2015-09-08 12:30

2015-09-08 12:30

Karlskoga får modula operationssalar

KARLSKOGA: Projektet med modula operationssalar är först i Sverige

Karlskoga lasarett ska bygga om sina operationslokaler. Under tiden hyr man tre flyttbara operationssalar som specialbyggts i Västergötland. Det är en helt ny typ av lösning som aldrig använts tidigare inom sjukvården.

Karlskoga lasarett är inne i den sista delen i den omfattande ombyggnationen. Akuten och förlossningen är klara och nu ska operationssalarna byggas om. Problemet har varit att det inte funnits några alternativa operationssalar som kan brukas under tiden för ombyggnationen. Nu har Region Örebro lös det hela med att ta hit modula operationssalar.

7 moduler

– Det är sammanlagt 7 moduler och de ihop ska bli tre operationssalar, en snittsal till förlossningar och de sista modulerna ska vara till ventilationen, säger Stefan Nilsson, Projektledare på Karlskoga lasarett.

Problemet med Karlskoga lasarett är att de inte bygger ett nytt hus med operationssalar.

– Det är så man skött problemet i Lindesberg till exempel. Där har de byggt ett nytt hus med operationssalar så de har bara kunnat flytta över verksamheten.

Blivit lösningen

Det är inte möjligt i Karlskoga. Så då har modula salar blivit lösningen.

Det är kompletta salar som tillverkas i Västergötland av företaget Swedish Modules. De är vana med att bygga moduler till sterila miljöer och har arbetat med bland annat läkemedelsindustrin. Under hösten ska de transporteras till Karlskoga på stora specialfordon och sedan tas i drift under december.

På gården

– På gården vid ambulansintaget ska modulerna stå. Det kommer hit en kran som ska lyfta dit dem. Sedan ska de användas under två års tid. Det är första gången som tekniken testas i Sverige.

Senare i höst kommer även en sterilsal för tvättning av utrustning att byggas, men den modulen hyrs från ett annat företag.

Två år

Renoveringen ska pågå under två år. Vad som sedan händer med modulerna är oklart, men tanken är att de ska hyras ut till något annat sjukhus i Sverige eller Europa.

Karlskoga lasarett är inne i den sista delen i den omfattande ombyggnationen. Akuten och förlossningen är klara och nu ska operationssalarna byggas om. Problemet har varit att det inte funnits några alternativa operationssalar som kan brukas under tiden för ombyggnationen. Nu har Region Örebro lös det hela med att ta hit modula operationssalar.

7 moduler

– Det är sammanlagt 7 moduler och de ihop ska bli tre operationssalar, en snittsal till förlossningar och de sista modulerna ska vara till ventilationen, säger Stefan Nilsson, Projektledare på Karlskoga lasarett.

Problemet med Karlskoga lasarett är att de inte bygger ett nytt hus med operationssalar.

– Det är så man skött problemet i Lindesberg till exempel. Där har de byggt ett nytt hus med operationssalar så de har bara kunnat flytta över verksamheten.

Blivit lösningen

Det är inte möjligt i Karlskoga. Så då har modula salar blivit lösningen.

Det är kompletta salar som tillverkas i Västergötland av företaget Swedish Modules. De är vana med att bygga moduler till sterila miljöer och har arbetat med bland annat läkemedelsindustrin. Under hösten ska de transporteras till Karlskoga på stora specialfordon och sedan tas i drift under december.

På gården

– På gården vid ambulansintaget ska modulerna stå. Det kommer hit en kran som ska lyfta dit dem. Sedan ska de användas under två års tid. Det är första gången som tekniken testas i Sverige.

Senare i höst kommer även en sterilsal för tvättning av utrustning att byggas, men den modulen hyrs från ett annat företag.

Två år

Renoveringen ska pågå under två år. Vad som sedan händer med modulerna är oklart, men tanken är att de ska hyras ut till något annat sjukhus i Sverige eller Europa.