2015-11-28 06:00

2015-11-28 12:00

Degerfors levererar

KARLSKOGA/DEGERFORS: Reserven blir ordinarie

En vattenledning från Degerfors ska trygga vattenförsörjningen till Karlskoga lasarett och arbetet med anslutning kommer att göras färdigt under nästa år. Från början var det tänkt att Degerfors skulle stå med reservvatten, men när avtalet nu ska skrivas gör man en rokad.

– Det kommer att bli så att Degerfors står som huvudleverantör av vatten till lasarettet och Karlskoga blir reservvattentäkt i stället. Från början var det ju tänkt att bli tvärtom, säger Sven-Olov Axelsson (S).

Trots rokaden är det VA-bolaget i Karlskoga som står som huvudman för vattenförsörjningen.

Kostnaden för hela projektet är beräknad till 13 miljoner kronor. Degerfors som samtidigt passar på att bygga ut vatten och avloppsledningsnätet i kommunen på västra sidan av Möckeln står för en mindre del när det gäller att dimensionera upp vattenledningsnätet.

Ny ledning

Enligt avtalet ska Karlskoga kommun och Region Örebro stå för hälften vardera av de återstående 11,5 miljonerna. Summorna är uppskattade enligt 2013 års penningvärde.

Planen är nu att Karlskoga under nästa år åtar sig att bygga en vattenledning från kommungränsen till lämplig anslutning vid Karlskoga lasarett. Arbetet ska utföras så att vatten kan tas från såväl vattentäkten vid Degernäs som från vattentäkten vid Gälleråsen. Man ska dock se till att vetten från de båda vattentäkterna inte blandas.

Omsättning

Huvudleverantör av vatten blir alltså Degerfors och det görs för att vattnet därifrån ska få en daglig omsättning i överföringsledningen. När det behövs, vid ett avbrott eller i samband med underhållsarbete kan man sedan skifta till Karlskogas ledningsnät.

– Det kommer att bli så att Degerfors står som huvudleverantör av vatten till lasarettet och Karlskoga blir reservvattentäkt i stället. Från början var det ju tänkt att bli tvärtom, säger Sven-Olov Axelsson (S).

Trots rokaden är det VA-bolaget i Karlskoga som står som huvudman för vattenförsörjningen.

Kostnaden för hela projektet är beräknad till 13 miljoner kronor. Degerfors som samtidigt passar på att bygga ut vatten och avloppsledningsnätet i kommunen på västra sidan av Möckeln står för en mindre del när det gäller att dimensionera upp vattenledningsnätet.

Ny ledning

Enligt avtalet ska Karlskoga kommun och Region Örebro stå för hälften vardera av de återstående 11,5 miljonerna. Summorna är uppskattade enligt 2013 års penningvärde.

Planen är nu att Karlskoga under nästa år åtar sig att bygga en vattenledning från kommungränsen till lämplig anslutning vid Karlskoga lasarett. Arbetet ska utföras så att vatten kan tas från såväl vattentäkten vid Degernäs som från vattentäkten vid Gälleråsen. Man ska dock se till att vetten från de båda vattentäkterna inte blandas.

Omsättning

Huvudleverantör av vatten blir alltså Degerfors och det görs för att vattnet därifrån ska få en daglig omsättning i överföringsledningen. När det behövs, vid ett avbrott eller i samband med underhållsarbete kan man sedan skifta till Karlskogas ledningsnät.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.