det var i jättedåligt skick så det måste göras om helt för att inte få problem i framtiden, berättar Linder om fördyringen.

Ombudgeterar

På Västra Möckelnstranden märks ett minus på 1,8 miljoner som nämnden vill täcka med en ombudgetering från ett VA-projekt i norra Strömtorp som inte hunnits med.

– Underskottet kommer sig av att vi valt att även dra med en mindre ledning då ledningarna dragits fram, det blev dyrare men ger fördelar som att vi kan få full täckning med reservvatten från Karlskoga om det skulle hända något i Degerfors, säger Linder.

När servicenämndens sista möte för året hölls visade den ekonomiska uppföljningen att det pekar mot ett ganska rimligt resultat inför nästa år då innevarande år räknas ihop.

Visserligen förlorade man drygt ett par miljoner vid försäljningen av gamla laboratoriet, i Bruksparken, men då det tillhör kommunens totala fastighetsbestånd anser servicenämnden sig inte kunna hållas ansvariga.

Fastighetsområdet totalt visar ett plus på 650 000 kronor vilket är på samma nivå som andra fastighetsförsäljningar, gamla brandstationen och gamla badhuset, inbringat.

Minus på skogen

Men Skogssällskapet lämnar ett större underskott, vilket enligt nämndordförande Per-Olow Linder (v) beror på att man haft väldigt mycket röjning, som inte genererat några pengar.

– Nu ska vi göra en översikt och få mer balans i hur vi sköter våra skogar. Det är många närskogar som bara ska röjas på sly, det genererar bara kostnader. Vi ska se var vi kan ta ut timmer och få betalt för det och lägga det på en mer balanserad nivå, så vi inte hamnar i det här läget, säger Linder.

Som vi berättat tidigare räknar man med ett underskott på vaktmästeriet liksom på dräneringskostnaderna på idrottsplatsen Stora Valla i somras, vilket härrörs till initialkostnader då det är första året som kommunen driver idrottsplatsen.

Förs över

VA-kollektivet ser ut att gå plus minus noll medan renhållningskollektivet går med plus 400 000 kronor.

Vad gäller investeringar finns en del som inte hunnits med under året, men som man vill föra med in i nästa år, närmare bestämt 5,4 miljoner.

– På Skärblackavägen ska det bytas vatten- och avloppsledningar och där kom man inte igång ordentligt i år. Men en maskinhall bakom Stora Vallahallen blev dyrare än budgeterad så vi använder pengarna till den i stället, säger Linder och fortsätter:

– Den övre delen på Skärblacka är klar, men den nedre är inte påbörjat så vi gör grävning och rörarbete nästa år. Asfalteringen väntar vi däremot med ännu ett år, då det behöver sätta sig över en vinter.

I reningsverket blev renoveringen av rötkammaren billigare än budgeterat, då man gjorde mycket med egen personal. De pengar som blev över tar man i stället till inloppsgallren som blev mycket dyrare än budgeterat.

– Det blev en kalldusch, det var i jättedåligt skick så det måste göras om helt för att inte få problem i framtiden, berättar Linder om fördyringen.

Ombudgeterar

På Västra Möckelnstranden märks ett minus på 1,8 miljoner som nämnden vill täcka med en ombudgetering från ett VA-projekt i norra Strömtorp som inte hunnits med.

– Underskottet kommer sig av att vi valt att även dra med en mindre ledning då ledningarna dragits fram, det blev dyrare men ger fördelar som att vi kan få full täckning med reservvatten från Karlskoga om det skulle hända något i Degerfors, säger Linder.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.