2015-09-19 06:00

2015-09-19 06:00

Karlskogabor bakom nytt konstbokprojekt

BOK: Vill lyfta fram framstående illustratörer inom fantasy och science fiction

The Dark North är ett nytt konstprojekt vars syfte är att lyfta fram framstående konstnärer inom fantasy- och science fiction. Den första boken ska innehålla verk av fem artister och projektet drivs av utflyttade karlskogabor.

– Alla utom Fredrik Malmberg kommer från Karlskoga, säger Magnus Lekberg och gör klart att det handlar om ett gäng herrar i 40-årsåldern varav flertalet umgicks eller var barndomskamrater under Karlskogaåren.

Det är Magnus Lekberg, Robert Henrysson, Per-Erik Sundström, Martin Larsson, eller Dunelind som han är på väg att byta till, och den i somras avlidne Anders Lekberg som har rötterna i Karlskoga. Den återstående initiativtagaren heter Fredrik Malmberg och bor i Los Angeles där han är verksam som film- och tv-producent.

– Min bror Anders dog i somras i alldeles för tidig ålder. Det drabbade mig och de andra hårt och ett tag tänkte vi lägga ned men Anders var en så stor och viktig del av projektet att vi bestämde oss för att fortsätta. Inte minst för Anders skull, säger Magnus Lekberg och berättar att fröet till The Dark North såddes när han och Anders satt i det lager Anders disponerade. Där fanns det böcker och spel av olika slag.

– Vi satt där omgivna av rollspelsböcker fyllda av fantastiska bilder. Tänk, sa Anders, att ingen gjort en bok med alla dessa bilder. Det var fröet till idén och när vi presenterade den för övriga i projektet var alla genast med på noterna och sen har projektet utvecklats, tillägger Magnus Lekberg.

Det är tänkt att The Dark North ska resultera i flera böcker eftersom det finns gott om tecknare eller illustratörer som inte är tillräckligt kända utanför spelvärlden. Men den första volymen ska visa bilder av fem konstnärer. Två namn har släppts och det är Henrik Pettersson och Lukas Thelin.

Ett i veckan

– Vi släpper ett namn i veckan, nästa offentliggörs måndag 21 september.

– De som medverkar får göra sin egen grej utifrån begreppet The Dark North. Hur tolkar de det? frågar sig Magnus Lekberg och låter förstå att var och en får fria tyglar att ge sin syn på den mörka norden.

– Henrik Pettersson, som var den förste illustratör vi presenterade, jobbar på Mojang, tillägger Magnus Lekberg och berättar att de medverkande illustratörerna ska göra ett 20-tal bilder vardera.

– Vi räknar med ungefär 100 unika bilder i boken och de kommer inte nödvändigtvis att berätta en kronologisk historia. Där har vi inte satt några begränsningar.

– Men det är ingen serietidning utan en konstbok, betonar Magnus Lekberg.

The Dark North volym 1 kommer att säljas på olika sätt. Den som vill kan förhandsbeställa ett exemplar när kickstarter-kampanjen börjar i oktober eller november.

Kickstarter

– Kickstarter är en slags crowdfunding där man genom att förbeställa boken bidrar till finansieringen. Vi kommer att erbjuda flera kickstarternivåer där de olika beloppen ger förmåner eller extra detaljer av skilda slag. Det innebär att de som förhandsbeställer boken får ett unikt exemplar som inte kan köpas någon annanstans.

– Men sen planerar vi också att ge ut en vanlig upplaga någon gång nästa vår. Den upplagan kommer inte att se ut som böckerna i kickstarterkampanjen, som blir coolare, säger Magnus Lekberg och understryker att syftet med projektet är att ta tillvara all talang som finns inom den svenska eller nordiska spelindustrin.

– Vi vill lyfta fram alla dessa fantastiska talanger i ljuset.

– Alla utom Fredrik Malmberg kommer från Karlskoga, säger Magnus Lekberg och gör klart att det handlar om ett gäng herrar i 40-årsåldern varav flertalet umgicks eller var barndomskamrater under Karlskogaåren.

Det är Magnus Lekberg, Robert Henrysson, Per-Erik Sundström, Martin Larsson, eller Dunelind som han är på väg att byta till, och den i somras avlidne Anders Lekberg som har rötterna i Karlskoga. Den återstående initiativtagaren heter Fredrik Malmberg och bor i Los Angeles där han är verksam som film- och tv-producent.

– Min bror Anders dog i somras i alldeles för tidig ålder. Det drabbade mig och de andra hårt och ett tag tänkte vi lägga ned men Anders var en så stor och viktig del av projektet att vi bestämde oss för att fortsätta. Inte minst för Anders skull, säger Magnus Lekberg och berättar att fröet till The Dark North såddes när han och Anders satt i det lager Anders disponerade. Där fanns det böcker och spel av olika slag.

– Vi satt där omgivna av rollspelsböcker fyllda av fantastiska bilder. Tänk, sa Anders, att ingen gjort en bok med alla dessa bilder. Det var fröet till idén och när vi presenterade den för övriga i projektet var alla genast med på noterna och sen har projektet utvecklats, tillägger Magnus Lekberg.

Det är tänkt att The Dark North ska resultera i flera böcker eftersom det finns gott om tecknare eller illustratörer som inte är tillräckligt kända utanför spelvärlden. Men den första volymen ska visa bilder av fem konstnärer. Två namn har släppts och det är Henrik Pettersson och Lukas Thelin.

Ett i veckan

– Vi släpper ett namn i veckan, nästa offentliggörs måndag 21 september.

– De som medverkar får göra sin egen grej utifrån begreppet The Dark North. Hur tolkar de det? frågar sig Magnus Lekberg och låter förstå att var och en får fria tyglar att ge sin syn på den mörka norden.

– Henrik Pettersson, som var den förste illustratör vi presenterade, jobbar på Mojang, tillägger Magnus Lekberg och berättar att de medverkande illustratörerna ska göra ett 20-tal bilder vardera.

– Vi räknar med ungefär 100 unika bilder i boken och de kommer inte nödvändigtvis att berätta en kronologisk historia. Där har vi inte satt några begränsningar.

– Men det är ingen serietidning utan en konstbok, betonar Magnus Lekberg.

The Dark North volym 1 kommer att säljas på olika sätt. Den som vill kan förhandsbeställa ett exemplar när kickstarter-kampanjen börjar i oktober eller november.

Kickstarter

– Kickstarter är en slags crowdfunding där man genom att förbeställa boken bidrar till finansieringen. Vi kommer att erbjuda flera kickstarternivåer där de olika beloppen ger förmåner eller extra detaljer av skilda slag. Det innebär att de som förhandsbeställer boken får ett unikt exemplar som inte kan köpas någon annanstans.

– Men sen planerar vi också att ge ut en vanlig upplaga någon gång nästa vår. Den upplagan kommer inte att se ut som böckerna i kickstarterkampanjen, som blir coolare, säger Magnus Lekberg och understryker att syftet med projektet är att ta tillvara all talang som finns inom den svenska eller nordiska spelindustrin.

– Vi vill lyfta fram alla dessa fantastiska talanger i ljuset.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.