2015-10-17 06:00

2015-10-17 06:00

Vill att vuxna tar sitt ansvar på nätet

KARLSKOGA/DEGERFORS: Barns rättigheter och trygghet i fokus på Folkhälsokonferensen

En hel dag med fokus på folkhälsa och barnens rättigheter var det på Folkets hus i går. En av punkterna på programmet handlade om unga på nätet och de vuxnas ansvar.

Under fredagen anordnades årets folkhälsokonferens i Folkets hus dit unga, tjänstemän och politiker från både Karlskoga och Degerfors var inbjudna. En av föreläsarna var Christina Stielli som pratade om det ständigt aktuella ämnet nätmobbning. Internet, tekniken och användningen av sociala medier har utvecklats snabbt och vuxenvärlden hänger inte med, menar hon.

– Det görs många och dyra studier som till exempel visar att hundra procent av alla 16-åringar har en smartphone, man sätter in kampanjer mot mobbning och det dyker upp försäkringar som ska ta bort kränkningar från nätet. Men har vi verkligen hjälpt ungdomarna då?

Christina Stielli drar en parallell till när ett barn ska lära sig att cykla. Föräldern, som redan kan cykla själv, köper en cykel med stödhjul, visar barnet hur man gör. Övningen börjar på garageuppfarten, går vidare till den lugna gatan och sedan ut i den riktiga trafiken, till en början i sällskap av föräldern.

– Men med internet så har vi ställt datorn centralt i hemmet med en äggklocka inställd på 20 minuter och sedan släppt lös barnen utan någon vägledning. Här har de vuxna abdikerat.

Vill ha bekräftelse

Tonårsperioden är särskilt känslig, då barnen frigör sig från föräldrarna och söker sin egen tillhörighet. De kämpar med att smälta in, accepteras och få bekräftelse.

– I en mängd olika program, Paradise hotel, Farmen, Lets dance, präntas det in att ju mer populär du är desto mer framgångsrik är du. På nätet jagar man ”likes”, det är en helt ny värld som öppnat sig och det är så många fler att jämföra sig med.

Det är de vuxna, och framför allt föräldrarna, som måste ta sitt ansvar, menar Christina Stielli.

– Det är en trygg vuxen de unga behöver, någon de kan vända sig till och som inte dömer dem och avfärdar deras intressen. Samtidigt är nätet fullt av vuxna som öppet kritiserar andra människor och så förfasar vi oss över vad ungdomarna gör. Det är de vuxna som ska vara förebilder.

Att förbjuda mobiltelefoner eller vissa sajter och appar är inte lösningen anser Stielli.

– Om de ändå använder den och råkar ut för något, vem ska de då be om hjälp? Det är inte att värna om barnens rättigheter.

Medlemmarna i ungdomsrådet, som deltog i konferensen, känner mycket väl igen det som Christina Stielli säger.

– Tyvärr är det så att de vuxna inte vet hur de ska göra. Själv är jag inte ute så mycket på nätet, säger Per-Erik Ljung.

– Nej och man vill ju inte att föräldrarna är där man är, men mina föräldrar har ändå koll på vad jag gör, säger Filip Hermansson.

Flera av ungdomarna tycker att de har någon vuxen att vända sig till.

– På skolan finns ju en mentor och sen även kuratorn som man kan berätta för. De har ju också tystnadsplikt, säger Fia Jacobsson.

De tyckte att Stiellis föreläsning var mycket bra och inspirerande men anser att en viktig del saknas.

– Det hade varit bra om vi ungdomar också hade fått berätta våra synpunkter, säger Elin Röstlund.

Konferensen var också ett sätt att knyta ihop kommunernas arbete med barnkonventionens 25-årsjubileum. Dagen inleddes med underhållning av Häsängsskolans förskoleklass och El Sistema och även Elizabeth Englundh, från Sveriges kommuner och landsting, och Kenneth Ljung, utredare hos Barnombudsmannen, föreläste om barnens rättigheter.

Dessutom visades konst av fyra lokala fotografer som lottas ut av de som skänker pengar till barn på flykt. Mer information om insamlingen finns på kommunens hemsida.

Under fredagen anordnades årets folkhälsokonferens i Folkets hus dit unga, tjänstemän och politiker från både Karlskoga och Degerfors var inbjudna. En av föreläsarna var Christina Stielli som pratade om det ständigt aktuella ämnet nätmobbning. Internet, tekniken och användningen av sociala medier har utvecklats snabbt och vuxenvärlden hänger inte med, menar hon.

– Det görs många och dyra studier som till exempel visar att hundra procent av alla 16-åringar har en smartphone, man sätter in kampanjer mot mobbning och det dyker upp försäkringar som ska ta bort kränkningar från nätet. Men har vi verkligen hjälpt ungdomarna då?

Christina Stielli drar en parallell till när ett barn ska lära sig att cykla. Föräldern, som redan kan cykla själv, köper en cykel med stödhjul, visar barnet hur man gör. Övningen börjar på garageuppfarten, går vidare till den lugna gatan och sedan ut i den riktiga trafiken, till en början i sällskap av föräldern.

– Men med internet så har vi ställt datorn centralt i hemmet med en äggklocka inställd på 20 minuter och sedan släppt lös barnen utan någon vägledning. Här har de vuxna abdikerat.

Vill ha bekräftelse

Tonårsperioden är särskilt känslig, då barnen frigör sig från föräldrarna och söker sin egen tillhörighet. De kämpar med att smälta in, accepteras och få bekräftelse.

– I en mängd olika program, Paradise hotel, Farmen, Lets dance, präntas det in att ju mer populär du är desto mer framgångsrik är du. På nätet jagar man ”likes”, det är en helt ny värld som öppnat sig och det är så många fler att jämföra sig med.

Det är de vuxna, och framför allt föräldrarna, som måste ta sitt ansvar, menar Christina Stielli.

– Det är en trygg vuxen de unga behöver, någon de kan vända sig till och som inte dömer dem och avfärdar deras intressen. Samtidigt är nätet fullt av vuxna som öppet kritiserar andra människor och så förfasar vi oss över vad ungdomarna gör. Det är de vuxna som ska vara förebilder.

Att förbjuda mobiltelefoner eller vissa sajter och appar är inte lösningen anser Stielli.

– Om de ändå använder den och råkar ut för något, vem ska de då be om hjälp? Det är inte att värna om barnens rättigheter.

Medlemmarna i ungdomsrådet, som deltog i konferensen, känner mycket väl igen det som Christina Stielli säger.

– Tyvärr är det så att de vuxna inte vet hur de ska göra. Själv är jag inte ute så mycket på nätet, säger Per-Erik Ljung.

– Nej och man vill ju inte att föräldrarna är där man är, men mina föräldrar har ändå koll på vad jag gör, säger Filip Hermansson.

Flera av ungdomarna tycker att de har någon vuxen att vända sig till.

– På skolan finns ju en mentor och sen även kuratorn som man kan berätta för. De har ju också tystnadsplikt, säger Fia Jacobsson.

De tyckte att Stiellis föreläsning var mycket bra och inspirerande men anser att en viktig del saknas.

– Det hade varit bra om vi ungdomar också hade fått berätta våra synpunkter, säger Elin Röstlund.

Konferensen var också ett sätt att knyta ihop kommunernas arbete med barnkonventionens 25-årsjubileum. Dagen inleddes med underhållning av Häsängsskolans förskoleklass och El Sistema och även Elizabeth Englundh, från Sveriges kommuner och landsting, och Kenneth Ljung, utredare hos Barnombudsmannen, föreläste om barnens rättigheter.

Dessutom visades konst av fyra lokala fotografer som lottas ut av de som skänker pengar till barn på flykt. Mer information om insamlingen finns på kommunens hemsida.