2015-10-21 16:37

2015-10-21 16:37

Efterlyser jourhem

KARLSKOGA: Socialförvaltningen har svårt att hitta bostad åt ensamkommande barn och ungdomar

Än så länge har Karlskoga kommun klarat av att ta emot de ensamkommande flyktingbarn som kommer hit men bristen på framför allt jourhem börjar bli påtaglig. Socialförvaltningen efterlyser nu familjer som är beredda att ta emot ungdomarna en begränsad tid.

Migrationsverket skrev nyligen upp prognosen för antalet ensamkommande flyktingbarn från 12 000 till 30 000 i år och socialtjänsten i flera kommuner har valt att anmäla sig själva för att de inte anser sig klarar av sitt åtagande gentemot de här ungdomarna.

– Dit har vi inte riktigt nått än i Karlskoga men det har kommit många fler än vi räknat med. Det är en markant ökning av ensamkommande till Sverige och det märker vi av här också, säger Håkan Stenholm på socialförvaltningen.

De 24 platserna på Poeten var fulla redan före sommaren och i dag har Karlskoga kommun ansvar för ytterligare 48 ensamkommande barn och ungdomar som finns utanför Poeten. Två till fyra nya ungdomar kommer varje vecka.

Efterlyser jourhem

Det som saknas mest just nu är så kallade jourhem där de ensamkommande får bo hos en vanlig familj under en begränsad period, vanligtvis sex till åtta månader. Det handlar om vanliga familjer som har plats över, i bostaden och mentalt.

– De flesta ungdomar som kommer är i bra skick. De är välmotiverade, vill skaffa sig utbildning och lära sig svenska. Det är inte ungdomar som har missbruksproblematik eller är utagerande, säger Stenholm.

I dag består jourhemmen i Karlskoga nästan bara av svenska familjer och Stenholm ser gärna fler jourhem i familjer med utländsk bakgrund.

– Särskilt om de är arabisktalande, det underlättar om de kan språket. Dessutom har familjerna själva gått igenom en liknande process, säger Stenholm.

Familjerna kontrolleras mot straffregister och andra belastningar och de får inte heller ha varit med om något trauma nyligen. I övrigt ställs inga speciella krav, det räcker att familjen lever ett ordnat och stabilt liv.

Det utgår en ersättning till jourhemsfamiljen och även ersättning för de omkostnader det innebär. Stenholm betonar dock att ingen familj ska göra det här för pengarna utan för att de vill hjälpa till.

Den yngsta just nu är tolv år men många av de nyanlända är 14-15 år och det kommer också flickor. Poeten är däremot anpassat för att ta emot pojkar i åldrarna 16 till 18 år.

– För en tolvåring är det bättre att bo i ett jourhem än att placeras på en institution, säger Stenholm.

Migrationsverket skrev nyligen upp prognosen för antalet ensamkommande flyktingbarn från 12 000 till 30 000 i år och socialtjänsten i flera kommuner har valt att anmäla sig själva för att de inte anser sig klarar av sitt åtagande gentemot de här ungdomarna.

– Dit har vi inte riktigt nått än i Karlskoga men det har kommit många fler än vi räknat med. Det är en markant ökning av ensamkommande till Sverige och det märker vi av här också, säger Håkan Stenholm på socialförvaltningen.

De 24 platserna på Poeten var fulla redan före sommaren och i dag har Karlskoga kommun ansvar för ytterligare 48 ensamkommande barn och ungdomar som finns utanför Poeten. Två till fyra nya ungdomar kommer varje vecka.

Efterlyser jourhem

Det som saknas mest just nu är så kallade jourhem där de ensamkommande får bo hos en vanlig familj under en begränsad period, vanligtvis sex till åtta månader. Det handlar om vanliga familjer som har plats över, i bostaden och mentalt.

– De flesta ungdomar som kommer är i bra skick. De är välmotiverade, vill skaffa sig utbildning och lära sig svenska. Det är inte ungdomar som har missbruksproblematik eller är utagerande, säger Stenholm.

I dag består jourhemmen i Karlskoga nästan bara av svenska familjer och Stenholm ser gärna fler jourhem i familjer med utländsk bakgrund.

– Särskilt om de är arabisktalande, det underlättar om de kan språket. Dessutom har familjerna själva gått igenom en liknande process, säger Stenholm.

Familjerna kontrolleras mot straffregister och andra belastningar och de får inte heller ha varit med om något trauma nyligen. I övrigt ställs inga speciella krav, det räcker att familjen lever ett ordnat och stabilt liv.

Det utgår en ersättning till jourhemsfamiljen och även ersättning för de omkostnader det innebär. Stenholm betonar dock att ingen familj ska göra det här för pengarna utan för att de vill hjälpa till.

Den yngsta just nu är tolv år men många av de nyanlända är 14-15 år och det kommer också flickor. Poeten är däremot anpassat för att ta emot pojkar i åldrarna 16 till 18 år.

– För en tolvåring är det bättre att bo i ett jourhem än att placeras på en institution, säger Stenholm.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.