2015-09-07 06:00

2015-09-07 11:12

Egenodlad rikedom

DEGERFORS: Det var i alla fall myggfritt på Berget

”Det regnar men det är i alla fall myggfritt och så blåser det ju inte”.
Gittan Eriksson på Berget försöker se det positiva med arrangemanget Bondens dag trots tunga skyar och strilande regn.

– Jag är förvånad att det ändå är så mycket folk och kul att alla är så positiva och glada, säger hon.

Och visst finns det att glädja sig åt på Berget denna dag. Inte minst åt den variation och rikedom av närodlat och lokala produkter som visas upp i de olika stånden. En av de på plats är Gun-Britt Frisell som har med sig egen odlad och inlagd gurka, sylt av blåbär och aronia och så en alldeles speciell tvål som är omsluten av tovad ull.

Mjukgörande

– Man blir väldigt mjuk när man använder den, förklarar hon.

Det egenodlade är ekologiskt rakt igenom och det är viktigt, menar hon.

– Det måste vara ekologiskt. Gurkan till exempel sätter jag själv i gräsklipp och vattnar med sjövatten från Ölen. Samma med tomaterna, säger Gun-Britt.

På besök från Bjurtjärn träffar vi Walter och Ilona Gödel som bland annat bjuder på en rad egna specialiteter med framför allt tysk inspiration. Brända mandlar, baklava, turkiska fruktspett, flamkuchen och så en rad drycker där ”drakblod” är den mest populära.

Smakar friskt

Walter slår upp ett smakprov av den gröna drycken som smakar friskt av ananas och kryddor. Det är lite medeltidskänsla över deras stånd och det är helt i sin ordning. Det är nämligen Walter och Ilona som arrangerar medeltidsdagen i Bjurtjärn i början av augusti varje år.

Man kan också åka hästskjuts runt området eller varför inte en titt på världens minsta hönsras. Det är Emma Grankvist som har med sig en malaysisk sirana. Hon har tre stycken där hemma men fler ska det bli, berättar hon.

– Jag är förvånad att det ändå är så mycket folk och kul att alla är så positiva och glada, säger hon.

Och visst finns det att glädja sig åt på Berget denna dag. Inte minst åt den variation och rikedom av närodlat och lokala produkter som visas upp i de olika stånden. En av de på plats är Gun-Britt Frisell som har med sig egen odlad och inlagd gurka, sylt av blåbär och aronia och så en alldeles speciell tvål som är omsluten av tovad ull.

Mjukgörande

– Man blir väldigt mjuk när man använder den, förklarar hon.

Det egenodlade är ekologiskt rakt igenom och det är viktigt, menar hon.

– Det måste vara ekologiskt. Gurkan till exempel sätter jag själv i gräsklipp och vattnar med sjövatten från Ölen. Samma med tomaterna, säger Gun-Britt.

På besök från Bjurtjärn träffar vi Walter och Ilona Gödel som bland annat bjuder på en rad egna specialiteter med framför allt tysk inspiration. Brända mandlar, baklava, turkiska fruktspett, flamkuchen och så en rad drycker där ”drakblod” är den mest populära.

Smakar friskt

Walter slår upp ett smakprov av den gröna drycken som smakar friskt av ananas och kryddor. Det är lite medeltidskänsla över deras stånd och det är helt i sin ordning. Det är nämligen Walter och Ilona som arrangerar medeltidsdagen i Bjurtjärn i början av augusti varje år.

Man kan också åka hästskjuts runt området eller varför inte en titt på världens minsta hönsras. Det är Emma Grankvist som har med sig en malaysisk sirana. Hon har tre stycken där hemma men fler ska det bli, berättar hon.