2015-10-08 14:05

2015-10-08 14:05

Går back 200 miljoner

ÖREBRO LÄN: Majoriteten vill lägga ner regionens hälso- och sjukvårdsnämnd och ta ett samlat grepp på ekonomin

Kostnaderna för sjukvården ökar snabbt och prognosen är nu minus 200 miljoner kronor för Region Örebro län. Nu vill den rödgröna majoriteten snabbt flytta ansvaret för vårdens ekonomi till regionstyrelsen men oppositionen sågar idén.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill lägga ned hälso- och sjukvårdsnämnden och flytta alla ekonomiska beslut i vården till regionstyrelsen. Regionstyrelsen har i dag personalansvar och ansvar för kompetensförsörjning och med ansvaret över ekonomin kan de ta ett helhetsgrepp, menar majoriteten.

– Det har skett en dramatisk förändring i vår ekonomi de senaste månaderna. Vi gör bara som vilken koncernstyrelse som helst hade gjort, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Det har inte ens gått ett år sedan landstinget ombildades till region med en helt ny organisation, och Forsberg-Fransson medger att hälso- och sjukvårdsnämnden inte fått tillräckliga resurser för att jobba med både ekonomi och utvecklingsfrågor.

Kan inte vänta

– Men ska vi få effekt har vi inte tid att vänta på att hälso- och sjukvårdsnämnden bygger upp kansliresurser, säger Forsberg-Fransson.

Oppositionen har informerats men Allianspartierna är kallsinniga till förslaget.

– Regionstyrelsen ska inte ägna sig mer åt detaljer. Den ska ta hand om de stora strategiska frågorna, säger oppositionsrådet Anna Ågerfalk (FP).

Ågerfalk är även kritisk till tempot, redan 20 oktober ska ett beslut fattas.

– Det fanns inget diskussionsutrymme och det måste gå fort. Det är inte bra för demokratin, säger Ågerfalk.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska finnas kvar som beredning men bara ägna sig åt utvecklingsfrågor, enligt förslaget som än så länge bara finns som diskussion.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill lägga ned hälso- och sjukvårdsnämnden och flytta alla ekonomiska beslut i vården till regionstyrelsen. Regionstyrelsen har i dag personalansvar och ansvar för kompetensförsörjning och med ansvaret över ekonomin kan de ta ett helhetsgrepp, menar majoriteten.

– Det har skett en dramatisk förändring i vår ekonomi de senaste månaderna. Vi gör bara som vilken koncernstyrelse som helst hade gjort, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Det har inte ens gått ett år sedan landstinget ombildades till region med en helt ny organisation, och Forsberg-Fransson medger att hälso- och sjukvårdsnämnden inte fått tillräckliga resurser för att jobba med både ekonomi och utvecklingsfrågor.

Kan inte vänta

– Men ska vi få effekt har vi inte tid att vänta på att hälso- och sjukvårdsnämnden bygger upp kansliresurser, säger Forsberg-Fransson.

Oppositionen har informerats men Allianspartierna är kallsinniga till förslaget.

– Regionstyrelsen ska inte ägna sig mer åt detaljer. Den ska ta hand om de stora strategiska frågorna, säger oppositionsrådet Anna Ågerfalk (FP).

Ågerfalk är även kritisk till tempot, redan 20 oktober ska ett beslut fattas.

– Det fanns inget diskussionsutrymme och det måste gå fort. Det är inte bra för demokratin, säger Ågerfalk.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska finnas kvar som beredning men bara ägna sig åt utvecklingsfrågor, enligt förslaget som än så länge bara finns som diskussion.