2015-09-27 18:06

2015-09-27 18:06

Friad för grovt rattfylleri

DEGERFORS

I slutet av december förra året fick polisen ett arm om att en berusad man i 50-årsåldern körde bil. När polisen kom till platsen var mannen inte i bilen.

Han blåste positivt och vidare provtagning visade att han hade 1,62 promille alkohol i sig.

Mannen åtalades för grovt rattfylleri och som bevis anfördes bland annat att det funnits spår i snön efter hans bil.

Mannen nekade till att ha kört bilen och uppgav att han hade startat bilen för att kontrollera att motorn fungerade eftersom han tidigare hade bytt startbatteriet. Vidare hävdade han att han lämnat nycklarna i tändningslåset i det fall bilen stod i vägen för någon och behövde flyttas.

Tingsrätten ansåg att berättelsen verkade konstruerad men inte så osannolik att den kunde bortses ifrån. Rätten tyckte också att det inte var klart fastställt att mannen faktiskt kört bilen samt att spåren kunde ha uppkommit på annat sätt.

Åklagaren tyckte däremot att det räckte med att mannen startat bilen för att han skulle fällas. Tingrätten höll dock inte med och mannen friades.

Han blåste positivt och vidare provtagning visade att han hade 1,62 promille alkohol i sig.

Mannen åtalades för grovt rattfylleri och som bevis anfördes bland annat att det funnits spår i snön efter hans bil.

Mannen nekade till att ha kört bilen och uppgav att han hade startat bilen för att kontrollera att motorn fungerade eftersom han tidigare hade bytt startbatteriet. Vidare hävdade han att han lämnat nycklarna i tändningslåset i det fall bilen stod i vägen för någon och behövde flyttas.

Tingsrätten ansåg att berättelsen verkade konstruerad men inte så osannolik att den kunde bortses ifrån. Rätten tyckte också att det inte var klart fastställt att mannen faktiskt kört bilen samt att spåren kunde ha uppkommit på annat sätt.

Åklagaren tyckte däremot att det räckte med att mannen startat bilen för att han skulle fällas. Tingrätten höll dock inte med och mannen friades.