2015-11-03 21:48

2015-11-03 21:48

Författare berättade om sig själva och sina böcker

KARLSKOGA: 17:e upplagan av Bokens dag

På tisdagen var det dags för den 17:e upplagan av Bokens dag. Inför ett fullsatt Folkets hus berättade några välkända författare om sig själva och sina böcker.

Först ut var Inger Alfvén. Hennes nya bok ”Berör mig inte Berör mig” har en del gemensamt med många av hennes tidigare böcker eftersom den behandlar relationer och människoöden som vävs samman.

Inger Alfvéns berättade för konferenciern Josefine Sundström att när hon har skrivit klart en bok glömmer hon fort bort detaljerna om personerna i den.

– Jag är väldigt förälskad i dem när jag skriver om dem, men sedan någon gång på korrekturstadiet separerar jag från dem. Då sviker jag dem helt och hållet.

En av figurerna i hennes nya roman är en framgångsrik företagsledare som gått i pension och som förlorar sin livskamrat.

– Jag har alltid varit fascinerad av de där männen som äger mycket makt och pengar. Det som händer med honom är att när hans hustru dör har han inget annat. Det är tomt omkring honom, det finns ingen inre substans.

Bortglömd historia

Efter Inger Alfvén var det Jonathan Lindströms tur. Han är arkeolog och vetenskapsförfattare, och är bland annat känd från radioprogrammet Spanarna. Hans senaste bok ”Biskopen och korståget 1206” handlar om hur svenskbygderna i nuvarande Estland kom till. Att han fastnade för just den händelsen beror på att hans egen farfar kom från de trakterna. Lindström insåg att han visste mycket om senare historia från det området, men inget om hur svenskättlingarnas förfäder kom dit. När han forskade för att få ihop fakta till boken fick han fram bilden av en viktig händelse som är i stort sett bortglömd i dag.

– Det är en period som ligger många hundra år före Amerikaemigrationen, men som är lika betydelsefull, nämligen när svenskar flyttade österut till Finland och till Estland, säger han.

Efter en kort paus tog Alexander och Alexandra Ahndoril vid. De skriver tillsammans under pseudonymen Lars Kepler och har nyligen släppt boken ”Playground”. Till skillnad från deras tidigare böcker handlar den inte om polisen Joona Linna, utan om en kvinna som efter en upplevelse under ett hjärtstillestånd tror sig veta vad som väntar efter döden - och det är ingen trevlig plats. När hennes son blir svårt skadad och det blir klart att hans hjärta måste stannas tillfälligt för att läkarna ska kunna operera honom inser kvinnan att han inte kommer att klara sig på den plats som hon kom till under sitt eget hjärtstillestånd.

– Det är en thriller om hur långt en mor är beredd att gå för att skydda sitt barn, säger Alexandra Ahndoril.

Grundidén har verklighetsanknytning. I samband med en operation fick Alexander Ahndorils pappa hjärtstillestånd och vaknade med tydliga minnen av ett slag mellan skepp på ett mörkt hav.

– Det var en psykosnära förvirring som tydligen är ganska vanlig, berättar Alexander Ahndoril.

Sist ut var Ernst Kirchsteiger.

– Det är många olika människor som på olika platser som kommit fram och velat prata lycka med mig. Jag undrade varför så många ville prata om lycka - och olycka - med mig.

”Ganska normal”

Så småningom föddes tanken att skriva en bok i just det ämnet. Nu har idén blivit verklighet. Tillsammans med Carina Nunstedt skrev han boken som fick titeln ”Lyckan i det lilla”.

– Den här boken bygger inte på forskning, den bygger inte på statistik. Det är helt enkelt en man som om några år fyller 60 som plötsligt fick en idé om att skriva en bok om lycka utifrån han har sett det. Eftersom jag anser mig vara en ganska normal människa - det kanske inte alla håller med om - borde det finnas ett anslag utåt.

Först ut var Inger Alfvén. Hennes nya bok ”Berör mig inte Berör mig” har en del gemensamt med många av hennes tidigare böcker eftersom den behandlar relationer och människoöden som vävs samman.

Inger Alfvéns berättade för konferenciern Josefine Sundström att när hon har skrivit klart en bok glömmer hon fort bort detaljerna om personerna i den.

– Jag är väldigt förälskad i dem när jag skriver om dem, men sedan någon gång på korrekturstadiet separerar jag från dem. Då sviker jag dem helt och hållet.

En av figurerna i hennes nya roman är en framgångsrik företagsledare som gått i pension och som förlorar sin livskamrat.

– Jag har alltid varit fascinerad av de där männen som äger mycket makt och pengar. Det som händer med honom är att när hans hustru dör har han inget annat. Det är tomt omkring honom, det finns ingen inre substans.

Bortglömd historia

Efter Inger Alfvén var det Jonathan Lindströms tur. Han är arkeolog och vetenskapsförfattare, och är bland annat känd från radioprogrammet Spanarna. Hans senaste bok ”Biskopen och korståget 1206” handlar om hur svenskbygderna i nuvarande Estland kom till. Att han fastnade för just den händelsen beror på att hans egen farfar kom från de trakterna. Lindström insåg att han visste mycket om senare historia från det området, men inget om hur svenskättlingarnas förfäder kom dit. När han forskade för att få ihop fakta till boken fick han fram bilden av en viktig händelse som är i stort sett bortglömd i dag.

– Det är en period som ligger många hundra år före Amerikaemigrationen, men som är lika betydelsefull, nämligen när svenskar flyttade österut till Finland och till Estland, säger han.

Efter en kort paus tog Alexander och Alexandra Ahndoril vid. De skriver tillsammans under pseudonymen Lars Kepler och har nyligen släppt boken ”Playground”. Till skillnad från deras tidigare böcker handlar den inte om polisen Joona Linna, utan om en kvinna som efter en upplevelse under ett hjärtstillestånd tror sig veta vad som väntar efter döden - och det är ingen trevlig plats. När hennes son blir svårt skadad och det blir klart att hans hjärta måste stannas tillfälligt för att läkarna ska kunna operera honom inser kvinnan att han inte kommer att klara sig på den plats som hon kom till under sitt eget hjärtstillestånd.

– Det är en thriller om hur långt en mor är beredd att gå för att skydda sitt barn, säger Alexandra Ahndoril.

Grundidén har verklighetsanknytning. I samband med en operation fick Alexander Ahndorils pappa hjärtstillestånd och vaknade med tydliga minnen av ett slag mellan skepp på ett mörkt hav.

– Det var en psykosnära förvirring som tydligen är ganska vanlig, berättar Alexander Ahndoril.

Sist ut var Ernst Kirchsteiger.

– Det är många olika människor som på olika platser som kommit fram och velat prata lycka med mig. Jag undrade varför så många ville prata om lycka - och olycka - med mig.

”Ganska normal”

Så småningom föddes tanken att skriva en bok i just det ämnet. Nu har idén blivit verklighet. Tillsammans med Carina Nunstedt skrev han boken som fick titeln ”Lyckan i det lilla”.

– Den här boken bygger inte på forskning, den bygger inte på statistik. Det är helt enkelt en man som om några år fyller 60 som plötsligt fick en idé om att skriva en bok om lycka utifrån han har sett det. Eftersom jag anser mig vara en ganska normal människa - det kanske inte alla håller med om - borde det finnas ett anslag utåt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.