2015-11-16 11:28

2015-11-16 11:28

Larm om bombhot och inbrott

KARLSKOGA: Tonåring tros ligga bakom falska larm

Under helgen fick polisen in tre larm som visade sig vara falska. Dels gällde det bombhot mot en restaurang och en bensinstation, dels ett inbrott på ett företag.

Det första larmet kom vid 00.30 natten till lördagen. En okänd person ringde 112 och uppgav att en bomb hade placerats på en restaurang på Norra Viaduktgatan och att den skulle utlösas om en timme. Flera polispatruller ryckte ut för att kontrollera restaurangen och underrätta personalen. Det framkom dock snabbt att det inte fanns någon bomb på platsen.

Klockan 17.45 på söndagen kom nästa larm, om att en bensinstation var under bombhot. Tre gånger ringde en okänd man till SOS och sa att han skulle bomba bensinstationen om tio minuter. Polisen var snabbt på plats och pratade med personalen men även där var det falskt larm.

Åtta rånare

Ytterligare ett larm kom in vid 00.20 natten till måndagen där en okänd person uppgav att åtta personer med rånarluvor höll på att ta sig in på ett företag på Skrantahöjdsvägen. Detta ledde till en stor utryckning där även patruller från Kristinehamn och Örebro deltog.

När polisen kom till platsen anträffades två personer, en flicka född -99 som tros vara den som larmat. En kontroll av hennes telefon visade att 112 ringts vid samma tidpunkt som den aktuella händelsen anmäldes.

Totalt har tre anmälningar gällande falskt larm upprättats samt en anmälan gällande olaga hot mot grupp. Polisen utesluter inte att samma personer ligger bakom alla tre larmen.

– De här personerna är kända av polisen sedan tidigare och troligtvis hör de här händelserna ihop. Vi ser väldigt allvarligt på det här, att ringa in och ta upp viktig tid för de som arbetar med att hjälpa människor och rädda liv och kanske hindra att den som behöver hjälp på riktigt kommer fram, säger polisen Gunilla Radegård.

Hon varnar också för att det som kan tyckas vara ett skämt får allvarliga konsekvenser. En ungdom som hamnar i belastningsregistret kan få svårt att få jobb, körkort och egen lägenhet.

– Man kan också bli skadeståndsskyldig och det är ju tragiskt att förstöra sitt liv på det sättet.

Det första larmet kom vid 00.30 natten till lördagen. En okänd person ringde 112 och uppgav att en bomb hade placerats på en restaurang på Norra Viaduktgatan och att den skulle utlösas om en timme. Flera polispatruller ryckte ut för att kontrollera restaurangen och underrätta personalen. Det framkom dock snabbt att det inte fanns någon bomb på platsen.

Klockan 17.45 på söndagen kom nästa larm, om att en bensinstation var under bombhot. Tre gånger ringde en okänd man till SOS och sa att han skulle bomba bensinstationen om tio minuter. Polisen var snabbt på plats och pratade med personalen men även där var det falskt larm.

Åtta rånare

Ytterligare ett larm kom in vid 00.20 natten till måndagen där en okänd person uppgav att åtta personer med rånarluvor höll på att ta sig in på ett företag på Skrantahöjdsvägen. Detta ledde till en stor utryckning där även patruller från Kristinehamn och Örebro deltog.

När polisen kom till platsen anträffades två personer, en flicka född -99 som tros vara den som larmat. En kontroll av hennes telefon visade att 112 ringts vid samma tidpunkt som den aktuella händelsen anmäldes.

Totalt har tre anmälningar gällande falskt larm upprättats samt en anmälan gällande olaga hot mot grupp. Polisen utesluter inte att samma personer ligger bakom alla tre larmen.

– De här personerna är kända av polisen sedan tidigare och troligtvis hör de här händelserna ihop. Vi ser väldigt allvarligt på det här, att ringa in och ta upp viktig tid för de som arbetar med att hjälpa människor och rädda liv och kanske hindra att den som behöver hjälp på riktigt kommer fram, säger polisen Gunilla Radegård.

Hon varnar också för att det som kan tyckas vara ett skämt får allvarliga konsekvenser. En ungdom som hamnar i belastningsregistret kan få svårt att få jobb, körkort och egen lägenhet.

– Man kan också bli skadeståndsskyldig och det är ju tragiskt att förstöra sitt liv på det sättet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.