2015-08-05 06:00

2015-08-05 06:00

Skolbarnen tycker till

KARLSKOGA: Barn uppmuntras till läsning under sommarlovet

Med några veckor kvar till skolstart är det nu slutspurt i bibliotekets projekt Sommarboken. Där kan barn läsa och recensera böcker de läst under lovet. När de är klara öppnas en skattkista.

Böcker som är ”spenande” och böcker som är roliga. Böcker man kan lära sig något av att läsa och böcker som helt enkelt bara är bra. Det är vad Karlskogas skolbarn tagit del av under sommaren. Åtminstone om man får tro recensionerna i bibliotekets projekt Sommarboken.

Unga mellan 7 och 13 år har sedan i juni kunnat komma till biblioteket och hämta ut mallar att fylla i. På dessa kan barnen skriva eller rita vad de tycker om böcker de läst under sommaren. Dessutom kan de betygsätta boken utifrån en femgradig skala.

Pärm med recensioner

– Många beskriver mer vad böckerna handlar om, säger Sylwia Rakowska och visar några exempel från en pärm fulladdad med ifyllda recensionsmallar.

Sylwia Rakowska är bibliotekarie med inriktning på barn och unga. Hon berättar att liknande projekt som Sommarboken äger rum i hela landet.

Fram till 24 augusti kan barnen lämna in sina recensioner till biblioteket. När de har läst och bedömt totalt fem böcker öppnas en skattkista. Där får barnen välja en bok som belöning för att de deltagit i projektet.

Blandad smak

Någon kollektiv favoritbok verkar inte gå att peka ut. En recension visar till exempel att Harry Potter fortfarande lockar till läsning, medan en annan recensent fördjupat sig i fotboll.

Lasse-Maja populära

Sylwia Rakowska har dock sett några trender när det gäller vilka titlar som går åt i bibliotekets hyllor. Dels Lasse-Majas detektivbyrå, kompisarna som löser mysterium i Valleby. Dels Dagbok för alla mina fans, en smågalen hybrid mellan bok och serietidning.

En annan titel som är på uppgång är Pax-serien. Böckerna av Ingela Korsell och deckardrottningen Åsa Larsson utspelar sig i Mariefred och har där näst intill utvecklats till en subkultur med temadagar och stadsvandringar.

Vandring i Karlskoga

– Det vore roligt om någon skrev en barn- och ungdomsbok som utspelade sig i Karlskoga. Då skulle vi få ha den där typen av vandringar här också, säger Sylwia Rakowska.

Böcker som är ”spenande” och böcker som är roliga. Böcker man kan lära sig något av att läsa och böcker som helt enkelt bara är bra. Det är vad Karlskogas skolbarn tagit del av under sommaren. Åtminstone om man får tro recensionerna i bibliotekets projekt Sommarboken.

Unga mellan 7 och 13 år har sedan i juni kunnat komma till biblioteket och hämta ut mallar att fylla i. På dessa kan barnen skriva eller rita vad de tycker om böcker de läst under sommaren. Dessutom kan de betygsätta boken utifrån en femgradig skala.

Pärm med recensioner

– Många beskriver mer vad böckerna handlar om, säger Sylwia Rakowska och visar några exempel från en pärm fulladdad med ifyllda recensionsmallar.

Sylwia Rakowska är bibliotekarie med inriktning på barn och unga. Hon berättar att liknande projekt som Sommarboken äger rum i hela landet.

Fram till 24 augusti kan barnen lämna in sina recensioner till biblioteket. När de har läst och bedömt totalt fem böcker öppnas en skattkista. Där får barnen välja en bok som belöning för att de deltagit i projektet.

Blandad smak

Någon kollektiv favoritbok verkar inte gå att peka ut. En recension visar till exempel att Harry Potter fortfarande lockar till läsning, medan en annan recensent fördjupat sig i fotboll.

Lasse-Maja populära

Sylwia Rakowska har dock sett några trender när det gäller vilka titlar som går åt i bibliotekets hyllor. Dels Lasse-Majas detektivbyrå, kompisarna som löser mysterium i Valleby. Dels Dagbok för alla mina fans, en smågalen hybrid mellan bok och serietidning.

En annan titel som är på uppgång är Pax-serien. Böckerna av Ingela Korsell och deckardrottningen Åsa Larsson utspelar sig i Mariefred och har där näst intill utvecklats till en subkultur med temadagar och stadsvandringar.

Vandring i Karlskoga

– Det vore roligt om någon skrev en barn- och ungdomsbok som utspelade sig i Karlskoga. Då skulle vi få ha den där typen av vandringar här också, säger Sylwia Rakowska.