2015-07-18 06:00

2015-07-18 06:00

Våga tänka nytt om blocken

Tidningen Dagens Industri och undersökningsföretaget Ipsos presenterade tidigare i veckan resultatet av en enkät bland Sveriges näringslivschefer. En stor majoritet - två av tre tillfrågade - ansåg att det vore bra med ett nyval till riksdagen. Cheferna var missnöjda med regeringens ”passivitet” och med det stora inflytandet för Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Ett nyval skulle dock knappast lösa de strukturella problem som Decemberöverenskommelsen försöker plåstra över. Inget av de traditionella blocken skulle få majoritet i ett nyval i år. Det mesta talar också för att inga majoriteter kommer att trilla ner i de traditionella fållorna efter det ordinarie riksdagsvalet 2018.

Tobias Wikström är ledarskribent på Dagens Industri. I en kommentar till undersökningen om näringslivschefernas nyvalstankar pekar Wikström (15/7) på att Decemberöverenskommelsen bygger på förutsättningen att inget av de andra partierna vill ha ett fast samarbete med Sverigedemokraterna. Wikström konstaterar klokt att ”den inställningen är legitim, men bara om partierna anstränger sig för att hitta andra majoritetskonstellationer.”

Precis så häger det ihop. Decemberöverenskommelsen är en teknisk lösning på ett politiskt problem. Statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra har köpt sig tid att fundera och tid att manövrera i lugna vatten. Inget måste ske precis nu. Men inom något år eller så behöver vi se tendenser till hur ett vettigt och måhända hoppande politiskt majoritetsstyre skulle kunna se ut. En hel del har redan genomförts. Försvarsuppgörelsen spräckte Alliansen och lämnade V och SD utanför.

Förhandlingslösningarna om tidigare betyg i skolan och det gemensamma utredandet om budgetregler och överskottsmål visar på såväl vilja som kompetens att göra upp i viktiga sakfrågor.

Under det kommande året behöver den sakligt sett absurda jakten på välfärdsföretag i den av Vänsterpartiet dikterade Reepaluutredningen transformeras till en bred och blocköverskridande uppgörelse om vettiga och stabila villkor för den viktiga välfärdsbranschen.

Energipolitiken är ett annat centralt område för svenskt tillväxt och välstånd. Här behövs ett gemensamt tänk som lämnar extremuppfattningarna på läktaren. Sak samma med invandringsfrågan. Nulägets styrande polarisering mellan SD och MP är djupt olycklig.

Ett nyval skulle inte göra någon nytta. Decemberöverenskommelsen kommer heller inte att lösa problemen. Här krävs politiska manövrar och nytänk om blocken.

 

Tidningen Dagens Industri och undersökningsföretaget Ipsos presenterade tidigare i veckan resultatet av en enkät bland Sveriges näringslivschefer. En stor majoritet - två av tre tillfrågade - ansåg att det vore bra med ett nyval till riksdagen. Cheferna var missnöjda med regeringens ”passivitet” och med det stora inflytandet för Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Ett nyval skulle dock knappast lösa de strukturella problem som Decemberöverenskommelsen försöker plåstra över. Inget av de traditionella blocken skulle få majoritet i ett nyval i år. Det mesta talar också för att inga majoriteter kommer att trilla ner i de traditionella fållorna efter det ordinarie riksdagsvalet 2018.

Tobias Wikström är ledarskribent på Dagens Industri. I en kommentar till undersökningen om näringslivschefernas nyvalstankar pekar Wikström (15/7) på att Decemberöverenskommelsen bygger på förutsättningen att inget av de andra partierna vill ha ett fast samarbete med Sverigedemokraterna. Wikström konstaterar klokt att ”den inställningen är legitim, men bara om partierna anstränger sig för att hitta andra majoritetskonstellationer.”

Precis så häger det ihop. Decemberöverenskommelsen är en teknisk lösning på ett politiskt problem. Statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra har köpt sig tid att fundera och tid att manövrera i lugna vatten. Inget måste ske precis nu. Men inom något år eller så behöver vi se tendenser till hur ett vettigt och måhända hoppande politiskt majoritetsstyre skulle kunna se ut. En hel del har redan genomförts. Försvarsuppgörelsen spräckte Alliansen och lämnade V och SD utanför.

Förhandlingslösningarna om tidigare betyg i skolan och det gemensamma utredandet om budgetregler och överskottsmål visar på såväl vilja som kompetens att göra upp i viktiga sakfrågor.

Under det kommande året behöver den sakligt sett absurda jakten på välfärdsföretag i den av Vänsterpartiet dikterade Reepaluutredningen transformeras till en bred och blocköverskridande uppgörelse om vettiga och stabila villkor för den viktiga välfärdsbranschen.

Energipolitiken är ett annat centralt område för svenskt tillväxt och välstånd. Här behövs ett gemensamt tänk som lämnar extremuppfattningarna på läktaren. Sak samma med invandringsfrågan. Nulägets styrande polarisering mellan SD och MP är djupt olycklig.

Ett nyval skulle inte göra någon nytta. Decemberöverenskommelsen kommer heller inte att lösa problemen. Här krävs politiska manövrar och nytänk om blocken.

 

  • Widar Andersson