2015-11-24 06:01

2015-11-24 09:03

Ingenjören i vardagen

KARLSKOGA: Sveriges Ingenjörer har påbörjat ett stort idéprojekt

Sveriges Ingenjörer lanserade i somras Idélandet Sverige, ett projekt som ska pågå till Almedalsveckan 2017. Fram till dess ska förbundets 20 regioner besökas för att samla in nya idéer och hitta lösningar på lokala problem.

Det berättar Saman Danesh och Tomas Koskijew som båda sitter i styrelsen för Sveriges Ingenjörers Örebrodistrikt. Saman Danesh är ordförande sedan 2011 och arbetar på Region Örebro läns fastighetsavdelning medan Tomas Koskijew är ledamot och arbetar på Saab Bofors Dynamics utvecklingsavdelning.

– Sveriges Ingenjörer har över 145 600 medlemmar och är det största Sacoförbundet, säger Saman Danesh och berättar att förbundet är uppdelat i 20 distrikt.

Örebrodistriktet har över 2400 medlemmar och av dem finns 700-800 ingenjörer i Karlskogaregionen.

– Vi har ofta aktiviteter tillsammans med Värmlandsdistriktet, som har mer än 2600 medlemmar, och tillsammans når vi alltså 5000 ingenjörer, påpekar Tomas Koskijew.

Sveriges Ingenjörer bildades 2007 när Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet gick samman. Men förbundet har äldre anor än så vilket framgår av 150-årsjubileet 2011. Då räknar man bildandet av Utilitatis Veritatisque Societas, eller Samfundet för nytta och sanning, 1861 som startpunkt och det samfundet var en föregångare till Svenska Teknologföreningen. 1941 är ett annat viktigt årtal, då bildades Tekniska Läroverkens Ingenjörsförbund som 1989 bytte namn till Ingenjörsförbundet.

– Vi i distrikten gör i princip allt utom att förhandla, det sker lokalt, säger Saman Danesh.

– Örebrodistriktet arrangerar åtta till tio aktiviteter per år och det kan vara allt från studiebesök och after work till föreläsningar, inflikar Tomas Koskijew och understryker att det handlar om nätverkande.

– Vi har en bra sits eftersom vi gör det vi tycker är kul och som kan vara till nytta för medlemmarna, tillägger han.

Verksamheten finansieras av förbundet och Örebrodistriktet har mellan 50 000 och 60 000 kronor att röra sig med.

– Vi får i princip de pengar vi behöver, konstaterar Tomas Koskijew.

Idélandet Sverige introducerades under Almedalsveckan i somras och avrapporteringen ska ske under Almedalsveckan 2017.

– Huvudsyftet är att synliggöra ingenjören i vardagen, säger Tomas Koskijew.

Det berättar Saman Danesh och Tomas Koskijew som båda sitter i styrelsen för Sveriges Ingenjörers Örebrodistrikt. Saman Danesh är ordförande sedan 2011 och arbetar på Region Örebro läns fastighetsavdelning medan Tomas Koskijew är ledamot och arbetar på Saab Bofors Dynamics utvecklingsavdelning.

– Sveriges Ingenjörer har över 145 600 medlemmar och är det största Sacoförbundet, säger Saman Danesh och berättar att förbundet är uppdelat i 20 distrikt.

Örebrodistriktet har över 2400 medlemmar och av dem finns 700-800 ingenjörer i Karlskogaregionen.

– Vi har ofta aktiviteter tillsammans med Värmlandsdistriktet, som har mer än 2600 medlemmar, och tillsammans når vi alltså 5000 ingenjörer, påpekar Tomas Koskijew.

Sveriges Ingenjörer bildades 2007 när Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet gick samman. Men förbundet har äldre anor än så vilket framgår av 150-årsjubileet 2011. Då räknar man bildandet av Utilitatis Veritatisque Societas, eller Samfundet för nytta och sanning, 1861 som startpunkt och det samfundet var en föregångare till Svenska Teknologföreningen. 1941 är ett annat viktigt årtal, då bildades Tekniska Läroverkens Ingenjörsförbund som 1989 bytte namn till Ingenjörsförbundet.

– Vi i distrikten gör i princip allt utom att förhandla, det sker lokalt, säger Saman Danesh.

– Örebrodistriktet arrangerar åtta till tio aktiviteter per år och det kan vara allt från studiebesök och after work till föreläsningar, inflikar Tomas Koskijew och understryker att det handlar om nätverkande.

– Vi har en bra sits eftersom vi gör det vi tycker är kul och som kan vara till nytta för medlemmarna, tillägger han.

Verksamheten finansieras av förbundet och Örebrodistriktet har mellan 50 000 och 60 000 kronor att röra sig med.

– Vi får i princip de pengar vi behöver, konstaterar Tomas Koskijew.

Idélandet Sverige introducerades under Almedalsveckan i somras och avrapporteringen ska ske under Almedalsveckan 2017.

– Huvudsyftet är att synliggöra ingenjören i vardagen, säger Tomas Koskijew.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.