2015-10-14 06:00

2015-10-14 06:00

Förser Karlskogabutiker med lokalt odlade äpplen

KARLSKOGA: Hare orsakade blodad tand

Skördetid. Paret Åsa och Sören Bryngelsson fick en idé för några år sedan: De skulle odla Krav-certifierade äpplen. Nu finns delar av deras första skörd ute i flera av Karlskogas butiker. Det kan man delvis tacka en hare för.

Det hela började för fyra, fem år sedan, när Åsa Bryngelsson tyckte att äppelträden i trädgården i Stråbergsmyren gav för lite äpplen. Hon beställde 50 så kallade grundstammar, som hon sedan ympade in olika äppelsorter på.

– De klarade sig jättefint första sommaren, men på hösten lyckades en hare ta sig in genom en glipa i stängslet, säger hon.

Att en enda hare tar sig in är väl inte så farligt, skulle man kunna tro. Men den enda haren hade under natten lyckats ringbarka alla 50 äppelträden, som därmed var dödsdömda. Det var även haren.

Gav inte upp

– Den kom tillbaka för att äta mer dagen efter. Den smakade gott, fast lite seg.

Paret gav inte upp, utan beställde nya träd. Den här gången blev det hundra stycken, alltså dubbelt så många som första gången.

– Vi hade fått blodad tand, konstaterar Åsa Bryngelsson.

Därefter har det ökat mer och mer. Så sent som i maj i år planterades de senaste träden och därmed finns det totalt 1505 äppelträd i odlingen.

Blommade sent

Eftersom de senaste träden var i dvala när de planterades blommade de mycket senare än normalt. Därför påverkades de inte av den kyliga våren som många andra äppelträd i Karlskogatrakten gjorde. Medan de flesta av äppelträden i Karlskogas trädgårdar har varit i stort sett tomma på äpplen tvingades paret Bryngelsson att gallra bort en stor del av sitt överdåd av kart, detta för att de späda träden skulle orka bära frukten.

Nu har de kunnat skörda för första gången, och flera handlare i Karlskoga har nappat på att sälja Krav-odlade äpplen från närområdet.

– Våra äpplen finns att köpa på Ica Maxi, Coop Forum och hälsokostbutiken Life, upplyser Sören Bryngelsson.

Blygsam nivå

Flera konsumenter har kontaktat paret och visat sin uppskattning.

– De tycker att det är kul att det finns riktiga Karlskogaäpplen i affären, säger Åsa Bryngelsson.

Årets skörd ligger på runt 300 kilo, vilket är en ganska blygsam nivå. Om fem till tio år räknar de med att produktionen ska ha kommit upp i full omsättning. Enligt de kalkyler som ligger till grund för deras planering ska odlingen då ge ungefär 40 ton per år.

Musteri och bikupor

Paret har också planer på att utöka verksamheten på andra sätt, bland annat med kyllager, eget musteri och bikupor för att maximera pollineringen av träden.

Att odlingen skulle Krav-märkas var det egentligen aldrig någon diskussion om. Gården har ett 40-tal mjölkkor och de har levererat Krav-mjölk sedan 1995. Sören Bryngelsson konstaterar att man tänker på ett annat sätt som Krav-bonde.

– Det genomsyrar hela livsstilen, säger han.

Han berättar att en av drivkrafterna bakom satsningen på äppelodling är de långväga transporterna av livsmedel.

– Vi vill motverka dem genom våra närodlade äpplen. Det ska vara så naturligt som möjligt.

Mer smak

Paret Bryngelsson berättar att deras äpplen blir lite mindre i storleken än äpplena man är van att se i butik.

– Men de har mer smak, säger Sören Bryngelsson.

Totalt har de uppåt 50 olika sorter på sina träd, men flera av dem finns bara på någon enstaka gren. Paret har valt att inte ympa in från sina gamla träd i trädgården, eller från andra gamla träd i trakten.

– Det är för att det finns så mycket sjukdomar på gamla träd. Dem vill vi inte få in i odlingen, säger Åsa Bryngelsson.

Det hela började för fyra, fem år sedan, när Åsa Bryngelsson tyckte att äppelträden i trädgården i Stråbergsmyren gav för lite äpplen. Hon beställde 50 så kallade grundstammar, som hon sedan ympade in olika äppelsorter på.

– De klarade sig jättefint första sommaren, men på hösten lyckades en hare ta sig in genom en glipa i stängslet, säger hon.

Att en enda hare tar sig in är väl inte så farligt, skulle man kunna tro. Men den enda haren hade under natten lyckats ringbarka alla 50 äppelträden, som därmed var dödsdömda. Det var även haren.

Gav inte upp

– Den kom tillbaka för att äta mer dagen efter. Den smakade gott, fast lite seg.

Paret gav inte upp, utan beställde nya träd. Den här gången blev det hundra stycken, alltså dubbelt så många som första gången.

– Vi hade fått blodad tand, konstaterar Åsa Bryngelsson.

Därefter har det ökat mer och mer. Så sent som i maj i år planterades de senaste träden och därmed finns det totalt 1505 äppelträd i odlingen.

Blommade sent

Eftersom de senaste träden var i dvala när de planterades blommade de mycket senare än normalt. Därför påverkades de inte av den kyliga våren som många andra äppelträd i Karlskogatrakten gjorde. Medan de flesta av äppelträden i Karlskogas trädgårdar har varit i stort sett tomma på äpplen tvingades paret Bryngelsson att gallra bort en stor del av sitt överdåd av kart, detta för att de späda träden skulle orka bära frukten.

Nu har de kunnat skörda för första gången, och flera handlare i Karlskoga har nappat på att sälja Krav-odlade äpplen från närområdet.

– Våra äpplen finns att köpa på Ica Maxi, Coop Forum och hälsokostbutiken Life, upplyser Sören Bryngelsson.

Blygsam nivå

Flera konsumenter har kontaktat paret och visat sin uppskattning.

– De tycker att det är kul att det finns riktiga Karlskogaäpplen i affären, säger Åsa Bryngelsson.

Årets skörd ligger på runt 300 kilo, vilket är en ganska blygsam nivå. Om fem till tio år räknar de med att produktionen ska ha kommit upp i full omsättning. Enligt de kalkyler som ligger till grund för deras planering ska odlingen då ge ungefär 40 ton per år.

Musteri och bikupor

Paret har också planer på att utöka verksamheten på andra sätt, bland annat med kyllager, eget musteri och bikupor för att maximera pollineringen av träden.

Att odlingen skulle Krav-märkas var det egentligen aldrig någon diskussion om. Gården har ett 40-tal mjölkkor och de har levererat Krav-mjölk sedan 1995. Sören Bryngelsson konstaterar att man tänker på ett annat sätt som Krav-bonde.

– Det genomsyrar hela livsstilen, säger han.

Han berättar att en av drivkrafterna bakom satsningen på äppelodling är de långväga transporterna av livsmedel.

– Vi vill motverka dem genom våra närodlade äpplen. Det ska vara så naturligt som möjligt.

Mer smak

Paret Bryngelsson berättar att deras äpplen blir lite mindre i storleken än äpplena man är van att se i butik.

– Men de har mer smak, säger Sören Bryngelsson.

Totalt har de uppåt 50 olika sorter på sina träd, men flera av dem finns bara på någon enstaka gren. Paret har valt att inte ympa in från sina gamla träd i trädgården, eller från andra gamla träd i trakten.

– Det är för att det finns så mycket sjukdomar på gamla träd. Dem vill vi inte få in i odlingen, säger Åsa Bryngelsson.