2015-09-22 17:00

2015-09-22 17:00

I grunden emot asylboende i privat regi

DEGERFORS: Kommunledningen väntar på besked kring Coop-huset

– Vi väntar på besked från de norska ägarna till fastigheten. Vi var i kontakt med dem senast förra onsdagen om ”monoliten” ovanpå Coop-huset, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson V dagen efter att bygglovsansökan på nämnda fastighet blivit känd.

Som vi berättade i går så har ett kommanditbolag från Stockholm sökt bygglov för ändrad användning till hotell, vandrarhem, tillfälligt boende i Coop-fastigheten.

Men som bekant har kommunen i flera år haft en idé om ett seniorboende i samma fastighet.

Innebär bygglovsansökan att processen nu skyndas på?

– Nej vi har varit i kontakt med ägarna om nåt sorts förfarande kring ”monoliten” ovanpå Coop-huset men inte fått besked vad de ska ha betalt. Allt hänger på vilket pris det är och vad det kostar att bygga om, säger Roland Halvarsson som tror att Stockholmsföretaget är helt inriktade på att skapa ett tillfälligt boende och då ett asylboende.

– En av de mest lönsamma affärerna nu är flyktingmottagande, det ger bättre avkastning än nåt annat. Det är motbjudande eftersom det sker på andras elände. Göra marknad av eländet tycker vi i vårt parti såväl centralt som här i Degerfors är helt felaktigt, säger Halvarsson.

Offentlig regi

– Vi har redogjort tidigare att vi är emot privat flyktingmottagning. Liksom äldreomsorg och skola så ska det vara i offentlig regi, så i det här fallet är det kommunen som ska driva det. Vi är emot men har inga lagliga rättigheter att göra vare sig det ena eller andra, så vi kan inte säga nej om där blir boende i privat regi.

Halvarsson tycker att staten, Migrationsverket, struntar i ansvaret.

– Migrationsverket ska ha huvudansvaret för flyktingpolitiken och då får man väl vara aktiv i det hänseendet att själva se till att det finns förläggningar och utrymmen för att ta emot flyktingarna också. Inte låta marknaden styra.

– Vi säger inte nej till flyktingmottagande, men till att privatpersoner driver det. Kostnaderna kommer så småningom på kommunen och landstinget ändå, som ska se till att det finns skolgång och sjukvård. Det behöver inte de privata profitörerna bry sig om, säger Halvarsson och tillägger:

– Det är också märkvärdigt att alla som kommer med frågor kring det är från storstäder. Varför öppnar de inte boenden där? Någon är ärlig och säger ”då tjänar vi inte lika mycket pengar.”

Lämplighet

Representanter från Stockholmsbolaget träffade näringslivschef Sören Hedberg då de var i Degerfors.

– Det var lite diffust kring det, men de nämnde asylboende och vi lever i såna tider där många är ute efter lediga lokaler och hus i syfte använda det som boende för folk i nöd. Viktigt då är att göra avvägningar var det är lämpligt och det ska finnas en del faciliteter. Coop-huset kräver viss investering, bland annat ny, godkänd hiss, säger Sören Hedberg och tillägger:

– Så kan lämpligheten i att lägga ett sånt boende intill affärsverksamhet diskuteras. För vår del är det ointressant vem som äger huset, bara det är bra verksamhet som stämmer överens med övrig verksamhet i centrum.

På frågan om man från kommunens sida har satt en högsta prislapp för att huset ska vara intressant för idén om ett seniorboende, svarar Hedberg nekande.

– Seniorboende är något vi föreslagit nuvarande ägaren som har svårt att hyra ut det, sen har inte lämpligheten planmässigt prövats i det heller än.

Som vi berättade i går så har ett kommanditbolag från Stockholm sökt bygglov för ändrad användning till hotell, vandrarhem, tillfälligt boende i Coop-fastigheten.

Men som bekant har kommunen i flera år haft en idé om ett seniorboende i samma fastighet.

Innebär bygglovsansökan att processen nu skyndas på?

– Nej vi har varit i kontakt med ägarna om nåt sorts förfarande kring ”monoliten” ovanpå Coop-huset men inte fått besked vad de ska ha betalt. Allt hänger på vilket pris det är och vad det kostar att bygga om, säger Roland Halvarsson som tror att Stockholmsföretaget är helt inriktade på att skapa ett tillfälligt boende och då ett asylboende.

– En av de mest lönsamma affärerna nu är flyktingmottagande, det ger bättre avkastning än nåt annat. Det är motbjudande eftersom det sker på andras elände. Göra marknad av eländet tycker vi i vårt parti såväl centralt som här i Degerfors är helt felaktigt, säger Halvarsson.

Offentlig regi

– Vi har redogjort tidigare att vi är emot privat flyktingmottagning. Liksom äldreomsorg och skola så ska det vara i offentlig regi, så i det här fallet är det kommunen som ska driva det. Vi är emot men har inga lagliga rättigheter att göra vare sig det ena eller andra, så vi kan inte säga nej om där blir boende i privat regi.

Halvarsson tycker att staten, Migrationsverket, struntar i ansvaret.

– Migrationsverket ska ha huvudansvaret för flyktingpolitiken och då får man väl vara aktiv i det hänseendet att själva se till att det finns förläggningar och utrymmen för att ta emot flyktingarna också. Inte låta marknaden styra.

– Vi säger inte nej till flyktingmottagande, men till att privatpersoner driver det. Kostnaderna kommer så småningom på kommunen och landstinget ändå, som ska se till att det finns skolgång och sjukvård. Det behöver inte de privata profitörerna bry sig om, säger Halvarsson och tillägger:

– Det är också märkvärdigt att alla som kommer med frågor kring det är från storstäder. Varför öppnar de inte boenden där? Någon är ärlig och säger ”då tjänar vi inte lika mycket pengar.”

Lämplighet

Representanter från Stockholmsbolaget träffade näringslivschef Sören Hedberg då de var i Degerfors.

– Det var lite diffust kring det, men de nämnde asylboende och vi lever i såna tider där många är ute efter lediga lokaler och hus i syfte använda det som boende för folk i nöd. Viktigt då är att göra avvägningar var det är lämpligt och det ska finnas en del faciliteter. Coop-huset kräver viss investering, bland annat ny, godkänd hiss, säger Sören Hedberg och tillägger:

– Så kan lämpligheten i att lägga ett sånt boende intill affärsverksamhet diskuteras. För vår del är det ointressant vem som äger huset, bara det är bra verksamhet som stämmer överens med övrig verksamhet i centrum.

På frågan om man från kommunens sida har satt en högsta prislapp för att huset ska vara intressant för idén om ett seniorboende, svarar Hedberg nekande.

– Seniorboende är något vi föreslagit nuvarande ägaren som har svårt att hyra ut det, sen har inte lämpligheten planmässigt prövats i det heller än.