2015-09-29 16:48

2015-09-29 16:48

Hälsobussen ett år

SVARTÅ: Regionråd och tårta på jubileum i Svartå

På torsdag kommer hälsobussen, Hälsa på väg, för första gången i höst till Svartå. I samband med det firas jubileum med tårta, då det är ett år sedan hälsobussen infördes i Svartå, och regionrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson S finns på plats.

Enligt Gun-Britt Nylén, som är den i Smedstugans vävgäng som haft kontakt med regionrådet inför ettårsjubileet, var det på en valupptakt i Svartå Folkets park för fem år sedan som det här med hälsobuss togs upp till diskussion. Vävgänget, som hyr lokal i Smedstugan av kommunen, låter besökare till hälsobussen komma in i Smedstugan och vänta på sin tur, i stället för att stå utanför bussen.

I Svartå ville man ha tillbaka den distriktssköterskemottagning som en gång fanns i Smedstugan, men i stället planerades för en hälsobuss.

– Det som skulle bli väldigt bra, stort och elegant tog fyra år att förverkliga och det bidde en tummetott, säger Nylén med viss besvikelse.

Hon berättar att det man kan få hjälp med i bussen, som kommer dit en torsdag i månaden, i princip är blodtryckstagning, vaccination och allmänna hälsoråd.

Där kan exempelvis inte tas några blodprov, inte ens diabetestest eller hb-prov, utan invånarna måste åka ända in till Degerfors för att få det gjort.

Pengar till annat

– Det är två sköterskor som jobbar i bussen och jag hörde på tv att det i snitt är tre besökare per ort på de 22 orter som bussen åker till i länet. Vad kostar det då att ha två sköterskor som effektiv tid jobbar fem timmar, de börjar klockan 10 och håller på till klockan 15 med lunch däremellan, funderar Nylén och fortsätter:

– Man kunde lika gärna ha lagt pengar på en sköterskemottagning, vi kämpar vidare för det, men av två onda ting får man försöka göra nåt.

Marknadsförs dåligt

– Fast det är heller ingen marknadsföring av bussen. Vi fick ett brev i höstas att de skulle komma och så stod det i tidningarna om hur många orter de skulle de åka till. Sen i januari fick vi inte ett meddelande om att bussen skulle komma. Första dagen de var här kom de med visitkort och lade hos oss i vävstugan, som vi kunde dela ut, säger Nylén och tillägger:

– Sen fick vi lanstingskatalogen som är bra, men man kan inte läsa ett ord om Hälsa på väg i den. Så säger de i tv-inslaget att antalet besökare sjönk i våras och det är klart då det bara ligger ett visitkort i bussen så når man inte ut till folk.

På torsdag kan allmänheten passa på att ställa frågor och framföra sina åsikter till regionstyrelsens ordförande tillika regionrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson S som då finns på plats vid hälsobussen i Svartå.

Enligt Gun-Britt Nylén, som är den i Smedstugans vävgäng som haft kontakt med regionrådet inför ettårsjubileet, var det på en valupptakt i Svartå Folkets park för fem år sedan som det här med hälsobuss togs upp till diskussion. Vävgänget, som hyr lokal i Smedstugan av kommunen, låter besökare till hälsobussen komma in i Smedstugan och vänta på sin tur, i stället för att stå utanför bussen.

I Svartå ville man ha tillbaka den distriktssköterskemottagning som en gång fanns i Smedstugan, men i stället planerades för en hälsobuss.

– Det som skulle bli väldigt bra, stort och elegant tog fyra år att förverkliga och det bidde en tummetott, säger Nylén med viss besvikelse.

Hon berättar att det man kan få hjälp med i bussen, som kommer dit en torsdag i månaden, i princip är blodtryckstagning, vaccination och allmänna hälsoråd.

Där kan exempelvis inte tas några blodprov, inte ens diabetestest eller hb-prov, utan invånarna måste åka ända in till Degerfors för att få det gjort.

Pengar till annat

– Det är två sköterskor som jobbar i bussen och jag hörde på tv att det i snitt är tre besökare per ort på de 22 orter som bussen åker till i länet. Vad kostar det då att ha två sköterskor som effektiv tid jobbar fem timmar, de börjar klockan 10 och håller på till klockan 15 med lunch däremellan, funderar Nylén och fortsätter:

– Man kunde lika gärna ha lagt pengar på en sköterskemottagning, vi kämpar vidare för det, men av två onda ting får man försöka göra nåt.

Marknadsförs dåligt

– Fast det är heller ingen marknadsföring av bussen. Vi fick ett brev i höstas att de skulle komma och så stod det i tidningarna om hur många orter de skulle de åka till. Sen i januari fick vi inte ett meddelande om att bussen skulle komma. Första dagen de var här kom de med visitkort och lade hos oss i vävstugan, som vi kunde dela ut, säger Nylén och tillägger:

– Sen fick vi lanstingskatalogen som är bra, men man kan inte läsa ett ord om Hälsa på väg i den. Så säger de i tv-inslaget att antalet besökare sjönk i våras och det är klart då det bara ligger ett visitkort i bussen så når man inte ut till folk.

På torsdag kan allmänheten passa på att ställa frågor och framföra sina åsikter till regionstyrelsens ordförande tillika regionrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson S som då finns på plats vid hälsobussen i Svartå.