2015-07-17 06:00

2015-07-17 06:00

Påverka din framtida pension

PENSIONSEXPERT PÅ COLLECTUM: Så enkelt är det

Var tredje svensk i arbetsför ålder känner inte att de har möjlighet att påverka sin framtida pension, visar en ny Sifoundersökning som Collectum beställt. Det är hög tid att slå hål på den myten, för det finns flera saker man kan göra när man är mitt i arbetslivet för att få en bra pension senare.

Under sommarledigheten är det lätt att drömma sig bort till framtiden, då vardagen som pensionär blir till en enda lång semester. Men för att kunna förverkliga sina drömmar som pensionär är det viktigt att se över sitt pensionssparande. Och det är faktiskt enklare än många tror att få en bra pension.

Det finns tre saker att tänka på.

Det första är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. För de flesta svenskar motsvarar den allmänna pensionen knappt hälften av den tidigare lönen när de går i pension. Den som också har tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen i pension.

Den genomsnittliga privatanställda tjänstemannen i Örebro län som har tjänstepensionen ITP 2 har en tjänstepensionsprognos på 5 800 kronor per månad. Det är pengar som gör stor skillnad i plånboken när man blir pensionär.

Det andra man behöver tänka på för att få en bra pension är att jobba heltid större delen av arbetslivet. Självfallet kan man utan större påverkan på pensionen arbeta deltid under några år, exempelvis under småbarnsåren.

Det tredje är att se till att jobba länge. Redan i dag tror fler än var tredje svensk att de kommer att gå i pension efter 65 år, enligt en Sifoundersökning som Collectum har beställt.

Att jobba länge, jobba heltid större delen av livet, och framför allt jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension är det viktigaste man själv kan göra för att få en bra pension.

Det är faktiskt inte krångligare än så. Slappna av, lägg dig i hängmattan och fortsätt njuta av sommaren och drömma om framtiden som pensionär.

Tomas Carlsson

Var tredje svensk i arbetsför ålder känner inte att de har möjlighet att påverka sin framtida pension, visar en ny Sifoundersökning som Collectum beställt. Det är hög tid att slå hål på den myten, för det finns flera saker man kan göra när man är mitt i arbetslivet för att få en bra pension senare.

Under sommarledigheten är det lätt att drömma sig bort till framtiden, då vardagen som pensionär blir till en enda lång semester. Men för att kunna förverkliga sina drömmar som pensionär är det viktigt att se över sitt pensionssparande. Och det är faktiskt enklare än många tror att få en bra pension.

Det finns tre saker att tänka på.

Det första är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. För de flesta svenskar motsvarar den allmänna pensionen knappt hälften av den tidigare lönen när de går i pension. Den som också har tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen i pension.

Den genomsnittliga privatanställda tjänstemannen i Örebro län som har tjänstepensionen ITP 2 har en tjänstepensionsprognos på 5 800 kronor per månad. Det är pengar som gör stor skillnad i plånboken när man blir pensionär.

Det andra man behöver tänka på för att få en bra pension är att jobba heltid större delen av arbetslivet. Självfallet kan man utan större påverkan på pensionen arbeta deltid under några år, exempelvis under småbarnsåren.

Det tredje är att se till att jobba länge. Redan i dag tror fler än var tredje svensk att de kommer att gå i pension efter 65 år, enligt en Sifoundersökning som Collectum har beställt.

Att jobba länge, jobba heltid större delen av livet, och framför allt jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension är det viktigaste man själv kan göra för att få en bra pension.

Det är faktiskt inte krångligare än så. Slappna av, lägg dig i hängmattan och fortsätt njuta av sommaren och drömma om framtiden som pensionär.

Tomas Carlsson