2015-10-03 06:00

2015-10-03 06:00

Politiker på besök hos vänort

KARLSKOGA: Biogas och snabbtåg på programmet i norska Fredrikstad

Onsdag och torsdag nästa vecka besöker kommunstyrelsen Karlskogas vänort Fredrikstad i Norge där de både ska titta på en biogasfabrik och diskutera tågförbindelserna mellan Stockholm och Oslo.

Delegationen från Karlskoga består av 24 personer, alla ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen samt tjänstemän. Fredrikstad beskrivs som en av Karlskogas viktigaste vänorter och även om det finns utrymme för en middag på onsdagskvällen är arbetsschemat späckat.

Biogas

Fredrikstad är större än Karlskoga men en sak som är gemensamt är att de också har en biogasfabrik som delegationen ska besöka. Det som framför allt är intressant är hur de hanterar reningsprocesser i tillverkningen.

Karlskogingarna ska också besöka en idrottshall som byggts som ett mycket energisnålt så kallat passivhus.

Det kanske intressantaste inslaget under besöket har inte så mycket med Fredrikstad att göra. Det är ett seminarium kring förhoppningarna om snabbtåg mellan Stockholm och Oslo där representanter för både Grensekommittén Värmland-Östfold och Norsk Bane AS deltar.

Snabbtåg

Norsk Bane har på uppdrag av fem kommuner i stråket Örebro-Kristinehamn utfört en utredning om möjliga dragningar av en ny järnväg.

Själva resan till och från Fredrikstad har också ett innehåll på temat kommunikation och transport.

Bussbolaget Nettbus som kör delegationen från och till vänortsbesöket har startat en snabb busslinje med ett eget koncept mellan Stockholm och Oslo som konkurrerar med Swebus. Nettbus har visat intresse för stopp även i Karlskoga.

Delegationen från Karlskoga består av 24 personer, alla ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen samt tjänstemän. Fredrikstad beskrivs som en av Karlskogas viktigaste vänorter och även om det finns utrymme för en middag på onsdagskvällen är arbetsschemat späckat.

Biogas

Fredrikstad är större än Karlskoga men en sak som är gemensamt är att de också har en biogasfabrik som delegationen ska besöka. Det som framför allt är intressant är hur de hanterar reningsprocesser i tillverkningen.

Karlskogingarna ska också besöka en idrottshall som byggts som ett mycket energisnålt så kallat passivhus.

Det kanske intressantaste inslaget under besöket har inte så mycket med Fredrikstad att göra. Det är ett seminarium kring förhoppningarna om snabbtåg mellan Stockholm och Oslo där representanter för både Grensekommittén Värmland-Östfold och Norsk Bane AS deltar.

Snabbtåg

Norsk Bane har på uppdrag av fem kommuner i stråket Örebro-Kristinehamn utfört en utredning om möjliga dragningar av en ny järnväg.

Själva resan till och från Fredrikstad har också ett innehåll på temat kommunikation och transport.

Bussbolaget Nettbus som kör delegationen från och till vänortsbesöket har startat en snabb busslinje med ett eget koncept mellan Stockholm och Oslo som konkurrerar med Swebus. Nettbus har visat intresse för stopp även i Karlskoga.