2015-10-06 16:22

2015-10-06 16:22

Prisar samarbetet

KARLSKOGA: Riksdagsledamot besökte Yrkeshögskolan och industriföretag

Eva-Lena Jansson imponerades av samarbetet med näringslivet och hur den tekniska kompetensen tas tillvara vid sitt besök på Yrkeshögskolan och Science Park. Hon planerar redan nästa besök.

I dag besökte Eva-Lena Jansson (S), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, Karlskoga och Yrkeshögskolan. Idén kom efter att hon besökte arbetsförmedlingen i början av september och hon ville få en enhetlig bild av kopplingen mellan utbildning och näringsliv.

– Det jag tar med mig härifrån är att industrin inte är på väg bort. Man måste satsa på utbildning, det är kompetens vi ska konkurrera med inte med låga löner och taskiga arbetsförhållanden.

Under besöket träffade hon bland andra representanter från olika företag, gymnasiechefen Jan Strid, gymnasienämndens ordförande Matz Ericson (S), projektutvecklaren Jan Mannerhag samt Dan-Åke Widenberg, vd på Karlskoga näringsliv och turism. De diskuterade yrkeshögskolans samarbete med de lokala företagen, både vad gäller elevers praktiska utbildning och lärarnas kompetensutveckling.

– Det är viktigt att lärarna håller sig a jour med vad som sker ute i verkligheten. Våra lärare har gjort praktik hos företagen vilket är mycket lärorikt och skapar en bra kontaktyta. Det är viktigt att industrin ser oss som en resurs, säger utbildningsledaren Ahmed Khaled.

Han berättade att yrkeshögskolans två utbildningar, till CNC-tekniker samt explosivämnestekniker, har ett stort antal sökande och att många av eleverna kommer från andra orter. En tredjedel av utbildningen utgörs av praktiskt arbete och syftet är att eleven vid utbildningens slut är så anställningsbar som möjligt.

– Problemet är att utbildningarna är dyra, det krävs stora investeringar, och det är svårt med långsiktigheten när vi inte vet om vi får fortsätta bedriva utbildningarna, säger Khaled.

Bra att utvärdera

Han tycker dock att det är bra att det måste göras en ny ansökan, för att utvärdera behovet av utbildningen, men att två år är en för kort tid. Vidare så pågår ett arbete med att t fram certifikat som ska säkerställa elevernas kompetens, där både teoretiska och praktiska prov ska visa vilken nivå som uppnåtts.

Eva-Lena Jansson passade också på att titta in till Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt centrum där vd:n Peter Rendius berättade om deras forskning och utveckling.

– Det har varit ett riktigt bra besök och jag måste komma tillbaka för att lära mig mer och prata med de företag som kommit hit tack vare den högteknologiska kompetensen. Det är en mycket positiv utveckling för Karlskoga, säger Jansson.

Under eftermiddagen fortsatte hon till Scana Steel Booforge AB och KGA automatsvarvning tillsammans med representanter från Möckelnföretagen.

I dag besökte Eva-Lena Jansson (S), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, Karlskoga och Yrkeshögskolan. Idén kom efter att hon besökte arbetsförmedlingen i början av september och hon ville få en enhetlig bild av kopplingen mellan utbildning och näringsliv.

– Det jag tar med mig härifrån är att industrin inte är på väg bort. Man måste satsa på utbildning, det är kompetens vi ska konkurrera med inte med låga löner och taskiga arbetsförhållanden.

Under besöket träffade hon bland andra representanter från olika företag, gymnasiechefen Jan Strid, gymnasienämndens ordförande Matz Ericson (S), projektutvecklaren Jan Mannerhag samt Dan-Åke Widenberg, vd på Karlskoga näringsliv och turism. De diskuterade yrkeshögskolans samarbete med de lokala företagen, både vad gäller elevers praktiska utbildning och lärarnas kompetensutveckling.

– Det är viktigt att lärarna håller sig a jour med vad som sker ute i verkligheten. Våra lärare har gjort praktik hos företagen vilket är mycket lärorikt och skapar en bra kontaktyta. Det är viktigt att industrin ser oss som en resurs, säger utbildningsledaren Ahmed Khaled.

Han berättade att yrkeshögskolans två utbildningar, till CNC-tekniker samt explosivämnestekniker, har ett stort antal sökande och att många av eleverna kommer från andra orter. En tredjedel av utbildningen utgörs av praktiskt arbete och syftet är att eleven vid utbildningens slut är så anställningsbar som möjligt.

– Problemet är att utbildningarna är dyra, det krävs stora investeringar, och det är svårt med långsiktigheten när vi inte vet om vi får fortsätta bedriva utbildningarna, säger Khaled.

Bra att utvärdera

Han tycker dock att det är bra att det måste göras en ny ansökan, för att utvärdera behovet av utbildningen, men att två år är en för kort tid. Vidare så pågår ett arbete med att t fram certifikat som ska säkerställa elevernas kompetens, där både teoretiska och praktiska prov ska visa vilken nivå som uppnåtts.

Eva-Lena Jansson passade också på att titta in till Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt centrum där vd:n Peter Rendius berättade om deras forskning och utveckling.

– Det har varit ett riktigt bra besök och jag måste komma tillbaka för att lära mig mer och prata med de företag som kommit hit tack vare den högteknologiska kompetensen. Det är en mycket positiv utveckling för Karlskoga, säger Jansson.

Under eftermiddagen fortsatte hon till Scana Steel Booforge AB och KGA automatsvarvning tillsammans med representanter från Möckelnföretagen.