2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Karlskogason prisas för sitt företagande

KARLSKOGA: Tilldelas Ander Walls stipendium

Erik Englund har utsetts till årets Uppsalastudent och får Anders Walls stipendium på 100 000 kronor.

Det är det tredje året som 32-årige Erik Englund, från Karlskoga, studerar vid Uppsala universitet. I somras tog han examen från mastersprogrammet i industriell ledning och innovation vid Institutionen för teknikvetenskap och nu läser han magisterprogrammet i entreprenörskap vid Företagsekonomiska institutionen.

Flera projekt

Under sin studietid har han bedrivit flera olika projekt och det är just hans entreprenörsanda som gör att han tilldelas Ander Walls stipendium, Årets Uppsalastudent, på 100 000 kronor.

– Jag fick reda på det förra veckan, när jag satt och åt lunch. Det ringde från ett okänt nummer och jag trodde att det var en försäljare. Men det var Ander Wall i egen hög person som ringde och berättade om stipendiet. Så det känns spännande och jättekul.

Under det första året i Uppsala designade Erik en multifunktionell kontorsmöbel, Snake, som bland annat kan användas till förvaring, avskärmning och som arbetsplats.

Efter det har han inom sitt företag Boardie utvecklat ett komplement till ankarliftar som ska göra färden bekvämare för skid- och snowboardåkare. Dessutom har han en ny mobilapplikation på gång, Co-Foundr som ska göra det lättare för just studenter att starta och driva egna företag.

– Jag upplever att det är många som har en massa idéer och som vill prova sig fram som entreprenörer men som är osäkra på hur de ska kombinera det med sina studier.

Hitta kompetens

Framför allt handlar det om att kompetens och nätverkande. En person som har en bra idé kanske behöver en viss typ av kompetens för att kunna genomföra den. Med hjälp av appen skulle personer med rätt kompetens kunna hitta varandra och starta företag tillsammans.

– Jag känner själv att jag har fått ut mycket mer av mina studier eftersom jag har kunnat använda de kunskaper jag får direkt. Det känns mer relevant när man kan tillämpa det mar lär sig på en gång, säger Erik.

– Det är också bra om fler kan starta eget efter examen i stället för att alla går ut och fightas om samma jobb, tillägger han.

Stipendiet delas ut på onsdag av Uppsala läns landshövding Peter Edgart i samband med Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap som hålls i universitetsaulan.

– Jag kommer att investera pengarna i ett av företagen, eller båda, vi får se var det är bäst att satsa, säger Erik.

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar varje år ut stipendier till unga som utmärkt sig inom naturvetenskaplig forskning, företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier eller musik.

Förutom stipendiesumman på 100 000 kronor får stipendiaten även ett medlemskap i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater och som regelbundet träffas och bland annat gör internationella studieresor tillsammans.

Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 55 miljoner kronor till nära 400 stipendiater.

Det är det tredje året som 32-årige Erik Englund, från Karlskoga, studerar vid Uppsala universitet. I somras tog han examen från mastersprogrammet i industriell ledning och innovation vid Institutionen för teknikvetenskap och nu läser han magisterprogrammet i entreprenörskap vid Företagsekonomiska institutionen.

Flera projekt

Under sin studietid har han bedrivit flera olika projekt och det är just hans entreprenörsanda som gör att han tilldelas Ander Walls stipendium, Årets Uppsalastudent, på 100 000 kronor.

– Jag fick reda på det förra veckan, när jag satt och åt lunch. Det ringde från ett okänt nummer och jag trodde att det var en försäljare. Men det var Ander Wall i egen hög person som ringde och berättade om stipendiet. Så det känns spännande och jättekul.

Under det första året i Uppsala designade Erik en multifunktionell kontorsmöbel, Snake, som bland annat kan användas till förvaring, avskärmning och som arbetsplats.

Efter det har han inom sitt företag Boardie utvecklat ett komplement till ankarliftar som ska göra färden bekvämare för skid- och snowboardåkare. Dessutom har han en ny mobilapplikation på gång, Co-Foundr som ska göra det lättare för just studenter att starta och driva egna företag.

– Jag upplever att det är många som har en massa idéer och som vill prova sig fram som entreprenörer men som är osäkra på hur de ska kombinera det med sina studier.

Hitta kompetens

Framför allt handlar det om att kompetens och nätverkande. En person som har en bra idé kanske behöver en viss typ av kompetens för att kunna genomföra den. Med hjälp av appen skulle personer med rätt kompetens kunna hitta varandra och starta företag tillsammans.

– Jag känner själv att jag har fått ut mycket mer av mina studier eftersom jag har kunnat använda de kunskaper jag får direkt. Det känns mer relevant när man kan tillämpa det mar lär sig på en gång, säger Erik.

– Det är också bra om fler kan starta eget efter examen i stället för att alla går ut och fightas om samma jobb, tillägger han.

Stipendiet delas ut på onsdag av Uppsala läns landshövding Peter Edgart i samband med Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap som hålls i universitetsaulan.

– Jag kommer att investera pengarna i ett av företagen, eller båda, vi får se var det är bäst att satsa, säger Erik.

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar varje år ut stipendier till unga som utmärkt sig inom naturvetenskaplig forskning, företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier eller musik.

Förutom stipendiesumman på 100 000 kronor får stipendiaten även ett medlemskap i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater och som regelbundet träffas och bland annat gör internationella studieresor tillsammans.

Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 55 miljoner kronor till nära 400 stipendiater.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.