2015-12-01 16:10

2015-12-01 16:10

Vargjaktsbeslut överklagat

LÄNET: Vill få skjuta fler vargar

Det har kommit in en överklagan om det beslut om licensjakt på sex vargar i Lokareviret som länsstyrelserna i Värmland och Örebro tidigare har beslutat om.

Överklagan kommer från Jägarnas riksförbund i Örebro län, som enligt överklagan tycker att antalet vargar som får skjutas är för litet.

Överklagan kom in till länsstyrelsen i Örebro och vidarebefordrades till Naturvårdsverket som ska pröva ärendet och fatta beslut.

Licensjakten som enligt planen ska äga rum i början av nästa år har länsstyrelserna i Värmland och Örebro gemensamt beslutat om eftersom det aktuella reviret delas mellan länen.

Enligt planen får jakten bedrivas mellan 2 januari och 15 februari 2016, eller tills Länsstyrelsen i Örebro avlyser jakten.

Minska tätheten

Under jakten får max sex vargar skjutas, ett antal som nu alltså har överklagats.

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet består av Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Länsstyrelserna i förvaltningsområdet har gjort en samlad bedömning av vilka revir som kan vara lämpliga för jakt. Målsättningen med jakten är att minska tätheten av varg där den är som störst. I Örebro län bedömde man att det finns utrymme för jakt inom Lokareviret.

Resultatet från den senaste inventeringen från vintern 2013-2014 visar att det inte finns någon genetiskt viktig varg i jaktområdet, alltså en invandrad varg eller första generationens avkomma från en invandrad varg.

Överklagan kommer från Jägarnas riksförbund i Örebro län, som enligt överklagan tycker att antalet vargar som får skjutas är för litet.

Överklagan kom in till länsstyrelsen i Örebro och vidarebefordrades till Naturvårdsverket som ska pröva ärendet och fatta beslut.

Licensjakten som enligt planen ska äga rum i början av nästa år har länsstyrelserna i Värmland och Örebro gemensamt beslutat om eftersom det aktuella reviret delas mellan länen.

Enligt planen får jakten bedrivas mellan 2 januari och 15 februari 2016, eller tills Länsstyrelsen i Örebro avlyser jakten.

Minska tätheten

Under jakten får max sex vargar skjutas, ett antal som nu alltså har överklagats.

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet består av Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Länsstyrelserna i förvaltningsområdet har gjort en samlad bedömning av vilka revir som kan vara lämpliga för jakt. Målsättningen med jakten är att minska tätheten av varg där den är som störst. I Örebro län bedömde man att det finns utrymme för jakt inom Lokareviret.

Resultatet från den senaste inventeringen från vintern 2013-2014 visar att det inte finns någon genetiskt viktig varg i jaktområdet, alltså en invandrad varg eller första generationens avkomma från en invandrad varg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.