2015-09-28 06:00

2015-09-28 06:00

Visade textil, smycken och knivar

KARLSKOGA/DEGERFORS: 39 konstnärer deltog i årets konstrunda

Konstrunda. För elfte året i rad visade konstnärerna runt Möckeln upp sig. Några har hängt med sedan start, några är nya och ytterligare ett antal är på besök från andra trakter.

Bland de nästan 40 konstnärerna som deltog i årets Konst runt Möckeln fanns en riktig veteran. Annika Nielsen öppnade upp sin ateljé på Kulturcentrum Berget i Degerfors, en samlingspunkt som hon var med om att starta under mitten av 80-talet.

– Jag kom som nyutbildad från Konstfack och har varit här i drygt 30 år nu.

I sin konst blandar hon många olika tekniker och material, ateljén är fylld av små och stora figurer och tavlor.

– Jag gillar att göra underliga skulpturer, jag blandar mycket och vill prova nya saker. Det får gärna vara stort och ta lång tid.

Annika Nielsen gillar att konsten får ta sin plats i både Karlskoga och Degerfors, att många vågar satsa på sin kreativitet.

– Det är så många som är intresserade också, som återkommer år efter år. Det är ju ett stort utbud på konstrundan så de måste ju välja, man hinner inte med allt, men de kommer och tittar, frågar och pratar teknik.

Debuterar

En som ställer upp i Konst runt Möckeln för första gången är Susanne Ericson, som driver Ateljé Belle Epoque vid Skranta torg. Textilintresset har funnits med under hela hennes liv och hon började tidigt arbeta med kläder och sömnad.

– Jag gillar att arbeta utifrån min fantasi, att skapa en sagovärld.

Under några år tappade hon dock sitt driv och trodde då inte att hon någonsin skulle hitta tillbaka till kreativiteten. När hennes ena dotter själv började studera kläddesign så hittade Susanne Ericson vägen tillbaka. Till en början hade hon sin verksamhet på nätet men hittade efter ett tag lokalen som hon arbetar i nu.

– Jag har en stor passion för att sy och har så galet mycket fantasi, det är gränslöst. Jag blev mig själv igen till slut och gör det som jag verkligen älskar.

Krukmakargården lockade många besökare, flera hundra, under helgen. Där fanns också flera gästutställare och en av dem visade sig vara ett särskilt starkt dragplåster.

Det var knivmakaren Roberto Lanfers alster som drog till sig knivsamlare till ateljén och många ville också köpa hans knivar, berättar Annika Eisenhart. Dessutom fanns där smycken gjorda av material som blivit över från knivtillverkningen.

– Det är hängen av till exempel mammuttand som hittats vid utgrävningar. Han arbetar i många olika material och är framför allt känd för sitt fina läderarbete, säger hon.

Ull och återbruk

Även Iréne Janssons verk visades upp på Krukmakargården. Hon kommer från Värmskog och skapar med tovad ull och jobbar mycket med återbruk. Till några av hennes skapelser har dessutom Annika Eisenhart bidragit.

– Hon har gjort blommor av ull på gamla bäddmadrassfjädrar och så har jag gjort keramiksocklar till dem.

En av gästutställarna var också Barbro Olsson som är född och uppvuxen i Karlskoga men som numera bor och verkar i Lysvik. För drygt 35 år sedan gick hon en keramikkurs hos Christel Eisenhart och för ett år sedan träffades de igen vid en utställning på Sahlströmsgården i Torsby.

– De frågade om jag ville vara med på konstrundan och det ville jag ju. De är en så härlig familj, alla är så kreativa. Och så har jag fått träffa flera gamla bekanta och arbetskamrater så det har varit riktigt roligt, säger Barbro Olsson.

Med sig hade hon sina målningar i olja och akryl, framför allt föreställande skön och färgsprakande natur men även några porträtt.

– Det är mest natur som jag målar, färgerna och ljuset gör att jag fastnar för vissa bilder. Men med porträtten blir det en riktig utmaning.

Bland de nästan 40 konstnärerna som deltog i årets Konst runt Möckeln fanns en riktig veteran. Annika Nielsen öppnade upp sin ateljé på Kulturcentrum Berget i Degerfors, en samlingspunkt som hon var med om att starta under mitten av 80-talet.

– Jag kom som nyutbildad från Konstfack och har varit här i drygt 30 år nu.

I sin konst blandar hon många olika tekniker och material, ateljén är fylld av små och stora figurer och tavlor.

– Jag gillar att göra underliga skulpturer, jag blandar mycket och vill prova nya saker. Det får gärna vara stort och ta lång tid.

Annika Nielsen gillar att konsten får ta sin plats i både Karlskoga och Degerfors, att många vågar satsa på sin kreativitet.

– Det är så många som är intresserade också, som återkommer år efter år. Det är ju ett stort utbud på konstrundan så de måste ju välja, man hinner inte med allt, men de kommer och tittar, frågar och pratar teknik.

Debuterar

En som ställer upp i Konst runt Möckeln för första gången är Susanne Ericson, som driver Ateljé Belle Epoque vid Skranta torg. Textilintresset har funnits med under hela hennes liv och hon började tidigt arbeta med kläder och sömnad.

– Jag gillar att arbeta utifrån min fantasi, att skapa en sagovärld.

Under några år tappade hon dock sitt driv och trodde då inte att hon någonsin skulle hitta tillbaka till kreativiteten. När hennes ena dotter själv började studera kläddesign så hittade Susanne Ericson vägen tillbaka. Till en början hade hon sin verksamhet på nätet men hittade efter ett tag lokalen som hon arbetar i nu.

– Jag har en stor passion för att sy och har så galet mycket fantasi, det är gränslöst. Jag blev mig själv igen till slut och gör det som jag verkligen älskar.

Krukmakargården lockade många besökare, flera hundra, under helgen. Där fanns också flera gästutställare och en av dem visade sig vara ett särskilt starkt dragplåster.

Det var knivmakaren Roberto Lanfers alster som drog till sig knivsamlare till ateljén och många ville också köpa hans knivar, berättar Annika Eisenhart. Dessutom fanns där smycken gjorda av material som blivit över från knivtillverkningen.

– Det är hängen av till exempel mammuttand som hittats vid utgrävningar. Han arbetar i många olika material och är framför allt känd för sitt fina läderarbete, säger hon.

Ull och återbruk

Även Iréne Janssons verk visades upp på Krukmakargården. Hon kommer från Värmskog och skapar med tovad ull och jobbar mycket med återbruk. Till några av hennes skapelser har dessutom Annika Eisenhart bidragit.

– Hon har gjort blommor av ull på gamla bäddmadrassfjädrar och så har jag gjort keramiksocklar till dem.

En av gästutställarna var också Barbro Olsson som är född och uppvuxen i Karlskoga men som numera bor och verkar i Lysvik. För drygt 35 år sedan gick hon en keramikkurs hos Christel Eisenhart och för ett år sedan träffades de igen vid en utställning på Sahlströmsgården i Torsby.

– De frågade om jag ville vara med på konstrundan och det ville jag ju. De är en så härlig familj, alla är så kreativa. Och så har jag fått träffa flera gamla bekanta och arbetskamrater så det har varit riktigt roligt, säger Barbro Olsson.

Med sig hade hon sina målningar i olja och akryl, framför allt föreställande skön och färgsprakande natur men även några porträtt.

– Det är mest natur som jag målar, färgerna och ljuset gör att jag fastnar för vissa bilder. Men med porträtten blir det en riktig utmaning.