2015-09-04 17:45

2015-09-04 17:45

Föreslår att Coop i Degerfors läggs ner

DEGERFORS: Besvikelsen stor hos kommunledningen som kämpat för lösningar

– Vi har saknat initiativ från Konsum Värmlands sida. De borde ha kommit med egna idéer hur man skulle kunna ha verksamheten kvar men det har de inte gjort, utan det är vi som har kommit med idéerna, säger en besviken Sören Hedberg, näringslivschef i Degerfors kommun, med anledning av beslutet om Coops nedläggning.

Som man kan läsa på sidorna 2 och 3 i dagens tidning så föreslår Konsum Värmlands styrelse förvaltningsrådet att lägga ner Coop Extra i Degerfors. Vi har inte lyckats få någon kommentar från Coop i Degerfors.

Ett öppet medlemsmöte hålls i Degerfors Folkets hus den 14 september, då Konsum Värmlands styrelse är på plats och ger sin syn samtidigt som mötesdeltagarna får ställa frågor.

Det slutliga beslutet fattas av förvaltningsrådet 21 oktober.

Handlar för lite

– Det är ett tjänstemannaförslag som nu lagts fram till rådet och det är en besvikelse, säger Sören Hedberg.

– I och för sig, folk handlar för lite på Coop i Degerfors som gör en årlig förlust på nära 2 miljoner och jag förstår att det inte går i längden. Men jag är besviken för vi har haft ett antal möten med företrädare för Coop, senast med vd:n för Konsum Värmland och vi från kommunen har hela tiden velat hitta lösningar att förbättra möjligheterna för Coop, säger Hedberg och fortsätter:

– Vi jobbar vidare med de bitarna och hade hoppats på att de hade avvaktat med att lämna förslaget, men det har de tydligen inte gjort. Kanske bitar faller på plats och det dras tillbaka. Vi jobbar intensivt med att hitta lösningar för samtidigt har vi väldigt bra index på dagligvaruhandeln. Vi brukar ligga näst högst i länet, så köptroheten är bra.

– Bedömningar som branschen gör är att det verkligen finns utrymme för mer än en aktör. Vi har inte tappat befolkning heller, siffrorna som kom idag visar plus 22 invånare hittills i år. Om det här beslutet verkställs blir ändå en del av Konsums verksamhet kvar, via Pekås men de har ett annat koncept, säger Hedberg och tillägger:

– Vi har blivit uppvaktade av andra aktörer inom livsmedelsbranschen och jag tror att om Konsum Värmland verkställer sitt beslut, så kommer en annan aktör eftersom vi har bra index på dagligvaror. Men vi vill gärna ha kvar Coop i centrum, inte minst för centrumbilden och rörelserna på torget. Det är lite tufft av dem att lägga ner en så stor aktör i en ort som Degerfors, jämfört med de andra butikerna man tänker lägga ner.

Lösningar

Kommunstyrelseordförande Roland Halvarsson V är lika besviken som Hedberg och har varit lika delaktig i arbetet med att finna lösningar för Coop. Han vill, liksom Hedberg, i nuläget inte gå in i detalj på vilka lösningarna är.

– De skulle vara konstruktiva för Coop, en grej vi har diskuterat är att lokalen är för stor och vi har haft olika trevare om vilka som skulle kunna dela lokalen med dem. Men eftersom de kom med det här beskedet i dag så har de inte velat lyssna, säger Halvarsson och tillägger:

– Inköp av dagligvaror i Degerfors görs till 77 procent i Degerfors, så det är fortfarande en stor marknad som Coop extra står för. Vi hoppas att förvaltningsrådet noga överväger de fakta vi fört fram, annars blir det monopol i centrum och då sticker priserna iväg.

Som man kan läsa på sidorna 2 och 3 i dagens tidning så föreslår Konsum Värmlands styrelse förvaltningsrådet att lägga ner Coop Extra i Degerfors. Vi har inte lyckats få någon kommentar från Coop i Degerfors.

Ett öppet medlemsmöte hålls i Degerfors Folkets hus den 14 september, då Konsum Värmlands styrelse är på plats och ger sin syn samtidigt som mötesdeltagarna får ställa frågor.

Det slutliga beslutet fattas av förvaltningsrådet 21 oktober.

Handlar för lite

– Det är ett tjänstemannaförslag som nu lagts fram till rådet och det är en besvikelse, säger Sören Hedberg.

– I och för sig, folk handlar för lite på Coop i Degerfors som gör en årlig förlust på nära 2 miljoner och jag förstår att det inte går i längden. Men jag är besviken för vi har haft ett antal möten med företrädare för Coop, senast med vd:n för Konsum Värmland och vi från kommunen har hela tiden velat hitta lösningar att förbättra möjligheterna för Coop, säger Hedberg och fortsätter:

– Vi jobbar vidare med de bitarna och hade hoppats på att de hade avvaktat med att lämna förslaget, men det har de tydligen inte gjort. Kanske bitar faller på plats och det dras tillbaka. Vi jobbar intensivt med att hitta lösningar för samtidigt har vi väldigt bra index på dagligvaruhandeln. Vi brukar ligga näst högst i länet, så köptroheten är bra.

– Bedömningar som branschen gör är att det verkligen finns utrymme för mer än en aktör. Vi har inte tappat befolkning heller, siffrorna som kom idag visar plus 22 invånare hittills i år. Om det här beslutet verkställs blir ändå en del av Konsums verksamhet kvar, via Pekås men de har ett annat koncept, säger Hedberg och tillägger:

– Vi har blivit uppvaktade av andra aktörer inom livsmedelsbranschen och jag tror att om Konsum Värmland verkställer sitt beslut, så kommer en annan aktör eftersom vi har bra index på dagligvaror. Men vi vill gärna ha kvar Coop i centrum, inte minst för centrumbilden och rörelserna på torget. Det är lite tufft av dem att lägga ner en så stor aktör i en ort som Degerfors, jämfört med de andra butikerna man tänker lägga ner.

Lösningar

Kommunstyrelseordförande Roland Halvarsson V är lika besviken som Hedberg och har varit lika delaktig i arbetet med att finna lösningar för Coop. Han vill, liksom Hedberg, i nuläget inte gå in i detalj på vilka lösningarna är.

– De skulle vara konstruktiva för Coop, en grej vi har diskuterat är att lokalen är för stor och vi har haft olika trevare om vilka som skulle kunna dela lokalen med dem. Men eftersom de kom med det här beskedet i dag så har de inte velat lyssna, säger Halvarsson och tillägger:

– Inköp av dagligvaror i Degerfors görs till 77 procent i Degerfors, så det är fortfarande en stor marknad som Coop extra står för. Vi hoppas att förvaltningsrådet noga överväger de fakta vi fört fram, annars blir det monopol i centrum och då sticker priserna iväg.