2015-07-18 06:00

2015-07-18 06:00

Mobbning med miljarder

Grekland mobbas av de långivare som skyfflar in tusentals miljarder skattekronor i det lilla landets finansdepartement. Det anser i vart fall socialdemokraternas främsta EU-politiker Marita Ulvskog som utöver sitt ihärdiga EU-motstånd är känd för sin drastiska formuleringskonst. Häromdagen liknade Ulvskog eurolandet Finlands finansminister Alexander Stubb med skolgårdarnas elaka mobbare. Stubbs brott var att han i förhandlingarna om det tredje enorma stödpaketet till Grekland var övertydlig med att betona de reformkrav som Greklands regering nu ska uppfylla.

Alexander Stubb har många Greklandsvänliga orsaker att uttrycka sig som han gör. Det blir tufft för finansministern att få igenom stödpaketet i den finska riksdagen. Hade Stubb uppträtt mjäkigt på den europeiska scenen så hade det antagligen varit omöjligt att få ett ja till stödpaketet. Som därmed hade fallit.

Grekland är inget lätt härad för ekonomiska reformer. Militärjuntor och familjepartier till höger och vänster har under decennier kört landet i botten. Byråkratin och rättsväsendet är mer än undermåliga och lägger våta och tjocka filtar på företagsamhet och entreprenörskap. Ungefär 25 procent av den grekiska ekonomin är svart. Den statliga sektorn har inte bara växt till att omfatta mer än 50 procent av ekonomin; staten var dessutom under många år löneledande i samhället. Vid sidan av turismen finns i inga stora, privata industriella branscher i Grekland.

Den regering som nu styr landet är sannolikt den minst korrumperade regering som Grekland sett på evigheter. Å andra sidan är de högerradikala och vänsterradikala regeringspartierna besatta av aparta ideologier från stenåldern. Främlingshat och företagshat är illa nog var för sig. Tillsammans utgör de en regeringsbrygd som knappast har de bästa förutsättningarna att få något vettigt gjort. Men vi ska aldrig säga aldrig.

För att uttrycka det krasst så är Greklands smala lycka att de sedan mer än 60 år är ett viktigt land i Nato. Ett Grekland i fritt fall utanför EU:s och eurons ramar skulle kunna falla i Rysslands armar. USA: s president Barack Obama har därför varit tydlig i umgänget med Tysklands förbundskansler Angela Merkel: Gör allt vad som går för att hålla Grekland kvar i EU.

Långivarnas krav är att regeringen ska inleda ett reformarbete som ska leda till att Grekland utvecklas till en okorrumperad och öppen marknadsekonomi, en förutsägbar rättsstat och en stabil demokrati. Är detta mobbning så är jag säker på att de miljoners miljoner medborgare som lever i bananrepublikstater runt om i världen också gärna skulle vilja bli lite mobbade.

Grekland mobbas av de långivare som skyfflar in tusentals miljarder skattekronor i det lilla landets finansdepartement. Det anser i vart fall socialdemokraternas främsta EU-politiker Marita Ulvskog som utöver sitt ihärdiga EU-motstånd är känd för sin drastiska formuleringskonst. Häromdagen liknade Ulvskog eurolandet Finlands finansminister Alexander Stubb med skolgårdarnas elaka mobbare. Stubbs brott var att han i förhandlingarna om det tredje enorma stödpaketet till Grekland var övertydlig med att betona de reformkrav som Greklands regering nu ska uppfylla.

Alexander Stubb har många Greklandsvänliga orsaker att uttrycka sig som han gör. Det blir tufft för finansministern att få igenom stödpaketet i den finska riksdagen. Hade Stubb uppträtt mjäkigt på den europeiska scenen så hade det antagligen varit omöjligt att få ett ja till stödpaketet. Som därmed hade fallit.

Grekland är inget lätt härad för ekonomiska reformer. Militärjuntor och familjepartier till höger och vänster har under decennier kört landet i botten. Byråkratin och rättsväsendet är mer än undermåliga och lägger våta och tjocka filtar på företagsamhet och entreprenörskap. Ungefär 25 procent av den grekiska ekonomin är svart. Den statliga sektorn har inte bara växt till att omfatta mer än 50 procent av ekonomin; staten var dessutom under många år löneledande i samhället. Vid sidan av turismen finns i inga stora, privata industriella branscher i Grekland.

Den regering som nu styr landet är sannolikt den minst korrumperade regering som Grekland sett på evigheter. Å andra sidan är de högerradikala och vänsterradikala regeringspartierna besatta av aparta ideologier från stenåldern. Främlingshat och företagshat är illa nog var för sig. Tillsammans utgör de en regeringsbrygd som knappast har de bästa förutsättningarna att få något vettigt gjort. Men vi ska aldrig säga aldrig.

För att uttrycka det krasst så är Greklands smala lycka att de sedan mer än 60 år är ett viktigt land i Nato. Ett Grekland i fritt fall utanför EU:s och eurons ramar skulle kunna falla i Rysslands armar. USA: s president Barack Obama har därför varit tydlig i umgänget med Tysklands förbundskansler Angela Merkel: Gör allt vad som går för att hålla Grekland kvar i EU.

Långivarnas krav är att regeringen ska inleda ett reformarbete som ska leda till att Grekland utvecklas till en okorrumperad och öppen marknadsekonomi, en förutsägbar rättsstat och en stabil demokrati. Är detta mobbning så är jag säker på att de miljoners miljoner medborgare som lever i bananrepublikstater runt om i världen också gärna skulle vilja bli lite mobbade.

  • Widar Andersson