2015-09-16 06:00

2015-09-16 10:53

Tog SM-guld i musik

DEGERFORS: Tre ungdomar från Degerfors

Tre Degerforsungdomar tog i helgen SM-guld och inte i vad som helst, utan i blåsmusik då de ingick i Riksförbundet Unga Musikanters blåslandslag.

De tre Degerforsungdomarna Johan Hermansson, Sandra Karlsson och Tommy Silversten har alla spelat på Musikskolan i Degerfors för Barbara Persson och de är med i Degerfors Musikkår, där Barbara Persson är dirigent.

Barbara Persson var med på plats under blåsmusikfestivalen i Linköping.

– Det tar lång tid att nå såhär långt, man måste öva och vara med mycket, sitta I orkester. De får ett jättebra intresse för livet och när de kommer såhär långt blir det otroligt kul, säger Persson.

Om Johan Hermanssons fagott berättade vi nyligen, då den stals ur en turnébuss när Musikskolan spelade i Gävle för ett par veckor sedan.

– Vi lyckades ordna fram en liknande fagott som Musikskolan har, samma märke och ungefär lika gammal som den han hade. Men det är jättesvårt att byta instrument, särskilt fagott med dubbelt rörblad, det blir lätt falskt för intonationen är aldrig lika i träinstrument, förklarar Barbara Persson.

Men allt gick bra och guldet innebär en given plats i EM, som går i Holland i maj.

Sandra Karlsson kommer inte delta. Hon åker nämligen till USA inom kort och där ska hon vara i ett år.

– Men just att få tävla i musik är en häftig upplevelse. Alla skärper sig på en konsert men på tävling koncentrerar man sig på ett helt annat sätt. Det var den bästa konserten jag nånsin spelat och det var så himla kul att spela, säger hon.

Hon var med i landslaget förra året också. Hermansson var med för första gången. Tommy Silversten, som också var konsertmästare, har deltagit flera gånger. Han spelar klarinett, precis som Sandra Karlsson.

– För att få delta gör man provspelning där man får välja ett stycke själv, ett är obligatoriskt och ett så kallat avistastycke som man får direkt i hand vid spelning. Under sommaren hölls träningsläger med ungdomar från hela landet som ingår i laget, säger Sandra Karlsson och tilläger:

– Orkestrarna tävlade I två olika klasser. Vi var den enda som ställde upp I SM-klassen. Man behöver ha alla instrument som står på ett partitur för det. Men de har poängsystem, så över en viss siffra är det brons-, silver- eller guldplacering, så fler kan få guld. Vi kunde lika gärna bara fått brons, men vi fick guld.

De tre Degerforsungdomarna Johan Hermansson, Sandra Karlsson och Tommy Silversten har alla spelat på Musikskolan i Degerfors för Barbara Persson och de är med i Degerfors Musikkår, där Barbara Persson är dirigent.

Barbara Persson var med på plats under blåsmusikfestivalen i Linköping.

– Det tar lång tid att nå såhär långt, man måste öva och vara med mycket, sitta I orkester. De får ett jättebra intresse för livet och när de kommer såhär långt blir det otroligt kul, säger Persson.

Om Johan Hermanssons fagott berättade vi nyligen, då den stals ur en turnébuss när Musikskolan spelade i Gävle för ett par veckor sedan.

– Vi lyckades ordna fram en liknande fagott som Musikskolan har, samma märke och ungefär lika gammal som den han hade. Men det är jättesvårt att byta instrument, särskilt fagott med dubbelt rörblad, det blir lätt falskt för intonationen är aldrig lika i träinstrument, förklarar Barbara Persson.

Men allt gick bra och guldet innebär en given plats i EM, som går i Holland i maj.

Sandra Karlsson kommer inte delta. Hon åker nämligen till USA inom kort och där ska hon vara i ett år.

– Men just att få tävla i musik är en häftig upplevelse. Alla skärper sig på en konsert men på tävling koncentrerar man sig på ett helt annat sätt. Det var den bästa konserten jag nånsin spelat och det var så himla kul att spela, säger hon.

Hon var med i landslaget förra året också. Hermansson var med för första gången. Tommy Silversten, som också var konsertmästare, har deltagit flera gånger. Han spelar klarinett, precis som Sandra Karlsson.

– För att få delta gör man provspelning där man får välja ett stycke själv, ett är obligatoriskt och ett så kallat avistastycke som man får direkt i hand vid spelning. Under sommaren hölls träningsläger med ungdomar från hela landet som ingår i laget, säger Sandra Karlsson och tilläger:

– Orkestrarna tävlade I två olika klasser. Vi var den enda som ställde upp I SM-klassen. Man behöver ha alla instrument som står på ett partitur för det. Men de har poängsystem, så över en viss siffra är det brons-, silver- eller guldplacering, så fler kan få guld. Vi kunde lika gärna bara fått brons, men vi fick guld.