2015-11-21 06:00

2015-11-21 06:00

Ny plan ger villor på Lilla Aggerudsudden

KARLSKOGA: Nu ska detaljplanen ändras så att det blir tillåtet att bygga villor vid Lilla Aggerudsudden

Intresset för radhus vid Lilla Aggerudsudden var inte så stort som väntat och nu ska kommunen göra om detaljplanerna för området så att de även tillåter att fristående villor byggs i området.

Det fanns stora förhoppningar när kommunen gjorde det möjligt att bygga radhus vid Lilla Aggerudsudden. När detaljplanen senast ändrades 2010 sågs det som ett sätt att erbjuda attraktivt sjönära boende i Karlskoga.

Av de fyra radhuslängor som Allbyggarn planerade för längs den nya gatan Klokhetsvägen har bara en länga med tre hus byggts. Den här typen av eget boende, som är populärt på andra håll, visade sig svårt att sälja i Karlskoga.

Strikt detaljplan

Samtidigt är bestämmelserna i den detaljplan som antogs för Lilla Aggerudsudden 2010 striktare än normalt i Karlskoga och tillåter bara radhus eller grupphus i mindre skala. Det gör att det inte går att bygga fristående villor på tomterna.

Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att detaljplanen ska ändras för att underlätta en exploatering.

Tillåter villor

Enligt uppdraget till förvaltningen ska detaljplanen fortfarande vara inriktad på en sammanhållen bebyggelse med enhetlig karaktär men tillåta villor med garage och större tomtytor.

Genom att detaljplanen bara ändras, det görs ingen ny, så behöver ingen ny strandskyddsprövning göras. Ytterligare tre detaljplaner ska ändras samtidigt och kommunen ser möjlighet att sälja ytterligare mark här i framtiden.

Spekulanter finns

Enligt Allbyggarns vd Per Olof Olsson finns det spekulanter på fristående villor på Klokhetsvägen och då kommer också tomtindelningen att göras om så att det blir fler tomter.

Förutom de strikta byggreglerna är också det faktum att gatan i området tillhör fastigheterna och inte kommunens haft en negativ påverkan på intresset. De som köper en fastighet måste ingå i en samfällighet och själva stå för underhållet.

Kommunen är nu överens med Allbyggarn om att ta över gatan. Även här behövs förändringar i detaljplanen som också finns med i uppdraget.

Det fanns stora förhoppningar när kommunen gjorde det möjligt att bygga radhus vid Lilla Aggerudsudden. När detaljplanen senast ändrades 2010 sågs det som ett sätt att erbjuda attraktivt sjönära boende i Karlskoga.

Av de fyra radhuslängor som Allbyggarn planerade för längs den nya gatan Klokhetsvägen har bara en länga med tre hus byggts. Den här typen av eget boende, som är populärt på andra håll, visade sig svårt att sälja i Karlskoga.

Strikt detaljplan

Samtidigt är bestämmelserna i den detaljplan som antogs för Lilla Aggerudsudden 2010 striktare än normalt i Karlskoga och tillåter bara radhus eller grupphus i mindre skala. Det gör att det inte går att bygga fristående villor på tomterna.

Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att detaljplanen ska ändras för att underlätta en exploatering.

Tillåter villor

Enligt uppdraget till förvaltningen ska detaljplanen fortfarande vara inriktad på en sammanhållen bebyggelse med enhetlig karaktär men tillåta villor med garage och större tomtytor.

Genom att detaljplanen bara ändras, det görs ingen ny, så behöver ingen ny strandskyddsprövning göras. Ytterligare tre detaljplaner ska ändras samtidigt och kommunen ser möjlighet att sälja ytterligare mark här i framtiden.

Spekulanter finns

Enligt Allbyggarns vd Per Olof Olsson finns det spekulanter på fristående villor på Klokhetsvägen och då kommer också tomtindelningen att göras om så att det blir fler tomter.

Förutom de strikta byggreglerna är också det faktum att gatan i området tillhör fastigheterna och inte kommunens haft en negativ påverkan på intresset. De som köper en fastighet måste ingå i en samfällighet och själva stå för underhållet.

Kommunen är nu överens med Allbyggarn om att ta över gatan. Även här behövs förändringar i detaljplanen som också finns med i uppdraget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.