2015-09-29 17:59

2015-09-29 17:59

Fallfrukten föll till slut

DEGERFORS: Kommunfullmäktige sa nej till återkommande FP-motion efter grundlig utredning

Nej, det blir ingen insamling av fallfrukt för produktion av biogas, som Lars-Gunnar Hedenquist (FP) föreslog i en motion förra året. Kommunfullmäktige avslog motionen i måndags, men den här gången efter en ordentlig utredning.

Förslaget från Lars-Gunnar Hedenquist (FP) går i korthet ut på att Degerfors kommun skulle erbjuda insamling av fallfrukt, genom speciella kärl eller på återvinningscentralen, och använda den för produktion av biogas.

Motionen har redan varit uppe i kommunfullmäktige i april i år med förslag från kommunstyrelsen om att avslå motionen. Flera ledamöter i fullmäktige reagerade då på att beslutsunderlaget bara innehöll några få rader med svävande formuleringar och det ifrågasattes om någon utredning av förslaget verkligen gjorts.

Då blev det återremiss och den här gången kan man inte klaga på underlaget, även om svaret blev negativt.

Inte tillstånd

Servicenämnden har bland annat tittat på tillståndet Biogasbolaget i Karlskoga fått från Jordbruksverket och det tillåter inte att man samlar in fallfrukt, bara matavfall.

I utredningen konstateras också att det inte skulle vara lönsamt för Degerfors kommun att röta fallfrukten till biogas i egen regi.

Däremot kan man lämna fallfrukt i de bruna påsarna eller köra den till återvinningscentralen där den blir kompost.

En annan motion som fått samma summariska behandling, Björn Nordenhaags (MP) förslag om solceller på offentliga byggnader, återremitterades också i april med samma argument om bristande utredning. Den har inte kommit tillbaka för beslut ännu.

Förslaget från Lars-Gunnar Hedenquist (FP) går i korthet ut på att Degerfors kommun skulle erbjuda insamling av fallfrukt, genom speciella kärl eller på återvinningscentralen, och använda den för produktion av biogas.

Motionen har redan varit uppe i kommunfullmäktige i april i år med förslag från kommunstyrelsen om att avslå motionen. Flera ledamöter i fullmäktige reagerade då på att beslutsunderlaget bara innehöll några få rader med svävande formuleringar och det ifrågasattes om någon utredning av förslaget verkligen gjorts.

Då blev det återremiss och den här gången kan man inte klaga på underlaget, även om svaret blev negativt.

Inte tillstånd

Servicenämnden har bland annat tittat på tillståndet Biogasbolaget i Karlskoga fått från Jordbruksverket och det tillåter inte att man samlar in fallfrukt, bara matavfall.

I utredningen konstateras också att det inte skulle vara lönsamt för Degerfors kommun att röta fallfrukten till biogas i egen regi.

Däremot kan man lämna fallfrukt i de bruna påsarna eller köra den till återvinningscentralen där den blir kompost.

En annan motion som fått samma summariska behandling, Björn Nordenhaags (MP) förslag om solceller på offentliga byggnader, återremitterades också i april med samma argument om bristande utredning. Den har inte kommit tillbaka för beslut ännu.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.