2015-11-30 20:23

2015-11-30 20:23

Oförändrad skattesats

DEGERFORS: Ett fullmäktige utan heta debatter

Fullmäktige inleddes med allmänhetens frågestund vilket var snabbt avklarat eftersom det inte fanns någon fråga. En halvtimme senare var hela fullmäktige slut utan någon större debatt.

Det blev en votering och den handlade om just allmänhetens frågestund. Jan Johansson (KD) och Birgitta Höijer (C) har i en motion begärt att frågan om allmänhetens frågestund utreds. Jan Johansson berättade i talarstolen att han studerat Älvkarleby kommuns hemsida och även varit i kontakt med Timrås kommunsekreterare. Därefter föreslog han att allmänhetens frågestund skulle starta en halvtimme innan ordinarie fullmäktige med alla ledamöter på plats.

Kommunstyrelsens förslag var i huvudsak avslag på motionen.

– Jag yrkar på återremiss och ett förslag som inte är så inskränkt, säger Jan Johansson.

Det blev votering med 16 röster för kommunstyrelsens förslag och 15 för Jan Johansson vilket innebär att förslaget minoritets-återremitteras.

I övrigt gick det mesta kommunstyrelsens väg.

Roland Halvarsson (V) föreslog oförändrad skattesats, 22:30, och så blev det. Men skattesatsen var egentligen 22:33 men det blir tre öre billigare på grund av den skatteväxling som sker med Region Örebro län.

Annika Engelbrektsson (S) tog upp den åtgärdsplan som diskuterades i kommunstyrelsen. Nu har det visat sig att siffrorna är mycket bättre än i delårsrapporten vilket innebär att ett underskott på en halv miljon vänts till ett överskott.

– I dagsläget ligger vi 800 000 kronor plus och det kommer förmodligen att bli ännu bättre fram till nyår, säger Roland Halvarsson och berättar att inom socialförvaltningen ska hemtjänsten analyseras och inom kultur- och utbildningsförvaltningen är det grundskolan som ska gås igenom.

– De har jämförelsevis höga kostnader, förklarar Halvarsson.

Fullmäktige beslutade anslå 800 000 kronor för utbyggnad av Vida Världen och finansieringen sker med eget kapital.

Det blev också en del fyllnadsval. Gisela Lind hade avsagt sig uppdragen som ersättare i kultur- och utbildningsnämnden, servicenämnden och socialnämnden och ersätts av i tur och ordning Cecilia Vikander, Stig Hallstensson och Ella Jansson. Kent Gustavsson hade avsagt sig uppdragen som ersättare i socialnämnden och Degerfors energi och där ska ersättare tas fram till nästa fullmäktige.

Charlotte Källström hade avsagt sig uppdraget som ordinarie ledamot i bygg- och miljönämnden och ersätts av Stina Borjo (V) vilket innebar att platsen som ersättare blev ledig och den tar Johan Linder.

Björn Nordenhaag (MP) vill att alla grundskoleklasser ska besöka Sveafallen och Annika Engelbrektsson vill införa en så kallad potthålsgaranti och båda förslagen skickas vidare till kommunstyrelsen för vidare handläggning.

Det blev en votering och den handlade om just allmänhetens frågestund. Jan Johansson (KD) och Birgitta Höijer (C) har i en motion begärt att frågan om allmänhetens frågestund utreds. Jan Johansson berättade i talarstolen att han studerat Älvkarleby kommuns hemsida och även varit i kontakt med Timrås kommunsekreterare. Därefter föreslog han att allmänhetens frågestund skulle starta en halvtimme innan ordinarie fullmäktige med alla ledamöter på plats.

Kommunstyrelsens förslag var i huvudsak avslag på motionen.

– Jag yrkar på återremiss och ett förslag som inte är så inskränkt, säger Jan Johansson.

Det blev votering med 16 röster för kommunstyrelsens förslag och 15 för Jan Johansson vilket innebär att förslaget minoritets-återremitteras.

I övrigt gick det mesta kommunstyrelsens väg.

Roland Halvarsson (V) föreslog oförändrad skattesats, 22:30, och så blev det. Men skattesatsen var egentligen 22:33 men det blir tre öre billigare på grund av den skatteväxling som sker med Region Örebro län.

Annika Engelbrektsson (S) tog upp den åtgärdsplan som diskuterades i kommunstyrelsen. Nu har det visat sig att siffrorna är mycket bättre än i delårsrapporten vilket innebär att ett underskott på en halv miljon vänts till ett överskott.

– I dagsläget ligger vi 800 000 kronor plus och det kommer förmodligen att bli ännu bättre fram till nyår, säger Roland Halvarsson och berättar att inom socialförvaltningen ska hemtjänsten analyseras och inom kultur- och utbildningsförvaltningen är det grundskolan som ska gås igenom.

– De har jämförelsevis höga kostnader, förklarar Halvarsson.

Fullmäktige beslutade anslå 800 000 kronor för utbyggnad av Vida Världen och finansieringen sker med eget kapital.

Det blev också en del fyllnadsval. Gisela Lind hade avsagt sig uppdragen som ersättare i kultur- och utbildningsnämnden, servicenämnden och socialnämnden och ersätts av i tur och ordning Cecilia Vikander, Stig Hallstensson och Ella Jansson. Kent Gustavsson hade avsagt sig uppdragen som ersättare i socialnämnden och Degerfors energi och där ska ersättare tas fram till nästa fullmäktige.

Charlotte Källström hade avsagt sig uppdraget som ordinarie ledamot i bygg- och miljönämnden och ersätts av Stina Borjo (V) vilket innebar att platsen som ersättare blev ledig och den tar Johan Linder.

Björn Nordenhaag (MP) vill att alla grundskoleklasser ska besöka Sveafallen och Annika Engelbrektsson vill införa en så kallad potthålsgaranti och båda förslagen skickas vidare till kommunstyrelsen för vidare handläggning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.