2015-11-03 06:00

2015-11-03 06:00

Bygger BB-stallar till sina grisar

KARLSKOGA: Ingmar Olsson bygger ut sin grisuppfödning och nu kan suggorna föda sina kultingar på gården

För att effektivisera sin verksamhet så bygger Ingmar Olsson ut sin gård. I stället för att skicka iväg de dräktiga suggorna så bygger han nu BB-stallar så att de kan föda på gården.

Grisuppfödaren Ingmar Olsson vid Alkvetterns herrgård har gjort stora investeringar i sin grisuppfödning. Han bygger en lika stor fastighet som han redan har. I dag har han 800 suggor som insemineras. När det är klart skickar han dem till andra gårdar där de föder och diar färdig sina kultingar. Därefter åker de tillbaka till gården i Alkvettern. När kultingarna är cirka 30 kilo så köper Ingmar Olsson tillbaka grisarna så då hamnar i det stora stallet.

– När vi byggt klart så behöver jag inte skicka iväg suggorna. Jag får liksom allt under samma tak.

Han visar runt i den nya fastigheten. Längs bort får suggorna gå när de är dräktiga och den avdelningen är lite revolterande inom grisuppfödning.

– Det blir en hage inomhus och i varje hage får 150 suggor gå runt i. Varje sugga får ett chip i örat. De får gå in i en automat och får där mat. Datorn läser av chipet och varje gris får den mat de behöver.

Nästa avdelning är BB.

– Här är suggan med sina kultingar tills de diat klart. Här inne blir det golvvärme så det blir varmt och skönt.

Ingmar Olsson gillar den svenska djurhållningen, men mycket finns kvar att göra.

– I Europa är suggan fixerad när hon föds. Men så får vi inte göra här. Suggan har en liten hage där hon ligger ner och föder. Problemet är att vi har en hög kultingdödlighet i Sverige på grund av att vi inte fixerar suggan. Det kan vara så att suggan ligger där värmelampan är. Då fryser vissa kultingar ihjäl.

Han har tittat på möjligheter att ha en grind när hon föder så att alla kultingar får värme och där skulle suggan ligga några timmar bara. Vi förhandlar lite om det och det skulle inte drabba suggan på något negativt sätt.

Han går runt och visar alla nymodigheter inom grisuppfödningen. Han tycker att grisuppfödare fått oförkänt dåligt rykte.

– Det pratas om växthusgaser och då dras allt kött över samma kam. Nötkött ger totalt upphov till utsläpp motsvarande omkring 26 kg koldioxid per kilo kött, kyckling runt 3 kilo. Grisen ger bara upphov till cirka 4 kilo. Så på det sättet är den mer naturvänlig.

Han berättar om att grisbönder som inte har ekologiskt kött ofta blir förbisedda.

– Jag utfodrar mina grisar med utgånget bröd, öljäst från Spendrups och spillmjölk från Arla. Allt de äter är återvinning. Jag använder min egen gödsel som först transporteras till biogasanläggningen och sedan tillbaka till mig och ut på åkrarna. Vi har sensorer på traktorerna som känner av hur mycket grödorna växer, så vi gödslar inte mer i onödan. Vi är väldigt miljömedvetna, säger Ingmar Olsson och tittar ut över de stora ytorna i hallen.

Grisuppfödaren Ingmar Olsson vid Alkvetterns herrgård har gjort stora investeringar i sin grisuppfödning. Han bygger en lika stor fastighet som han redan har. I dag har han 800 suggor som insemineras. När det är klart skickar han dem till andra gårdar där de föder och diar färdig sina kultingar. Därefter åker de tillbaka till gården i Alkvettern. När kultingarna är cirka 30 kilo så köper Ingmar Olsson tillbaka grisarna så då hamnar i det stora stallet.

– När vi byggt klart så behöver jag inte skicka iväg suggorna. Jag får liksom allt under samma tak.

Han visar runt i den nya fastigheten. Längs bort får suggorna gå när de är dräktiga och den avdelningen är lite revolterande inom grisuppfödning.

– Det blir en hage inomhus och i varje hage får 150 suggor gå runt i. Varje sugga får ett chip i örat. De får gå in i en automat och får där mat. Datorn läser av chipet och varje gris får den mat de behöver.

Nästa avdelning är BB.

– Här är suggan med sina kultingar tills de diat klart. Här inne blir det golvvärme så det blir varmt och skönt.

Ingmar Olsson gillar den svenska djurhållningen, men mycket finns kvar att göra.

– I Europa är suggan fixerad när hon föds. Men så får vi inte göra här. Suggan har en liten hage där hon ligger ner och föder. Problemet är att vi har en hög kultingdödlighet i Sverige på grund av att vi inte fixerar suggan. Det kan vara så att suggan ligger där värmelampan är. Då fryser vissa kultingar ihjäl.

Han har tittat på möjligheter att ha en grind när hon föder så att alla kultingar får värme och där skulle suggan ligga några timmar bara. Vi förhandlar lite om det och det skulle inte drabba suggan på något negativt sätt.

Han går runt och visar alla nymodigheter inom grisuppfödningen. Han tycker att grisuppfödare fått oförkänt dåligt rykte.

– Det pratas om växthusgaser och då dras allt kött över samma kam. Nötkött ger totalt upphov till utsläpp motsvarande omkring 26 kg koldioxid per kilo kött, kyckling runt 3 kilo. Grisen ger bara upphov till cirka 4 kilo. Så på det sättet är den mer naturvänlig.

Han berättar om att grisbönder som inte har ekologiskt kött ofta blir förbisedda.

– Jag utfodrar mina grisar med utgånget bröd, öljäst från Spendrups och spillmjölk från Arla. Allt de äter är återvinning. Jag använder min egen gödsel som först transporteras till biogasanläggningen och sedan tillbaka till mig och ut på åkrarna. Vi har sensorer på traktorerna som känner av hur mycket grödorna växer, så vi gödslar inte mer i onödan. Vi är väldigt miljömedvetna, säger Ingmar Olsson och tittar ut över de stora ytorna i hallen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.