2015-10-07 20:38

2015-10-07 20:38

Nytt integrationsprojekt presenterades

KARLSKOGA: Mässdag med massor av information att hämta för den vetgirige

Det är femte året som Anhörig- och äldredagen arrangeras och den stora skillnaden mot tidigare år är att en dag blivit tre. Tisdag och torsdag är avsedda för föreläsningar och onsdagen var mässdag.

– Vi har valt att slå ihop anhöriga och äldre, säger Siw Philipson, samordnare för sociala aktiviteter, och en av en handfull personer som ligger bakom arrangemanget.

Det fanns gott om föreningar, organisationer och företag i Folkets hus under onsdagseftermiddagen. Marianne Stenström, konsumentrådgivare, och Pär Palonen, energirådgivare, fanns en bit från bordet där Kerstin Gustavsson, som representerade Kontaktservice, och Gunvi Hurtig, volontär, och Anette Bäck-Davidsson, diakonissa i Svenska kyrkan, försökte värva volontärer.

Marianne Stenström delade ut lappar med rubriker som telefon- och hemförsäljning och berättade mer om hur hon kan hjälpa till med att bestrida avtal för drabbade.

– Många äldre råkar illa ut. Jag tyckte att det lugnat ned sig ett tag men nu har det åter ökat, säger Marianne Stenström.

Stefan Bergqvist, integrationsutvecklare och projektledare för integrationsprojektet IT-guide, kom med Gunilla Lundberg som är verksamhetsledare för IT-guide i Örebro och den som håller i utbildningen för de IT-guider som ska utbildas i Karlskoga. Ett grundkrav är att IT-guiden ska vara utlandsfödd och gå i gymnasiet och Stefan Bergqvist tillägger att åldern bör ligga mellan 17 och 19 år.

Fem ungdomar har rekryterats, Abbas Mohammadi, som varit i landet i fyra år, Nabil Afshar, 1,5 år, Mohadessa Husseini, tre år, Bismillah Zahedi, 2,5 år, och Esra Yildirim, tre år och åtta månader.

– De har fått söka och vi har haft anställningsintervjuer och tyckt att de här ungdomarna är mest lämpade för uppdraget, säger Gunilla Lundberg.

Projektet inleddes 1 augusti och pågår till 31 december 2016. Kommunen har fått 300 000 kr i bidrag från länsstyrelsen för att driva projektet. Totalt ska 16 IT-guider utbildas och de fem som räknats upp kommer efter utbildningen att bli handledare för nya ungdomar. Tanken är att IT-guiderna ska lära Karlskogas seniorer mer om IT-världen och på så sätt blir det, påpekar Gunilla Lundberg, en win-win-situation för båda parter.

– Vi har valt att slå ihop anhöriga och äldre, säger Siw Philipson, samordnare för sociala aktiviteter, och en av en handfull personer som ligger bakom arrangemanget.

Det fanns gott om föreningar, organisationer och företag i Folkets hus under onsdagseftermiddagen. Marianne Stenström, konsumentrådgivare, och Pär Palonen, energirådgivare, fanns en bit från bordet där Kerstin Gustavsson, som representerade Kontaktservice, och Gunvi Hurtig, volontär, och Anette Bäck-Davidsson, diakonissa i Svenska kyrkan, försökte värva volontärer.

Marianne Stenström delade ut lappar med rubriker som telefon- och hemförsäljning och berättade mer om hur hon kan hjälpa till med att bestrida avtal för drabbade.

– Många äldre råkar illa ut. Jag tyckte att det lugnat ned sig ett tag men nu har det åter ökat, säger Marianne Stenström.

Stefan Bergqvist, integrationsutvecklare och projektledare för integrationsprojektet IT-guide, kom med Gunilla Lundberg som är verksamhetsledare för IT-guide i Örebro och den som håller i utbildningen för de IT-guider som ska utbildas i Karlskoga. Ett grundkrav är att IT-guiden ska vara utlandsfödd och gå i gymnasiet och Stefan Bergqvist tillägger att åldern bör ligga mellan 17 och 19 år.

Fem ungdomar har rekryterats, Abbas Mohammadi, som varit i landet i fyra år, Nabil Afshar, 1,5 år, Mohadessa Husseini, tre år, Bismillah Zahedi, 2,5 år, och Esra Yildirim, tre år och åtta månader.

– De har fått söka och vi har haft anställningsintervjuer och tyckt att de här ungdomarna är mest lämpade för uppdraget, säger Gunilla Lundberg.

Projektet inleddes 1 augusti och pågår till 31 december 2016. Kommunen har fått 300 000 kr i bidrag från länsstyrelsen för att driva projektet. Totalt ska 16 IT-guider utbildas och de fem som räknats upp kommer efter utbildningen att bli handledare för nya ungdomar. Tanken är att IT-guiderna ska lära Karlskogas seniorer mer om IT-världen och på så sätt blir det, påpekar Gunilla Lundberg, en win-win-situation för båda parter.