2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Örebro och Karlstad lockar

UTBILDNING: Ansökningarna till vårterminen klara

Ansökningstiden för vårens program och kurser har gått ut och många av studenterna har valt att söka till Karlstads och Örebros universitet.

Antalet sökande till vårens utbildningar vid Örebro universitet har ökat med 500 jämfört med samma tid förra året, från 25 200 till 25 700 sökande. Det är också flera som har angett universitetets utbildningar som sitt förstahandsval.

– Vi har ett bra utbud av starka utbildningar som vi vet är intressanta att söka för väldigt många. Att allt fler väljer dem som förstahandsalternativ ger en fingervisning om att de blir allt attraktivare och att vi har lyckats bra med att hålla hög kvalitet, säger Örebro universitets rektor Jens Schollin.

Två av utbildningarna ligger bland topp 20 i hela landet, läkarprogrammet och socionomprogrammet, och intresset för att utbilda sig till socionom och sjuksköterska ökar. Båda är bristyrken och möjligheten att få jobb är stor.

– Vi skulle kunna utbilda ännu fler här i Örebro för resurserna finns,men det är upp till statsmakten och regeringen att i så fall bestämma sig för detta och komma med mer pengar, säger Schollin.

Karlstads universitet har något färre sökande jämfört med inför årets vårtermin, en minskning med cirka åtta procent. Jämfört med vårterminen 2014 är dock antalet sökande fler. I år är det 14 308 personer som sökt universitetets program och kurser som startar till våren, varav 2 251 i första hand, och bland de mest lockande utbildningarna är socionomprogrammet och magisterprogrammet i projektledning.

Antalet sökande till vårens utbildningar vid Örebro universitet har ökat med 500 jämfört med samma tid förra året, från 25 200 till 25 700 sökande. Det är också flera som har angett universitetets utbildningar som sitt förstahandsval.

– Vi har ett bra utbud av starka utbildningar som vi vet är intressanta att söka för väldigt många. Att allt fler väljer dem som förstahandsalternativ ger en fingervisning om att de blir allt attraktivare och att vi har lyckats bra med att hålla hög kvalitet, säger Örebro universitets rektor Jens Schollin.

Två av utbildningarna ligger bland topp 20 i hela landet, läkarprogrammet och socionomprogrammet, och intresset för att utbilda sig till socionom och sjuksköterska ökar. Båda är bristyrken och möjligheten att få jobb är stor.

– Vi skulle kunna utbilda ännu fler här i Örebro för resurserna finns,men det är upp till statsmakten och regeringen att i så fall bestämma sig för detta och komma med mer pengar, säger Schollin.

Karlstads universitet har något färre sökande jämfört med inför årets vårtermin, en minskning med cirka åtta procent. Jämfört med vårterminen 2014 är dock antalet sökande fler. I år är det 14 308 personer som sökt universitetets program och kurser som startar till våren, varav 2 251 i första hand, och bland de mest lockande utbildningarna är socionomprogrammet och magisterprogrammet i projektledning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.