2015-10-03 06:00

2015-10-06 11:25

Vernissage i dag i 39:an

FOTO: De har följt ett antal syrianska familjer som kom till Örebro i slutet av 1970-talet i 30 år

”Tager du detta land - syrianer i nöd och lust 1979 -2009” är den tredje boken som följt ett antal syrianska familjer som kom till Örebro. Men det har också blivit en utställning och i dag är det vernissage i 39:an.

Lasse Persson som tagit en stor del av fotografierna finns på plats men invigningstalet sköts av Behcet Barsom, kristdemokrat och regionalt samverkansråd för kultur samt ordförande i kulturnämnden i Örebro. Staffan Ekegren som skrivit texten i alla tre böckerna kan inte medverka.

Staffan Ekegren och Mats Holmstrand, fotograf från Kristinehamn, ligger bakom de två första böckerna ”Slutet på en resa, början på en resa” som kom 1986 och ”Den andra resan. Femton år med de nya svenskarna” som gavs ut 1994.

Tackade ja

– De ville veta hur det gick sen och i mitten på 2000-talet fick jag frågan om jag ville vara med på en fortsättning och tackade ja, säger Lasse Persson som många kanske kommer ihåg som fotograf på Karlskoga Kuriren åren 1985 till 1995 samt 2006-2007.

– Vi började arbetet med den tredje delen i av denna snart 30-åriga dokumentation av den syrianska populationen i Örebro i september 2007.

– Vi har gått på djupet, i glädje och sorg, på dop och bröllop, högtider och begravningar och vi har gjort besök i hemmen och på arbetsplatser samt i skolan och på dagis, tillägger Lasse Persson och berättar att de träffat personer och familjer som medverkat i de två första böckerna.

Lasse Persson pekar på en bild av trillingarna Simon, Maria och Jakob som sitter uppradade i en soffa. Maria håller i en bild som togs 1991 av Mats Holmstrand och visar de tre bebisar som 2008 blivit tonåringar.

– De sitter i samma soffa 17 år senare, konstaterar Lasse Persson.

Flera utställningar

Boken Tager du detta land? gavs ut 2009 och sen dess har Lasse Persson och Staffan Ekegren haft utställningar i bland annat Arbetets Museum i Norrköping, Örebro läns museum, Västmanlands läns museum och Luna kulturhus i Södertälje.

– Arbetet pågår ständigt med att förmå andra platser i landet att visa utställningen, säger Lasse Persson.

– Mig veterligen är det den dokumentation av en etnisk grupp som pågått längst, tillägger han och påpekar att man på senare år lagt in assyrier i titelns assyrier/syrianer i nöd och lust.

– Det är samma folkslag med samma kulturella bakgrund. Inom en och samma familj kan en säga att han eller hon är syrian och en annan assyrier, konstaterar Lasse Persson.

Lasse Persson som tagit en stor del av fotografierna finns på plats men invigningstalet sköts av Behcet Barsom, kristdemokrat och regionalt samverkansråd för kultur samt ordförande i kulturnämnden i Örebro. Staffan Ekegren som skrivit texten i alla tre böckerna kan inte medverka.

Staffan Ekegren och Mats Holmstrand, fotograf från Kristinehamn, ligger bakom de två första böckerna ”Slutet på en resa, början på en resa” som kom 1986 och ”Den andra resan. Femton år med de nya svenskarna” som gavs ut 1994.

Tackade ja

– De ville veta hur det gick sen och i mitten på 2000-talet fick jag frågan om jag ville vara med på en fortsättning och tackade ja, säger Lasse Persson som många kanske kommer ihåg som fotograf på Karlskoga Kuriren åren 1985 till 1995 samt 2006-2007.

– Vi började arbetet med den tredje delen i av denna snart 30-åriga dokumentation av den syrianska populationen i Örebro i september 2007.

– Vi har gått på djupet, i glädje och sorg, på dop och bröllop, högtider och begravningar och vi har gjort besök i hemmen och på arbetsplatser samt i skolan och på dagis, tillägger Lasse Persson och berättar att de träffat personer och familjer som medverkat i de två första böckerna.

Lasse Persson pekar på en bild av trillingarna Simon, Maria och Jakob som sitter uppradade i en soffa. Maria håller i en bild som togs 1991 av Mats Holmstrand och visar de tre bebisar som 2008 blivit tonåringar.

– De sitter i samma soffa 17 år senare, konstaterar Lasse Persson.

Flera utställningar

Boken Tager du detta land? gavs ut 2009 och sen dess har Lasse Persson och Staffan Ekegren haft utställningar i bland annat Arbetets Museum i Norrköping, Örebro läns museum, Västmanlands läns museum och Luna kulturhus i Södertälje.

– Arbetet pågår ständigt med att förmå andra platser i landet att visa utställningen, säger Lasse Persson.

– Mig veterligen är det den dokumentation av en etnisk grupp som pågått längst, tillägger han och påpekar att man på senare år lagt in assyrier i titelns assyrier/syrianer i nöd och lust.

– Det är samma folkslag med samma kulturella bakgrund. Inom en och samma familj kan en säga att han eller hon är syrian och en annan assyrier, konstaterar Lasse Persson.