2015-09-25 16:31

2015-09-25 16:31

Konst runt Möckeln fortsätter hela helgen

KONST: Det finns massor att se för den konstintresserade

Konst runt Möckeln genomförs denna helg för elfte året och en av dem som varit med alla gånger är Ebbe Skoglund. Han har sin bas i Degerfors men har de senaste två åren valt att ställa ut i Mötesplats Alfred Nobel.

– Jag har varit med alla åren så det blir min elfte gång. Från början ställde jag ut hemma i lägenheten för att sen flytta till Berget men när den här möjligheten öppnade sig hängde jag på, säger Ebbe Skoglund.

– Det är fler besök i Karlskoga, vilket är ett skäl. Ett annat är att det är roligt att vara fler utställare på en och samma plats, tillägger Ebbe Skoglund som förutom sitt naturmåleri även visar upp mer abstrakta bilder där han blandar akvarell och akryl.

– De är raka motsatsen till mitt naturmåleri där jag har en bild i huvudet av hur det ska bli. Men i dessa andra bilder kan det bli vad som helst

Åtta utställare har valt Mötesplats Alfred Nobel. Det är, förutom Ebbe Skoglund, Annica Fredriksson, Linda Andersson, Amanda Olsson, Miriam Elofsson, Anna Mehdi, Therese Johansson och Margareta Iwald.

Linda Andersson är för närvarande mammaledig men studerar annars till receptarie vid Karlstads universitet.

– Men måleriet finns alltid med. Det är min hobby som alltid ska vara förenad med glädje. Måleriet får aldrig vara ett tvång, säger Linda Andersson och tillägger med ett leende att dottern Saga, tre och en halv månad, är det bästa konstverk hon gjort.

– Jag tycker om balansen mellan vetenskap och konst, fortsätter hon och berättar att flertalet bilder har sitt ursprung i mangatraditionen.

– Det är mycket fokus på färg och form och även om jag försöker att prova olika stilar kommer jag alltid tillbaka till mangan.

– En del skriver dagbok, jag väljer att måla vad jag tänker. Ibland målar jag bara för att släppa ut tankarna och sätta färg på tillvaron. Det finns inga regler utan jag låter det inre styra, säger Linda Andersson och berättar att hennes verk kan ses på nätet under rubriken Neva art.

– Neva är ett gammalt släktnamn och känns hemma. Det ska egentligen vara Nevalainen eftersom jag har finska rötter men jag har förkortat namnet, förklarar hon.

Amanda Olsson har utsetts till ungdomsstipendiat och finns på plats för att visa smycken och miniatyrer i polymerlera.

– Jag har hållit på sedan jag var riktigt liten. Då satt jag med min far och formade i lera och nu har jag återupptagit skapandet. Men det är samma lera, säger Amanda Olsson som för några år sedan ägnade sig åt musik. Hon sjöng i bandet Another Galaxy som i början av 2013 kom ut med albumet Heartstopper som kan höras på Spotify.

– Vi lade ned bandet i den vevan. Jag var uttråkad och tog upp skapandet med lera efter att vi lagt ned bandet.

Amanda Olsson arbetar till vardags som maskinoperatör på Recipharm och skapar på fritiden.

– Jag gör små saker eftersom jag är väldigt fascinerad av miniatyrer och det är mer eller mindre raka motsatsen till det jag arbetar med på Recipharm. Och det blir endera smycken eller miniatyrer, säger hon.

– Jag vill ha så mycket handgjort som möjligt. Det känns genuint, tillägger Amanda Olsson.

Anna Mehdi gick 2006 en ettårig kurs i keramik, bild och textil på Karlskoga folkhögskola och räknar det som starten på sin konstnärliga bana. Hon gör skulpturer och smycken i raku- eller svartbränning och hyllar sin lärare Marga Carlsson.

– Det är hon som lärt mig allt, säger Anna Mehdi.

– Jag har varit med alla åren så det blir min elfte gång. Från början ställde jag ut hemma i lägenheten för att sen flytta till Berget men när den här möjligheten öppnade sig hängde jag på, säger Ebbe Skoglund.

– Det är fler besök i Karlskoga, vilket är ett skäl. Ett annat är att det är roligt att vara fler utställare på en och samma plats, tillägger Ebbe Skoglund som förutom sitt naturmåleri även visar upp mer abstrakta bilder där han blandar akvarell och akryl.

– De är raka motsatsen till mitt naturmåleri där jag har en bild i huvudet av hur det ska bli. Men i dessa andra bilder kan det bli vad som helst

Åtta utställare har valt Mötesplats Alfred Nobel. Det är, förutom Ebbe Skoglund, Annica Fredriksson, Linda Andersson, Amanda Olsson, Miriam Elofsson, Anna Mehdi, Therese Johansson och Margareta Iwald.

Linda Andersson är för närvarande mammaledig men studerar annars till receptarie vid Karlstads universitet.

– Men måleriet finns alltid med. Det är min hobby som alltid ska vara förenad med glädje. Måleriet får aldrig vara ett tvång, säger Linda Andersson och tillägger med ett leende att dottern Saga, tre och en halv månad, är det bästa konstverk hon gjort.

– Jag tycker om balansen mellan vetenskap och konst, fortsätter hon och berättar att flertalet bilder har sitt ursprung i mangatraditionen.

– Det är mycket fokus på färg och form och även om jag försöker att prova olika stilar kommer jag alltid tillbaka till mangan.

– En del skriver dagbok, jag väljer att måla vad jag tänker. Ibland målar jag bara för att släppa ut tankarna och sätta färg på tillvaron. Det finns inga regler utan jag låter det inre styra, säger Linda Andersson och berättar att hennes verk kan ses på nätet under rubriken Neva art.

– Neva är ett gammalt släktnamn och känns hemma. Det ska egentligen vara Nevalainen eftersom jag har finska rötter men jag har förkortat namnet, förklarar hon.

Amanda Olsson har utsetts till ungdomsstipendiat och finns på plats för att visa smycken och miniatyrer i polymerlera.

– Jag har hållit på sedan jag var riktigt liten. Då satt jag med min far och formade i lera och nu har jag återupptagit skapandet. Men det är samma lera, säger Amanda Olsson som för några år sedan ägnade sig åt musik. Hon sjöng i bandet Another Galaxy som i början av 2013 kom ut med albumet Heartstopper som kan höras på Spotify.

– Vi lade ned bandet i den vevan. Jag var uttråkad och tog upp skapandet med lera efter att vi lagt ned bandet.

Amanda Olsson arbetar till vardags som maskinoperatör på Recipharm och skapar på fritiden.

– Jag gör små saker eftersom jag är väldigt fascinerad av miniatyrer och det är mer eller mindre raka motsatsen till det jag arbetar med på Recipharm. Och det blir endera smycken eller miniatyrer, säger hon.

– Jag vill ha så mycket handgjort som möjligt. Det känns genuint, tillägger Amanda Olsson.

Anna Mehdi gick 2006 en ettårig kurs i keramik, bild och textil på Karlskoga folkhögskola och räknar det som starten på sin konstnärliga bana. Hon gör skulpturer och smycken i raku- eller svartbränning och hyllar sin lärare Marga Carlsson.

– Det är hon som lärt mig allt, säger Anna Mehdi.