2015-09-17 06:00

2015-09-17 06:00

Saxin kammade hem guldet

KARLSKOGA: Prisas för barnporträtt

Bland ett 60-tal tävlande var det fotografen Saxin som tilldelades guldmedaljen för barnporträtt i årets porträtt-SM.

Under helgen deltog syskonen Åsa och Tord Saxin i årets porträtt-SM som anordnas av Svenska fotogruppen. De ställde upp i sex av de åtta kategorierna och kammade hem en guldmedalj för bästa barnporträtt. Dessutom fick de ett hedersomnämnande i kategorin porträtt.

– Vi valde ut bilder som vi tagit under året som gått så det är bilder ur produktionen, inte tävlingsbilder. Det är ett fantastiskt erkännande av några av världens främsta fotografer, framför allt Kelly Brown från Australien som själv är barnfotograf, säger Åsa.

”Fullt ös”

Det vinnande fotografiet föreställer Alma-Lovisa Holmberg och är inte ett klassiskt studioporträtt. Hennes mamma hade vissa önskemål och hade med sig en del rekvisita, så som blommor och fjädrar.

– Det blir sällan som man har tänkt sig när det är barn med, det är de som bestämmer och man får följa med i svängarna. Vid den här fotograferingen var det fullt ös men det kan man inte se när man tittar på bilden, säger Åsa.

Tuff tid

Priset är en bekräftelse i en tid då professionella fotografer har det tufft. Digitaliseringen har fått snarlika effekter som när färgfilmen och systemkameran kom, att uppdragen minskar när ny teknik dyker upp.

– Men det är roligt att intresset för bilder ökar och det sporrar ju oss till att bli ännu bättre. Man ser också att de som fotar mycket själva också vet skillnaden och lägger ett större värde på de bilder vi tar, säger Tord.

Inget gnabb

Syskonen har arbetat tillsammans sedan 1993, då Tord gick en fotografutbildning och Åsa gick ur gymnasiet. De får ofta frågan hur det är att jobba med sitt syskon och de flesta förutsätter att det uppstår många konflikter.

– Jag förstår inte varför, jag har aldrig hört att ”åh jag skulle också vilja jobba med mitt syskon”, säger Åsa.

Tord är sju år äldre än Åsa och han tror att det är just åldersskillnaden som gör deras relation så pass avspänd, att de inte tärde så mycket på varandra under tonåren.

– Det låter som en klyscha men blod är tjockare än vatten. Vi vet vilka strider som är värda att ta och kan läsa av varann lättare, säger han.

De jobbar alltid tillsammans vid fotograferingarna men sedan delas arbetsuppgifterna upp. Tord tar hand om redigeringen av bilderna och Åsa sköter kundkontakten och det administrativa arbetet.

– Det är just vår styrka, framför allt med barnfamiljer, att vi är två i studion. Vi är ett bra team och kompletterar varandra på ett bra sätt, säger hon.

Framöver ligger fokus på uppföljaren till årets succé, kalendern Balls. Nu bearbetas bilderna till nästa års kalender där intäkterna också ska gå till cancerforskning. Denna gång har modellerna en blå tyllkjol på sig och temat bygger på Karlskoga som motorstad.

Under helgen deltog syskonen Åsa och Tord Saxin i årets porträtt-SM som anordnas av Svenska fotogruppen. De ställde upp i sex av de åtta kategorierna och kammade hem en guldmedalj för bästa barnporträtt. Dessutom fick de ett hedersomnämnande i kategorin porträtt.

– Vi valde ut bilder som vi tagit under året som gått så det är bilder ur produktionen, inte tävlingsbilder. Det är ett fantastiskt erkännande av några av världens främsta fotografer, framför allt Kelly Brown från Australien som själv är barnfotograf, säger Åsa.

”Fullt ös”

Det vinnande fotografiet föreställer Alma-Lovisa Holmberg och är inte ett klassiskt studioporträtt. Hennes mamma hade vissa önskemål och hade med sig en del rekvisita, så som blommor och fjädrar.

– Det blir sällan som man har tänkt sig när det är barn med, det är de som bestämmer och man får följa med i svängarna. Vid den här fotograferingen var det fullt ös men det kan man inte se när man tittar på bilden, säger Åsa.

Tuff tid

Priset är en bekräftelse i en tid då professionella fotografer har det tufft. Digitaliseringen har fått snarlika effekter som när färgfilmen och systemkameran kom, att uppdragen minskar när ny teknik dyker upp.

– Men det är roligt att intresset för bilder ökar och det sporrar ju oss till att bli ännu bättre. Man ser också att de som fotar mycket själva också vet skillnaden och lägger ett större värde på de bilder vi tar, säger Tord.

Inget gnabb

Syskonen har arbetat tillsammans sedan 1993, då Tord gick en fotografutbildning och Åsa gick ur gymnasiet. De får ofta frågan hur det är att jobba med sitt syskon och de flesta förutsätter att det uppstår många konflikter.

– Jag förstår inte varför, jag har aldrig hört att ”åh jag skulle också vilja jobba med mitt syskon”, säger Åsa.

Tord är sju år äldre än Åsa och han tror att det är just åldersskillnaden som gör deras relation så pass avspänd, att de inte tärde så mycket på varandra under tonåren.

– Det låter som en klyscha men blod är tjockare än vatten. Vi vet vilka strider som är värda att ta och kan läsa av varann lättare, säger han.

De jobbar alltid tillsammans vid fotograferingarna men sedan delas arbetsuppgifterna upp. Tord tar hand om redigeringen av bilderna och Åsa sköter kundkontakten och det administrativa arbetet.

– Det är just vår styrka, framför allt med barnfamiljer, att vi är två i studion. Vi är ett bra team och kompletterar varandra på ett bra sätt, säger hon.

Framöver ligger fokus på uppföljaren till årets succé, kalendern Balls. Nu bearbetas bilderna till nästa års kalender där intäkterna också ska gå till cancerforskning. Denna gång har modellerna en blå tyllkjol på sig och temat bygger på Karlskoga som motorstad.