2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Byggtvist till tinget

KARLSKOGA: Peab stämmer kommunen för oenighet om betalningen för Möckelngymnasiet

Byggkoncernen Peab har stämt Karlskoga kommun efter oenighet kring betalningen för den andra etappen när Möckelngymnasiet byggdes. Parterna har varit oeniga om kostnaderna för gymnasiebygget sedan slutet av 2012 och nu flyttar förhandlingarna till tingsrätten.

2011 vann Peab upphandlingen av entreprenaden att bygga den andra etappen av Möckelngymnasiet för cirka 140 miljoner kronor.

Det som tvisten rör är om de ändringar av ritningar och arbetsbeskrivningar som gjordes efter upphandlingen och under pågående arbete skall ingå i avtalet eller om det är ändringar som Peab kan fakturera utöver de 140 miljonerna.

29 miljoner

Den summa som Peab stämmer kommunen på är cirka 29 miljoner kronor inklusive moms. Om tingsrätten går på företagets linje tillkommer också räntor på obetalda fakturor och motpartens rättegångskostnader.

Enligt Peabs bolagsjurist Lars Braun fick kommunen ett utkast till stämningen redan i somras som underlag för en förhandlingslösning.

– Då ville Karlskoga kommun veta vilket bud vi hade och när vi svarade att vi inte ville lägga något bud ville kommunen inte ha något möte. Vi ville ha en förutsättningslös förhandling och då kan vi inte lägga något bud, säger Braun.

Av stämningsansökan framgår det att Peab inte varit nöjda med den projektering som kommunen gjort och företaget hävdar att ritningarna som anbudet var prissatt efter var ofullständiga och innehöll konstruktionsfel.

– Den slutliga produkten var inte den som var i kontraktet sedan vill inte jag värdera om projekteringen var dålig, säger Braun.

Slutade betala

Det framgår att kommunen slutade betala fakturorna från Peab redan i slutet av 2012 och av de 29 miljoner som Peab yrkar i tingsrätten är cirka fem miljoner från obetalda fakturor för den ursprungliga upphandlingen.

Dessutom finns krav på en dryg miljon kronor som rör tilläggsarbeten som kommunen godkänt samt generalentreprenörens ersättning för underentreprenörer.

Stänger inte för lösning

Daniel Fogelberg på Foyen advokatbyrå som är kommunens juridiska ombud menar att det ingår i avtalet att kommunen har rätt att innehålla en del av betalningen som säkerhet när det gått till en tvist.

Fogelberg vill inte utveckla kommunens argument före behandlingen i tingsrätten men menar att det fortfarande finns en möjlighet att komma överens.

– En lösning där parterna själva styr över utgången kan man alltid göra, säger Fogelberg.

2011 vann Peab upphandlingen av entreprenaden att bygga den andra etappen av Möckelngymnasiet för cirka 140 miljoner kronor.

Det som tvisten rör är om de ändringar av ritningar och arbetsbeskrivningar som gjordes efter upphandlingen och under pågående arbete skall ingå i avtalet eller om det är ändringar som Peab kan fakturera utöver de 140 miljonerna.

29 miljoner

Den summa som Peab stämmer kommunen på är cirka 29 miljoner kronor inklusive moms. Om tingsrätten går på företagets linje tillkommer också räntor på obetalda fakturor och motpartens rättegångskostnader.

Enligt Peabs bolagsjurist Lars Braun fick kommunen ett utkast till stämningen redan i somras som underlag för en förhandlingslösning.

– Då ville Karlskoga kommun veta vilket bud vi hade och när vi svarade att vi inte ville lägga något bud ville kommunen inte ha något möte. Vi ville ha en förutsättningslös förhandling och då kan vi inte lägga något bud, säger Braun.

Av stämningsansökan framgår det att Peab inte varit nöjda med den projektering som kommunen gjort och företaget hävdar att ritningarna som anbudet var prissatt efter var ofullständiga och innehöll konstruktionsfel.

– Den slutliga produkten var inte den som var i kontraktet sedan vill inte jag värdera om projekteringen var dålig, säger Braun.

Slutade betala

Det framgår att kommunen slutade betala fakturorna från Peab redan i slutet av 2012 och av de 29 miljoner som Peab yrkar i tingsrätten är cirka fem miljoner från obetalda fakturor för den ursprungliga upphandlingen.

Dessutom finns krav på en dryg miljon kronor som rör tilläggsarbeten som kommunen godkänt samt generalentreprenörens ersättning för underentreprenörer.

Stänger inte för lösning

Daniel Fogelberg på Foyen advokatbyrå som är kommunens juridiska ombud menar att det ingår i avtalet att kommunen har rätt att innehålla en del av betalningen som säkerhet när det gått till en tvist.

Fogelberg vill inte utveckla kommunens argument före behandlingen i tingsrätten men menar att det fortfarande finns en möjlighet att komma överens.

– En lösning där parterna själva styr över utgången kan man alltid göra, säger Fogelberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.