2015-09-25 06:00

2015-09-25 06:00

Tränar upp balansen

KARLSKOGA: Förebygger fallolyckor med gruppträning på Brickegårdens vårdcentral

Fallolyckor är ett växande problem i och med att vi blir allt äldre. Nästa vecka har Region Örebro län och andra kampanj för ”Bättre balans” och vi besökte Brickegårdens vårdcentral för att se hur de jobbar med det här i praktiken.

Förra året behandlades över 500 personer över 70 år i länet för höftfraktur, den övervägande delen på grund av ett fall. Ett sätt att förebygga fallolyckor och samtidigt öka livskvaliteten för de äldre som drabbas av sämre balans och dålig styrka i benen är den träningsgrupp som hemrehab har på Brickegårdens vårdcentral.

– Vi är ju hemma hos dem och tränar och ser vilka som har balansproblem. När de blivit bättre kan de ta steget vidare och vara med här, säger sjukgymnasten Filippa Roman.

För att vara med i träningsgruppen ska man vara över 65 år och själv klara av att ta sig till vårdcentralen med rollator. Det är också helt frivilligt.

– Du tränar för att klara vardagen och inte behöva så mycket hjälp. Det kan handla om att ta sig upp ur sängen eller gå på toaletten själv och vi utgår från vad du själv vill. Vad som är ditt mål, säger fysioterapeuten Jaana-Kaisa Björk.

Blir sittande hemma

Många som varit med om fallolyckor blir också rädda och blir sittande hemma. Det finns de som inte kommer ut mer än på balkongen på flera år just på grund av den rädslan.

– Det är aldrig för sent att börja träna och många blir förvånade att även enkla rörelser kan göra nytta, säger Jaana-Kaisa.

På torsdagen startade en ny träningsgrupp på Brickegårdens vårdcentral, den fjärde omgången hittills. Nio personer är anmälda och de träffas en gång i veckan under i tio veckor, sedan är tanken att de ska kunna fortsätta träna själva.

– Det är lättare att komma i gång och våga utmana sina gränser när vi är med. Att det är någon som står bredvid, säger Filippa.

Träningspasset pågår en timma och är uppbyggt som en vanlig träning med uppvärmning i grupp och sedan roterar deltagarna mellan olika stationer som bygger upp styrka och balans. Allt sker till lite lugnare musik.

Kampanjen ”Bättre balans” är nationell och ska med olika aktiviteter sätta fokus på att förebygga fallolyckor. Det finns också informationsmaterial med praktiska tips om träning och hur man gör sitt hem säkrare mot fallolyckor.

Förra året behandlades över 500 personer över 70 år i länet för höftfraktur, den övervägande delen på grund av ett fall. Ett sätt att förebygga fallolyckor och samtidigt öka livskvaliteten för de äldre som drabbas av sämre balans och dålig styrka i benen är den träningsgrupp som hemrehab har på Brickegårdens vårdcentral.

– Vi är ju hemma hos dem och tränar och ser vilka som har balansproblem. När de blivit bättre kan de ta steget vidare och vara med här, säger sjukgymnasten Filippa Roman.

För att vara med i träningsgruppen ska man vara över 65 år och själv klara av att ta sig till vårdcentralen med rollator. Det är också helt frivilligt.

– Du tränar för att klara vardagen och inte behöva så mycket hjälp. Det kan handla om att ta sig upp ur sängen eller gå på toaletten själv och vi utgår från vad du själv vill. Vad som är ditt mål, säger fysioterapeuten Jaana-Kaisa Björk.

Blir sittande hemma

Många som varit med om fallolyckor blir också rädda och blir sittande hemma. Det finns de som inte kommer ut mer än på balkongen på flera år just på grund av den rädslan.

– Det är aldrig för sent att börja träna och många blir förvånade att även enkla rörelser kan göra nytta, säger Jaana-Kaisa.

På torsdagen startade en ny träningsgrupp på Brickegårdens vårdcentral, den fjärde omgången hittills. Nio personer är anmälda och de träffas en gång i veckan under i tio veckor, sedan är tanken att de ska kunna fortsätta träna själva.

– Det är lättare att komma i gång och våga utmana sina gränser när vi är med. Att det är någon som står bredvid, säger Filippa.

Träningspasset pågår en timma och är uppbyggt som en vanlig träning med uppvärmning i grupp och sedan roterar deltagarna mellan olika stationer som bygger upp styrka och balans. Allt sker till lite lugnare musik.

Kampanjen ”Bättre balans” är nationell och ska med olika aktiviteter sätta fokus på att förebygga fallolyckor. Det finns också informationsmaterial med praktiska tips om träning och hur man gör sitt hem säkrare mot fallolyckor.